Akcie: Praha roste dál

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 23. 2. 2010
Akcie: Praha roste dál
Index pražské burzy navázal na růst z předchozího týdne a posunul se opět do středu pásma, ve kterém se drží již více než půl roku. Index PX posílil ve čtyřech seancích, když ztrátu si připsal pouze ve čtvrtek a končil týden na 1 150 bodech, což je týdenní růst o 3,29 %.

Ve středu pozornosti byly minulý týden na pražské burze finanční tituly, které pokračovaly v růstu, který byl však podstatně dynamičtější než v minulém týdnu. V kontextu růstu bankovního sektoru v Evropě posilovala Erste Bank, která se vrátila nad hranici 700 Kč a přidala 6,7 %. Komerční bankareportovala své výsledky, které dosáhly dobrých úrovní a nervózní obchodování před oznámením se proměnilo v následný zájem investorů a růst kurzu. Na týdenní bázi přidaly akcie5,3 %. Růst o 6 % předvedly akcie mediální CME, která se v závěru týdne definitivně dohodla k převzetí bulharské bTV. Na dohled hranice 200 Kč a růst o téměř 10 % předvedly akcie Orca, tradičně však bez výraznější zprávy a výraznějšího objemu. Telefónica O2pokořila v průběhu týdne metu 450 Kč, v závěru ji však neudržela a kurz nakonec stagnoval na 445 Kč.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (12. 2.)Tento týden (19.2.)Změna v %
PX1 113,401 150,0+ 3,29
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby bez sezónního očištění poklesly v prosinci o 1,9 % a klesají tak již patnáctý měsíc v řadě. Za celý rok 2009 se maloobchod propadl o 4,3 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
18/2 Mediální společnost CME se dohodla ke koupi nesledovanější bulharské televize bTV za 400 milionů USD od News Corp. Součástí dohody je nákup zbývajících 20 % v kanálu Pro.BG od Top Tone, který výměnou získá 6% podíl v nově založené divizi CME, kam bude spadat právě bTV a Pro.BG. Podle ředitele Adriana Sarbu je toto dalším krokem v přeskupení aktiv po prodeji ukrajinské divize.

ČEZ
16/2 Distribuční divize ČEZu nebude do odvolání vydávat povolení na nové přípojky fotovoltaickým a větrným elektrárnám a vyhoví tak žádosti přenosové soustavy ČEPS. ČEPS se obává, že překotný rozvoj solární energetiky by mohl destabilizovat soustavu.
19/2 Do dalšího kola tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín postoupili všichni tři přihlášení uchazeči. O zakázku se tak bude ucházet americký Westinghouse, francouzská Area a ruský Atomstrojexport v konsorciu se Škodou JS.

Komerční banka
18/2 Komerční banka vykázala v závěru roku pokles čistého zisku o 22 % na 2,57 miliard Kč, trh čekal propad až na 2,48 miliard Kč. Meziroční srovnání je ovlivněno jednorázovými příjmy v loňském roce ve výši 561 milionů Kč. Za celý rok banka vydělala 11 miliard Kč. Čisté úrokové příjmy i poplatky dopadly v závěru roku lépe, než očekával trh, negativní překvapení přišlo v oblasti finančního výsledku, když došlo k odpisu ztrátových investic ve výši přes 0,5 miliardy Kč. Sledovaná položka nákladů na riziko dosáhla nižších úrovní, než trh očekával, a začala se stabilizovat. Vedení navrhlo dividendu za loňský rok ve výši 170 Kč, což je pokles o 10 Kč oproti předchozí dividendě.
19/2 Po výsledcích přišla série změn v investičních doporučeních: ING zvýšila cíl na 4 100 Kč z původních 3 200 Kč, doporučení ponecháno na stupni „držet“. Cíl od UBS byl navýšen na 4 000 Kč z původních 3 700, doporučení „neutral“. Na 4 060 zvýšila cílovou cenu Citigroup a ponechala doporučení „držet“. Jediná úprava směrem dolů byla od Goldman Sachs, ale i po snížení je vysoce nad 4 000 a dosahuje 4 349 Kč. Doporučení bylo sníženo na „neutral“ z původního „buy“

New World Resources
15/2 Cheuvreux zařadil akcie těžařské firmy mezi „top picks“ a stanovil cílovou cenu na 244 Kč.
18/2 Erste Bank zvýšila doporučení pro NWR na „akumulovat“ z původního „redukovat“. Cílová cena byla zvýšena na 211 Kč. Opačný krok udělala Goldman Sachs, která snížila cíl na v přepočtu zhruba 168 Kč.

Očekávané události

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Po sešupu zase růst

16. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sešupu zase růst

Pražská burza minulý týden částečně zkorigovala předchozí silné propady. Index PX dokázal posílit o 1,75 procenta. Nejvyšší růsty byly k vidění v první polovině týdne.

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

10. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

Pražská burza po vyčkávání na vyšších úrovních a ignorování vývoje na vyspělých trzích z předchozích týdnů nabrala minulý týden výrazné ztráty. Index PX se propadnul o 7 procent, když... celý článek

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

2. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

Pražská burza se po celý minulý týden držela v úzkém pásmu 30 bodů, celkově index PX poklesl o 0,57 % a navázal tak na mírný pokles z předchozího týdne. Přes pokles v závěru měsíce... celý článek

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

26. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

Pražská burza odolávala zhoršenému sentimentu ve světě až do čtvrtka, pátek však již přinesl výraznější pokles, když v posledním dni týdne index ztratil 2,7 %. Na týdenní bázi umazala... celý článek

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

19. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

Pražská burza na rozdíl od západních trhů rozšířila své letošní zisky. Index PX dokázal posílit o 2,45 %. V závěru týdne se podařilo indexu v jednom dni pokořit hranici 1 200 bodů,... celý článek

Partners Financial Services