Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 2. 2. 2010
Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent
Pražská burza se po celý minulý týden držela v úzkém pásmu 30 bodů, celkově index PX poklesl o 0,57 % a navázal tak na mírný pokles z předchozího týdne. Přes pokles v závěru měsíce si pražská burza v lednu připsala přes 5 % a stala se jedním z nejrůstovějších trhů v Evropě.

Solidní poptávka byla minulý týden na pražské burze k vidění u akcií Telefónica O2, která opět atakovala hranici 450 Kč a připsala si 0,8 %. Největší růst si připsaly akcie Pegasu(+2,5 %), když firma potvrdila svůj předchozí výhled ohledně poklesu provozního zisku za rok 2009 o max. 5 %. V závěru  týdne pomohlo titulu i zvýšené doporučení od Komerční banky. V kladných hodnotách zakončily týden i akcie  ČEZu(+0,8 %) a NWR(+1,3 %). Těžařská firma opět předvedla volatilnější vývoj, když se kurz pohyboval v rozmezí 194 – 207 Kč. V záporu zakončily týden finanční tituly. Největší ztrátu si připsala pojišťovna VIG  (-3,8 %), která reportovala předběžné výsledky, které byly horší, než očekával trh. Rakouská Erste Banksi odepsala 2,3 %, když finanční sektor byl nadále nervózní díky pokračujícím problémům v Řecku. Komerční bankasi odepsala 1,4 %. Část svých zisků, které získala po prodeji svých ukrajinských aktiv, umazala mediální CME(-2 %). Za poklesem stálo částečně vybírání zisků, částečně spekulace o koupi bulharské bTV.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 183,401 176,70- 0,57
Klíčové události minulého týdne
  • Ministerstvo financí v nové prognóze očekává růst domácí ekonomiky v letošním roce o 1,3 %. Poslední makroekonomická prognóza z října 2009 počítala s růstem pouze o 0,3 %. MF předpokládá, že ekonomika  bude tažena především zahraničním obchodem. Pro rok 2011 došlo naopak k mírné redukci odhadu, a to na 2,6 % z původně uváděných 2,8 %. Mezinárodní měnový fond, jehož zástupci byli v CR na inspekci, předpokládá růst české ekonomiky v letošním roce o 1,5 %.
  • Podle předběžných odhadů statistického úřadu vzrostl průmysl v prosinci o 2,1 %. Průmyslová výroba tak vzrostla prvně od září roku 2008.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
26/1 Podle informací agentury Reuters je mediální skupina CME v závěrečné fázi vyjednávání o koupi bulharské televizní stanice bTV od News Corp mediálního magnáta Ruperta Mudrocha. Transakce by měla být uzavřena během několika týdnů a pravděpodobná cena se pohybuje okolo 500 milionů EUR. CME již v Bulharsku vlastní 80% podíl v menších televizích TV2 a Ring, nákup nejsledovanější bulharské televize by tak mohl znamenat zlom v jejich doposud ztrátových aktivitám na tomto trhu.

ČEZ
25/1 Jaderná elektrárna Dukovany se po odstávce třetího bloku vrátila k plnému výkonu. Blok byl odstaven kvůli opravě netěsnosti na sekundárním, neradioaktivním okruhu. Blok se vrátil do provozu o den dříve, než se původně plánovalo.
28/1 Exane BNP Paribas začala hodnotit akcie ČEZu s úvodním doporučením „outperform“, cílová cena byla stanovena na 1 140 Kč.

KIT Digital
27/1 KIT Digital dokončil nabídku nových akcií na americkém trhu. Společnost prodala 2,98 milionů akcií za cenu 10,50 USD. Čistý výnos pro společnost dosáhne zhruba 28,5 milionů USD.

Pegas Nonwovens
29/1 Komerční banka zvýšila doporučení pro akcie Pegasu na „kupovat“ z původního „držet“. Cílová cena byla navýšena na 488 Kč.

Vienna Insurance Group
26/1 Rakouská pojišťovna podle předběžných výsledků hospodařila se ziskem před zdaněním ve výši 440 milionů EUR, což je oproti roku 2008 pokles o 15 %. Pro letošní rok vedení plánuje navýšit zisk před zdaněním o 10 %. Tržní očekávání bylo na vyšších úrovních jak u loňského zisku, tak u výhledu. VIG plánuje vyplatit 30 % čistého zisku po minoritách.
29/1 VIG obdržela nižší cílovou cenu od investiční banky JP Morgan. Doporučení zůstalo na stupni „neutral“, cílová cena byla snížena na 32 EUR z původních 34 EUR.

Očekávané události
  • 2/2 Unipetrol – odhad provozních ukazatelů
  • 4/2 ČNB – rozhodnutí o sazbách

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

26. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

Pražská burza odolávala zhoršenému sentimentu ve světě až do čtvrtka, pátek však již přinesl výraznější pokles, když v posledním dni týdne index ztratil 2,7 %. Na týdenní bázi umazala... celý článek

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

19. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

Pražská burza na rozdíl od západních trhů rozšířila své letošní zisky. Index PX dokázal posílit o 2,45 %. V závěru týdne se podařilo indexu v jednom dni pokořit hranici 1 200 bodů,... celý článek

Akcie: Dobrá doporučení hnala ceny vzhůru

12. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Dobrá doporučení hnala ceny vzhůru

Pražská burza vstoupila do nového roku 2010 úspěšně, když index PX ve svižném kroku přidal 3,57 %. Pouze v jediném dni zaznamenal index mírný pokles. Na trhu byla k vidění i vyšší aktivita... celý článek

Akcie: Konec roku v plusu

5. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Konec roku v plusu

V posledním týdnu roku 2009 pokračovalo velmi klidné obchodování, když na trhu nebylo přítomno mnoho investorů, kteří by v úplném závěru upravovali své pozice. Index PX si v posledním... celý článek

Akcie: Pár obchodů a kurzy lítají nahoru a dolů

22. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pár obchodů a kurzy lítají nahoru a dolů

Pražská burza se po celý týden držela v blízkosti hranice 1 100 bodů a index nezaznamenal výraznější pohyb. Na týdenní bázi došlo pouze nepatné změně, když index PX oslabil o zanedbatelných... celý článek

Partners Financial Services