Akcie: Prahu táhnou banky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 16. 3. 2010
Akcie: Prahu táhnou banky
Optimismus na pražské burze vydržel i v průběhu druhého březnového týdne. Index PX posílil o slušných 2,78 % a dostal se opět na dohled hranici 1 200 bodů. Trh posiloval prakticky ve všech seancích, pouze čtvrtek přinesl zápornou nulu. Tahounem růstu byly finanční tituly.

Erste Bank posílila minulý týden na pražské burze o 5 %, když v úvodu byly znát dozvuky doporučení od Goldman Sachs, v pátek pak další zvýšené doporučení od RBS. Dobrý sentiment díky klidnější situací v Řecku pomohl i Komerční bance (+2,2 %), která překonala odpor nad hranicí 3 800 Kč. O více než 8 % posílily akcie NWR a dostaly se tak nad psychologickou hranici 200 Kč. Investoři pozitivně reagovali na dohodnuté kontrakty mezi BHP Billiton a japonskými oceláři. ČEZ (+2,6 %) se po delší době dokázal dostat nad hranici 900 Kč, kde se nacházejí důležité hranice 200 denních klouzavých průměrů. O necelá 3 % se v týdnu před reportem hospodářských výsledků posunuly akcie Pegasu. Nižší zájem byl o dividendové tituly Telefónica O2 (-0,6 %) a Philip Morris (-1,6 %). Tabákový výrobce obdržel v závěru týdne snížené doporučení od Erste Bank.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (5. 2.)Tento týden (12. 3.)Změna v %
PX1 156,801 189,0+ 2,78
Klíčové události minulého týdne
  • Míra nezaměstnanosti v měsíci únoru zaznamenala další zvýšení, a to na hodnotu 9,9 % z předchozích 9,8 %, přesto ale skončila pod tržním očekáváním 10,1 % (naše očekávání byl nárůst právě na 9,9 %). Ke konci února evidovaly úřady práce 583 tisíc lidí bez práce a 32,1 tisíc volných pracovních míst. Pozitivně vnímáme vyšší hodnotu u počtu volných pracovních míst.
  • Index spotřebitelských cen za měsíc únor zůstal v meziměsíčním porovnání nezměněn. Na meziroční bázi se inflace snížila na 0,6 % z lednového čísla 0,7 %. Po vstřebání daňových změn v lednu byl v měsíci únoru růst cen přibržděn, a to především díky poklesu spotřeby domácností.
  • Průmyslová výroba po růstu v prosinci o 1,8 % posílila i v lednu, a to meziročně o 5,3 %. Meziměsíčně byl zaznamenán růst po očištění o 3 %.
  • Finální údaj o hrubém domácím produktu za čtvrté čtvrtletí roku 2009 přinesl výraznou revizi dat z meziročního poklesu 4,2 % na pokles 3,1 % a z mezikvartálního poklesu o 0,6 % na růst o 0,7 %. Za celý rok 2009 tak český HDP poklesl o 4,1 %. Výrazná revize byly způsobena především doplněním údajů o vliv nepřímých daní. Finální údaj na rozdíl od předchozího odhadu potvrzuje, že pozvolné oživení českého hospodářství nebylo přerušeno.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
11/3 HSBC snížila cílovou cenu pro energetickou společnost na 960 Kč z původních 1 010 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stavu „neutral“.

Erste Bank
12/3 RBS zvýšila doporučení pro rakouský finanční ústav na stupeň „buy“ z předchozího „hold“. Cílová cena byla z původních 32 EUR upravena na 35 EUR.

KIT Digital
11/3 Společnost dokončila úpis nových 1,54 milionů akcií s hrubým výnosem 15 milionů USD. Čistý výnos by měl dosáhnut zhruba 14 milionů USD. Téměř 12 % z vydaných akcií získala společnost Kit Media, kterou ovládá generální ředitel KIT Digital Kaleil Isaza Tuzman.

Orco Property Group
11/3 Pařížský soud rozhodnul o prodloužení soudní ochrany pro developerskou společnost na další tři měsíce do 25. 6. 2010. Věřitelům by měl být na konci měsíce března představen nový restrukturalizační plán. Věřitelé budou mít měsíc na vyjádření a následně bude opět soud rozhodovat o tom, zda bude plán schválen.

New World Resources
10/3 Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro akcie NWR na 720 pencí (cca 202 Kč) z původních 570 pencí. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“.

Pegas Nonwovens
10/3 Česká spořitelna zvýšila doporučení pro výrobce netkaných textilií na „akumulovat“ z původního „držet“. Cílová cena byla zvýšena na 500 Kč z původních 350 Kč.

Philip Morris
12/3 Erste Bank zvýšila cílovou cenu pro výrobce tabákových produktů na 8 600 Kč z původních 7 150 Kč. Cílová cena je nadále výrazně pod tržní cenou, a tak původní doporučení „akumulovat“ bylo změněno na „prodat“.

Očekávané události

  • 15/3 Průmyslové ceny
  • 16/3 Maloobchodní tržby
  • 18/3 Výsledky Pegas

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Prahu nakopli američtí pracující

9. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Prahu nakopli američtí pracující

Pražská burza si při nevýrazném obchodování připsala 1,59 procenta. Největší růsty index PX zaznamenal v pondělí a pátek. Na konci týdne trhu pomohly informace o vývoji nezaměstnanosti... celý článek

Akcie: Praha roste dál

23. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha roste dál

Index pražské burzy navázal na růst z předchozího týdne a posunul se opět do středu pásma, ve kterém se drží již více než půl roku. Index PX posílil ve čtyřech seancích, když ztrátu... celý článek

Akcie: Po sešupu zase růst

16. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sešupu zase růst

Pražská burza minulý týden částečně zkorigovala předchozí silné propady. Index PX dokázal posílit o 1,75 procenta. Nejvyšší růsty byly k vidění v první polovině týdne.

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

10. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

Pražská burza po vyčkávání na vyšších úrovních a ignorování vývoje na vyspělých trzích z předchozích týdnů nabrala minulý týden výrazné ztráty. Index PX se propadnul o 7 procent, když... celý článek

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

2. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

Pražská burza se po celý minulý týden držela v úzkém pásmu 30 bodů, celkově index PX poklesl o 0,57 % a navázal tak na mírný pokles z předchozího týdne. Přes pokles v závěru měsíce... celý článek

Partners Financial Services