Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 13. 4. 2010
Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ
Pražská burza si připsala ve zkráceném týdnu zisk 0,56 %. V úvodu týdne index PX posunul své letošní maximum a vzdálil se výrazněji od úrovně 1 200 bodů. Ve čtvrtek přišlo vybírání krátkodobých zisků, ale na nižších úrovních byli v pátek opět vidět kupci a trh se posunul výše.

Bez výraznějších zpráv a objemu se minulý týdne na pražské burze absolutně nejvíce posunuly akcie developerské skupiny ECM(+6,7 %). Po delší době vyšší růst než trh předvedly akcie ČEZu. S růstem o 1 % však i tak ČEZ zaostával za vývojem v sektoru v Evropě, když ceny energií v posledních týdnech silně posilovaly. Po překonání rezistence na úrovni 31 EUR posilovala Erste Bank(+2,7 %). Komerční banka(-1 %) nadále bojuje s hranicí 4 000 Kč. S blížící dividendou je pravděpodobnost usazení se nad touto metou vyšší. Ztrátu přes 2 % si připsaly akcie NWR, kde se po silném růstu vybíraly zisky. Před dubnovou valnou hromadou posílilo svoji pozici vedení Orca, kterému se v privátním úpisu podařilo vydat nové akciepro stávající akcionáře. Titul na týdenní bázi posílil o 0,5 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (2. 4.)Tento týden (9. 4.)Změna v %
PX1 227,401 234,30+ 0,56
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová výroba v únoru meziročně vzrostla o 7 % po lednovém revidovaném růstu o 4,9 %. Průmysl roste již třetí týden v řadě.
  • Spotřebitelské ceny v březnu meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Na roční bázi byly ceny vyšší o 0,7 % po únorovém růstu o 0,6 %.
  • Míra nezaměstnanosti v březnu překvapivě klesla na 9,7 % z předchozích 9,9 %.
  • Maloobchodní tržby v únoru pokračovaly v poklesu a snížily se meziročně o 2,1 %. Po očištění o sezónní vlivy a počet pracovních míst šlo o pokles pouze ve výši 0,5 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

Central European Media Enterprises
9/4 Mediální skupina CME získala souhlas bulharského regulátora k převzetí podílu v bTV v hodnotě 400 milionů USD. Transakce by měla být dokončena do konce dubna 2010.

ČEZ
6/4 Raiffeisen Centrobank snížila hodnocení pro akcie energetické společnosti na investiční stupeň „hold“ z původního „buy“. Cílová cena byla snížena na 1 000 Kč z původních 1 085 Kč.
8/4 ČEZ ocenil emisi 15letých dluhopisů v objemu 750 milionů EUR na 122 bazických bodů nad swapy. ČEZu se podařilo získat levnější zdroje než při úpisu v říjnu loňského roku.
9/4 Bulharská vláda uvažuje o revizi smluv, na jejímž základě byly prodány podíly v sedmi distribučních firmách do rukou ČEZu, E.ONu a EVN.

Komerční banka
7/4 Goldman Sachs zvyšuje cílovou cenu pro akcie Komerční Banky na 4 488 Kč z předchozích 4 349 Kč. Doporučení bylo ponecháno na "neutral".

Orco Property Group
7/4 Představenstvo developerské společnosti svolalo na 26. 4. 210 valnou hromadu. Valná hromada byla svolána na základě žádosti akcionáře, který ovládá více než 10%.
9/4 Vedení Orca se dohodlo se stávajícími akcionáři na navýšení jejich podílu formou úpisu nových akcií. Firma AXA Investment Managers upsala 750 tisíc nových akcií a Neptune Invest získal 340 tis. nových akcií. Cena úpisu byla stanovena na 5,61 EUR.

Telefónica O2 ČR
7/4 Telefónica O2 svolala valnou hromadu na 7. 5. 2010. Představenstvo navrhuje valné hromadě ke schválení dividendu ve výši 40 Kč.

Očekávané události

  • 15/4 Index PPI

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

30. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

Pražská burza si minulý týden připsala zisk téměř 2 procenta, když akcie posilovaly hlavně v závěru týdne. Ve čtvrtek i pátek index posílil o více než 1 procento a opět se tak dostal... celý článek

Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku

24. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku

Pražská burza minulý týden prakticky stagnovala, když index PX oslabil pouze o kosmetickou desetinu. První polovina týdne přinesla zisky, když index atakoval letošní maximální hodnoty... celý článek

Akcie: Prahu táhnou banky

16. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu táhnou banky

Optimismus na pražské burze vydržel i v průběhu druhého březnového týdne. Index PX posílil o slušných 2,78 % a dostal se opět na dohled hranici 1 200 bodů. Trh posiloval prakticky ve... celý článek

Akcie: Praha roste dál

23. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha roste dál

Index pražské burzy navázal na růst z předchozího týdne a posunul se opět do středu pásma, ve kterém se drží již více než půl roku. Index PX posílil ve čtyřech seancích, když ztrátu... celý článek

Akcie: Po sešupu zase růst

16. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sešupu zase růst

Pražská burza minulý týden částečně zkorigovala předchozí silné propady. Index PX dokázal posílit o 1,75 procenta. Nejvyšší růsty byly k vidění v první polovině týdne.

Partners Financial Services