Eura na dovolenou se vyplatí pořídit v těchto dnech

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 16. 4. 2010 | 4 komentáře
Eura na dovolenou se vyplatí pořídit v těchto dnech
Česká měna je teď nejsilnější od loňského září, alespoň co se týče kurzu k euru. Devizový kurz České národní banky se pohybuje blízko hranice 25 korun za euro a je tedy o více než korunu níž než v polovině února.

Tak levně jako nyní mohli Češi koupit eura naposledy vloni v září, kdy se posilování zastavilo na kurzu 25,085 koruny za euro. "Koruna si v posledních měsících připisuje zisky díky mírnému světovému oživení ekonomiky," vysvětluje Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin. "Dalším faktorem může být odklon investorů od eura, které je nyní v problémech kvůli situaci v Řecku a jiných státech. Hráči na trhu prodávají euro a kupují mimo jiné měny středoevropského regionu," dodává.

Nejlevnější euro bylo k dostání předloni v létě, což přivítali hlavně Češi na dovolené v zahraničí. V červenci 2008 se kurzdokonce dostal těsně pod 23 korun za euro. Na příliš silnou korunu si tehdy naopak stěžovali exportéři, kterým se kvůli ní snižovaly zisky.

Vývoj kurzu Eura

 

Na dovolenou kupte raději teď

"Pokud se někdo chystá na jarní dovolenou, doporučujeme koupit euro co nejdříve. Aktuální kurzyjsou letošními maximy, prostor pro další posílení domácí měny vidíme jako omezený," očekává Volf.

Současně dodává, že koruna sice možná zaútočí na hranici 25 korun za euro, nicméně dosavadní tempo posilování není podle Volfa do budoucna udržitelné.

A co lidé, kteří potřebují eura až na letní dovolenou? "V každém případě očekáváme, že se bude koruna v dalších týdnech a měsících vracet ke slabším úrovním. Takže pokud se někdo chystá kupovat eura v létě, pravděpodobně si bude muset připlatit," říká Volf.

Analytik připomíná, že pro korunu není rychlý pohyb v řádu desítek haléřů žádný problém. "Přes 26 korun za euro by se dostat už neměla. Nicméně považovali bychom za dobrý kurz, kdyby se na letní dovolenou nakupovalo kolem 25,50 koruny za euro. Kdo si může koupit eura už teď, doporučil bych mu to raději udělat," dodává Volf.

Anketa

Jak nakupujete eura na dovolenou?

Skutečný vývoj kurzu bude podle něj záležet na několika dalších faktorech, hlavně výsledku květnových voleb. Pokud by je ratingové agentury vyhodnotily jako možnou hrozbu v oblasti veřejných financí, může to přinést negativní dopady na rating České republiky, což by vedlo k výprodejům koruny a jejímu oslabení.

Důležité bude také případné zvýšení základních úrokových sazeb České národní banky (ČNB)."Jestliže česká ekonomika poroste podle očekávání, dojde ke zvýšení sazeb až v druhé polovině roku. Vyšší sazby pak motivují investory k nákupu koruny, což znamená její posílení," uzavírá Volf.

S Volfem souhlasí i jeho téměř jmenovec Tomáš Vlk z Patria Finance. "Pokud plánujeme nákup eura v příštích několika měsících, je pro to relativně dobrá doba nyní nebo v nejbližších týdnech. Koruna by letos měla mít jen slabou tendenci posilovat a spíše bude ve vleku krátkodobých vlivů. Její současné posilování je podle mne právě takovým krátkodobým výkyvem," domnívá se.

Kurz koruny je nyní podle Vlka nižší, než odpovídá dlouhodobému vývoji. Také on upozorňuje na riziko v podobě květnových voleb. "Hrozí nárůst skepse ohledně řešení rozpočtových problémů a spolu s tím i oslabení koruny," očekává.

Nebo raději ještě počkat?

Také analytička Helena Horská z Raiffeisenbankse obává, že pokud květnové volby nepřinesou silnou vládu nebo bude příliš dlouho trvat její sestavování, povede zklamání investorů k oslabení české měny možná i nad úroveň 26 korun za euro.

"Naopak pokud vznikne silná vláda, která představí důvěryhodný program ozdravení veřejných financí, může měna rychle posílit přes hranici 25 korun za euro. Náš základní scénář zatím počítá s posílením koruny v průběhu léta na 24,80 za euro," dodává Horská s tím, že koruna by dlouhodobě měla posilovat. "Ekonomika se oživuje a s vývozem roste i poptávka po koruně, která je navíc oblíbená mezi zahraničními investory," vysvětluje.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=665448

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

ČNB, dovolená, euro, koruna, kurz, měny, směnárny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik by měla činit dividenda ČEZ?

15. 4. 2010 | František Mašek

Kolik by měla činit dividenda ČEZ?

Kolem společnosti ČEZ a jejích zisků se vede řada diskusí. Víte, kolik by mohla podle odhadu analytiků letos činit v korunách hrubá dividenda společnosti na akcii? Tipněte si a dozvíte... celý článek

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

8. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

Řecko podráždilo investory, od nichž chce peníze na splátky starých dluhů. Už v květnu bude potřebovat přes deset miliard eur. Ponaučení si z této epizody může vzít i Česko a jeho představitelé. celý článek

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

19. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

Česko se nemůže spoléhat na to, že jen díky vyššímu růstu ekonomiky se zacelí díra ve státním rozpočtu. Politici se musí zavázat k výrazným změnám ve výdajích státu, říká Kaspar Richter,... celý článek

Slovensko už navzdory recesi cítí výhody eura

27. 4. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Slovensko už navzdory recesi cítí výhody eura

Navzdory silnému kurzu, kterým se slovenské koruny přepočítaly na eura, jsou slovenské exporty levnější než české. Výhody cítí i stát díky nižší rizikové přirážce na státní dluhopisy,... celý článek

Proč euro údajně způsobuje drahotu

22. 7. 2008 | Jan Stuchlík | 18 komentářů

Proč euro údajně způsobuje drahotu

Když se řekne zavádění eura, začne se argumentovat výhodami pro firmy, které už nebudou muset řešit posilující kurz koruny. Pro spotřebitele ovšem bývá důležitější, jak případné zaokrouhlování... celý článek

Partners Financial Services