Akcie: Prahu táhla Erste Bank

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 19. 1. 2010
Akcie: Prahu táhla Erste Bank
Pražská burza na rozdíl od západních trhů rozšířila své letošní zisky. Index PX dokázal posílit o 2,45 %. V závěru týdne se podařilo indexu v jednom dni pokořit hranici 1 200 bodů, samotný závěr byl však nepatrně nižší.

Index PX pražské burzy se minulý týden dostal na horní hranici postranního pásma, ve kterém se držel několik měsíců. Pravděpodobnost vystoupení z tohoto pásma směrem nahoru je aktuálně poměrně vysoká. Tahounem růstu byly akcie Erste Bank, které posílily o více než 7 %. K růstu přispělo doporučení od JPMorgan v úvodu týdne s robustní cílovou cenou 42 EUR. Komerční bankaza vývojem rakouské kolegyně zaostala a získala pouze 1,2 %, když vývoj na titulu byl opět tradičně více volatilní. Po určitém vybírání zisků se na vysoké úrovně opět vrátily akcie NWR, které končily týden na 193,55 Kč se ziskem 4,85 %. Nejsilnějším růstem se prezentovaly akcie tabákové firmy Philip Morris, které posílily o 9,6 %. Titul tradičně bude jako první na jaře rozhodovat o zajímavé dividendě a na trhu je již znát zvýšený zájem. Na opačné straně výkonnostního spektra stály akcie Orco(-4,3 %), když pokles kurzu nastal po neschválení restrukturalizačního plánu ze strany držitelů dluhopisů. Horší výkonnost v závěru týdne srazila do záporné bilance i akcie ČEZu(-0,55 %) a Telefónica O2(-0,46 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 157,201 185,60+ 2,45
Klíčové události minulého týdne
  • Míra nezaměstnanosti v měsíci prosinci zaznamenala skokový nárůst na hodnotu 9,2 % z předchozích 8,6 %. Meziměsíčně došlo ke zvýšení o 0,6 % a v meziročním porovnání je o 3,2 % více lidí bez práce. Podle úřadu práce se počet nezaměstnaných zvýšil téměř na 540 tisíc, zatímco počet volných pracovních míst se snížil na 30,9 tisíc.
  • Index spotřebitelských cen (CPI) v prosinci vzrostl oproti předchozímu měsíci o 0,2 % a v meziročním srovnání rostly ceny spotřebního zboží o 1,0 % po předchozím růstu o 0,5 %. V meziměsíčním porovnání bylo zvýšení cen taženo především potravinami a nealkoholickými nápoji. Meziročně byl vývoj CPI ovlivněn výrazným růstem cen pohonných hmot (nízká srovnávací základna z loňského roku), které podražily o 15,7 %. Dále se na meziročním zdražení nejvíce podílel růst cen energií (elektřina 11,4 %, teplo 3,95 % a voda 9,2 %). Opačný vliv na CPI měl pokles cen potravin a nealkoholických nápojů, avšak pokles cen byl na konci loňského roku nižší.
  • Maloobchodní tržby klesají již 14 měsíců v řadě, když v listopadu se snížily o 4,9 %. Po očištění o sezónní vlivy a počet pracovních dní klesly o 2,9 %. Největší podíl na poklesu měl prodej motorových vozidel a nepotravinářského zboží.
  • Průmyslová výroba v listopadu meziročně ubrala pouze 0,1 %. Hodnota tak potvrdila stabilizační tendence, které by měly být potvrzeny i v prosinci.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
13/1 Energetická společnost plánuje v polské elektrárně Skawina vybudovat paroplynový blok o instalovaném výkonu 400 megawattů. Odhad nákladů se pohybuje ve výši 400 milionů EUR a blok by měl být spuštěn v roce 2014.

New World Resources
11/1 NWR se dohodla na prodeji své dceřiné firmy NWR Energy do rukou společnosti Dalkia. Cena dosahuje zhruba 122 milionů EUR. Konečná prodejní cena bude záviset na finálních hospodářských výsledcích společnosti a úprava se může pohybovat v rozmezí -2 až +6 milionů EUR.
15/1 Unicredit zvýšil cílovou cenu pro akcie těžařské společnosti na 192 Kč z původních 162 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „držet“.

Orco Property Group
13/1 Držitelé dluhopisů splatných v roce 2012 a 2014 odmítli plán restrukturalizace dluhu. Orco v upraveném návrhu plánovalo kapitalizaci dluhu, když by držitelé získali warranty opravňující je k nabytí nových akcií po 7 EUR. Část věřitelů namítala, že je pro ně přeměna nevýhodná a že neřeší budoucnost ohledně další závazků firmy.

Unipetrol
12/1 Vedení petrochemického holdingu Unipetrol zveřejnilo finanční kalendář na rok 2010. Z nejbližších událostí budou dne 2.2.2010 zveřejněny odhady vybraných provozních ukazatelů za čtvrté čtvrtletí. Samotné hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí budou zveřejněny 25. 2. 2010.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Dobrá doporučení hnala ceny vzhůru

12. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Dobrá doporučení hnala ceny vzhůru

Pražská burza vstoupila do nového roku 2010 úspěšně, když index PX ve svižném kroku přidal 3,57 %. Pouze v jediném dni zaznamenal index mírný pokles. Na trhu byla k vidění i vyšší aktivita... celý článek

Akcie: Konec roku v plusu

5. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Konec roku v plusu

V posledním týdnu roku 2009 pokračovalo velmi klidné obchodování, když na trhu nebylo přítomno mnoho investorů, kteří by v úplném závěru upravovali své pozice. Index PX si v posledním... celý článek

Akcie: Pár obchodů a kurzy lítají nahoru a dolů

22. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pár obchodů a kurzy lítají nahoru a dolů

Pražská burza se po celý týden držela v blízkosti hranice 1 100 bodů a index nezaznamenal výraznější pohyb. Na týdenní bázi došlo pouze nepatné změně, když index PX oslabil o zanedbatelných... celý článek

Akcie: Problémy Dubaje odskákaly banky

15. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Problémy Dubaje odskákaly banky

Pražská burza předvedla oproti minulému týdnu téměř přesně obrácený vývoj. Index PX oslabil o 3,49 % a na desetinu přesně tak umazal předchozí růst. Jestliže v minulém týdnu index čtyřikrát... celý článek

Akcie: Nahoru, dolů, ale vlastně pořád stejně

9. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Nahoru, dolů, ale vlastně pořád stejně

Pražská burza umazala ztrátu z minulého týdne a index PX posílil o 3,47 %. Růst byl k vidění ve čtyřech seancích, když nejsilnější vzestup zaznamenal trh v pátek. Investoři pozitivně... celý článek

Partners Financial Services