Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 10. 2. 2010
Akcie: Velký výprodej bank a uhlí
Pražská burza po vyčkávání na vyšších úrovních a ignorování vývoje na vyspělých trzích z předchozích týdnů nabrala minulý týden výrazné ztráty. Index PX se propadnul o 7 procent, když většinu z tohoto poklesu si akcie připsaly během silných propadů v závěru týdne.

Minulý týden skončily na pražské burze v záporu všechny spadové tituly. V čele poklesů stály finanční tituly, na které se přenášela nervozita ze sektoru v Evropě, která pramenila z obav o vysoké státní deficity vybraných zemí eurozóny. Este Bankoslabila o 7 %, Komerční bankasi odepsala dokonce 8,2 % a kvůli páteční závěrečné aukci se dostala až na hladinu 3 500 Kč. Největší propad však zaznamenaly akcie NWR, když investoři negativně reagovali na zveřejněné prodejní ceny pro letošní rok a po silném růstu z úvodu roku přišlo vybírání zisků. Titul oslabil o více jak 13 %. Výraznějším způsobem se po delší době pod 900 Kč dostaly akcie ČEZu(-6,5%). U Unipetrolu(-4,1 %) kromě sentimentu působilo negativně i oznámení provozních údajů a předpoklad vedení ohledně provozní ztráty v závěru roku.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (29.1.)Tento týden (5.2.)Změna v %
PX1 176,701 094,30- 7,0
Klíčové události minulého týdne
  • Česká národní banka ponechala úrokové sazby podle očekávání beze změny. Všech šest členů rady hlasovalo pro ponechání dvoutýdenní reposazby na historickém minimu 1 %. Podle vyjádření guvernéra Zdeňka Tůmy je nepravděpodobné, že by v příštích měsících došlo k pohybu nebo výraznému pohybu, pokud nedojde k nějakým dramatickým šokům. Podle současného vnímání ekonomiky by mělo k pohybu dojít až v druhé polovině roku, a to směrem nahoru.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
5/2 ČEZ připravuje prodej nebo výměnu elektrárny Chvaletice. Důvodem jsou vysoké výrobní náklady a hrozící nedostatek paliva kvůli sporům o dodávky uhlí. Elektrárna o výkonu 800 megawattů se podílí na výrobě elektřiny ČEZu v Česku zhruba 5 %. ČEZ již oslovil několik potencionálních uchazečů o koupi.
3/2 Podle obchodního ředitele Alana Svobody plánuje ČEZv letošním roce navýšit výrobu elektřiny a na trhu je vidět oživení poptávky po prudkém propadu z roku 2009. Svoboda očekává v následujícím období volatilitu na trhu s elektřinou, která bude záviset více na krátkodobém sentimentu než na reálných fundamentech. Navzdory nízkým cenám ČEZ již vyprodal přes 50 % výrobní kapacity na rok 2011. Průměrná prodejní cena na rok 2010 bude oznámena až s výsledky za čtvrté čtvrtletí.

New World Resources
3/2 Těžební společnost oznámila prodejní ceny pro příští rok. U koksovatelného uhlí, koksu a energetického uhlí se jedná o ceny na první čtvrtletí 2010, následně bude u tohoto typu docházet k opětovnému vyjednávání. U koksovatelného uhlí bylo dosaženo ceny 103 eur/tunu, což je oproti loňské průměrné ceně navýšení o 18 %. Trh očekával cenu mírně vyšší. U energetického uhlí bylo pro první kvartál dohodnuto 63 eur/tunu, což je pokles o 13 %. Cena koksu by se měla pohybovat na úrovni 195 eur/tunu. Objem těžby uhlí dosáhnul za minulý rok 11 milionů tun, což bylo mírně více než společnost po upravených odhadech plánovala. Produkce koksu dosáhla 843 tisíc tun oproti plánovaným 750 tisíc tun. Pro letošní rok předpokládá vedení stabilní těžbu uhlí, u produkce koksu nárůst na 1 milion tun.
3/2 NWRplánuje refinancovat svůj stávající dlouhodobý dluh vydáním dluhopisů v objemu 700 milionů EUR. Obligace se budou prodávat ve dvou tranších, dolarové a eurové, a budou splatné v roce 2018.

Unipetrol
26/1 Unipetrol podle předběžných výsledků vykáže za čtvrté čtvrtletí na provozní úrovni ztrátu, když pokračoval tlak jak na rafinérské, tak petrochemické marže. Ztráta by měla být dosažena i přes jednorázový zisk 300 milionů Kč za prodej emisních povolenek. Marže v petrochemickém segmentu se po zlepšení ve třetím čtvrtletí opět v závěru roku zhoršily. Marže u olefinů poklesla o 11 %, u polyolefinů o 2 %. Rafinérská marže se nepatrně zvýšila (+5 % q/q), ale nadále se drží na velmi nízké úrovni.

Očekávané události
  • 11/2 Průmyslová výroba
  • 12/2 HDP za čtvrté čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

index px, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

2. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

Pražská burza se po celý minulý týden držela v úzkém pásmu 30 bodů, celkově index PX poklesl o 0,57 % a navázal tak na mírný pokles z předchozího týdne. Přes pokles v závěru měsíce... celý článek

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

26. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

Pražská burza odolávala zhoršenému sentimentu ve světě až do čtvrtka, pátek však již přinesl výraznější pokles, když v posledním dni týdne index ztratil 2,7 %. Na týdenní bázi umazala... celý článek

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

19. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

Pražská burza na rozdíl od západních trhů rozšířila své letošní zisky. Index PX dokázal posílit o 2,45 %. V závěru týdne se podařilo indexu v jednom dni pokořit hranici 1 200 bodů,... celý článek

Akcie: Dobrá doporučení hnala ceny vzhůru

12. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Dobrá doporučení hnala ceny vzhůru

Pražská burza vstoupila do nového roku 2010 úspěšně, když index PX ve svižném kroku přidal 3,57 %. Pouze v jediném dni zaznamenal index mírný pokles. Na trhu byla k vidění i vyšší aktivita... celý článek

Akcie: Konec roku v plusu

5. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Konec roku v plusu

V posledním týdnu roku 2009 pokračovalo velmi klidné obchodování, když na trhu nebylo přítomno mnoho investorů, kteří by v úplném závěru upravovali své pozice. Index PX si v posledním... celý článek

Partners Financial Services