Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 24. 3. 2010
Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku
Pražská burza minulý týden prakticky stagnovala, když index PX oslabil pouze o kosmetickou desetinu. První polovina týdne přinesla zisky, když index atakoval letošní maximální hodnoty a dostal se opět nad hranici 1 200 bodů.

Krátkodobé vybírání zisků a opětovná zvýšená nervozita ohledně situace v Řecku přinesla pražské burze ve druhé polovině minulého týdne pokles, nejvýraznější ztráty bylo dosaženo v pátek. Více od hranice 10 000 Kč se vzdálily akcie Philip Morris(-3,9 %). Přes 1 % ztratily akcie Erste Bank, které však v průběhu týdne nejdříve atakovaly hodnotu 795 Kč, aby končily u 750 Kč. Podobná situace byla u Komerční banky(+1 %), která si však po prvotním zdolání hranice 4 000 Kč a následném poklesu část zisků udržela. Zájem byl vidět nadále u NWR(+2 %), kurz se bezpečně držel nad hranicí 200 Kč. Největší zisk si připsal Unipetrol(+4,6 %), který se po delší době podíval nad 150 Kč. Dobré hospodářské výsledky příliš obchodování s Pegasemneoživily, titul stagnoval v blízkosti 446 Kč.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (12. 2.)Tento týden (19. 3.)Změna v %
PX1 189,01 188,90- 0,00
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby poklesly v lednu meziročně o 5 % po prosincovém poklesu o 1,9 %. Po očistění o sezónní vlivy se jednalo o pokles o 3,6 %, po očištění vlivu počtu pracovních dní pak o 3,4 %. Meziměsíčně tržby po očištění vzrostly reálně o 0,6 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
19/3 Merrill Lynch snížila doporučení pro akcie mediální skupiny na „neutral“ z původního „byu“. Cílová cena byla snížena na 35 USD z původních 37 EUR.

ČEZ
17/3 ČEZ potvrdil zájem o koupi 50% podílu v polské energetické firmě PAK. Podíl ve výši 47 % a manažerská práva ve firmě drží polský mediální magnát Lolorz-Zak. O podíl ve firmě se uchází rovněž RPG Partners, ve které je aktivní Zdeněk Bakala. Původní spekulace o přímé účasti NWR v privatizaci byly vyvráceny. Podání nabídky
18/3 ČEZ zvažuje odložení projektu své plynové elektrárny v Bulharsku, pokud nebude mít zajištěny garance ohledně dodávek plynu.

KIT Digital
15/3 KIT Digital se dohodl na koupi americké společnosti Multicast Media Technologies. Kupní cena byla dohodnuta na 18 milionů USD, z čehož bude 4,9 milionů USD v hotovosti, zbytek ceny bude v nově vydaných akciích. KIT Digitalzároveň převezme dlouhodobé závazky firmy ve výši přibližně 4,6 milonů USD.

Pegas Nonwovens
18/3 Výrobce netkaných textilií hospodařil v závěru roku se ztrátou 1,3 milionů EUR. Za celý rok dosáhl čistý zisk společnosti 20,8 milionů EUR, což je meziroční zlepšení o téměř 40 %. Výše čistého zisku je ovlivněna nerealizovanými kurzovými zisky plynoucími z přecenění dluhu a úrokových swapů. Na provozní úrovni zisk EBITDA za celý rok poklesl na 38,8 milionů EUR; pokles o necelá 2 % je nižší, než předpokládala prognóza společnosti. V posledním kvartále EBITDA dosáhla 8 milionů EUR. Celkové výnosy za celý rok dosáhly 123,4 milionů EUR, což je pokles o 13,5 %. V první polovině byl vidět pozitivní vliv poklesu cen vstupů a tím růst marží, druhá polovina byla naopak negativně ovlivněna růstem cen vstupů, které díky mechanismům nebyla schopna společnost plně promítnout do cen. V závěru roku dosáhly tržby výše 30,2 milonů EUR. Výsledky za čtvrté čtvrtletí na všech úrovních mírně překonaly očekávání trhu. Pro rok 2010 vedení předpokládá díky pokračujícímu růstu vstupních polymerů a vysokému konkurenčnímu prostředí pokles zisku EBITDA maximálně o 10 %.

Očekávané události

  • 25/3 ČNB – rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, akcie čez, index px, kit, px, unipetrol

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Prahu táhnou banky

16. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu táhnou banky

Optimismus na pražské burze vydržel i v průběhu druhého březnového týdne. Index PX posílil o slušných 2,78 % a dostal se opět na dohled hranici 1 200 bodů. Trh posiloval prakticky ve... celý článek

Akcie: Praha roste dál

23. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha roste dál

Index pražské burzy navázal na růst z předchozího týdne a posunul se opět do středu pásma, ve kterém se drží již více než půl roku. Index PX posílil ve čtyřech seancích, když ztrátu... celý článek

Akcie: Po sešupu zase růst

16. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sešupu zase růst

Pražská burza minulý týden částečně zkorigovala předchozí silné propady. Index PX dokázal posílit o 1,75 procenta. Nejvyšší růsty byly k vidění v první polovině týdne.

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

10. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

Pražská burza po vyčkávání na vyšších úrovních a ignorování vývoje na vyspělých trzích z předchozích týdnů nabrala minulý týden výrazné ztráty. Index PX se propadnul o 7 procent, když... celý článek

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

2. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

Pražská burza se po celý minulý týden držela v úzkém pásmu 30 bodů, celkově index PX poklesl o 0,57 % a navázal tak na mírný pokles z předchozího týdne. Přes pokles v závěru měsíce... celý článek

Partners Financial Services