Proč doba přeje investicím do komerčních nemovitostí?

Marek Pokorný | rubrika: BrandInsight | 15. 11. 2023
Obliba investic do nemovitostí je v Česku vysoká. Roste i popularita nemovitostních fondů určených širší veřejnosti. Podle údajů Asociace pro kapitálový trh v nich Češi měli ke konci minulého roku majetek v hodnotě přibližně 62 miliard korun. Před osmi lety to byly pouhé jednotky miliard.
Proč doba přeje investicím do komerčních nemovitostí?

Zdroj: Shutterstock

Správně vybrané komerční nemovitosti v dobré lokalitě mohou přinášet atraktivní a současně stabilní příjem hned z několika důvodů. 

Doba investicím do komerčních nemovitostí přeje. Ty, které už stojí, získávají na ceně. Zvyšují se totiž náklady na stavební materiály, služby i mzdy a zvedají se i ceny pozemků. Výrazně zkrátka rostou výdaje na novou výstavbu a developerská chuť pouštět se do ní přirozeně klesá. 

To zvyšuje hodnotu existujících budov i nájemné za jejich užívání. 

Klesá i neobsazenost budov – důvodem je návrat zaměstnanců do kanceláří. Na home office zůstává podstatně míň lidí, než se čekalo.

Co zkusit něco nového?

Když lidé uvažují o tom, že by vložili peníze do nemovitosti, první jim pochopitelně přijde na mysl nemovitost vlastní. K bydlení nebo k rekreaci. Hodně lidí ale už byt, dům, případně chalupu vlastní, a proto je logické, aby jejich další investice v rámci trhu s nemovitostmi směřovaly do jiného segmentu. Přímá investice do nemovitostí ale může být složitá a náročná na kapitál, jednodušší vstupní cesta vede přes investice do fondu. 

Komerční nemovitosti nabízejí jedinečnou příležitost pro investory hledající stabilní výnosy a diverzifikaci portfolia. A výnos z komerčních nemovitosti je teď vyšší než u rezidenčních.

Marek Pokorný

Zdroj: Portu

Marek se o problematiku finančních trhů začal zajímat už při studiu a kariéru v tomto odvětví započal na pozici reportéra akciových novinek. Nyní pracuje jako analytik finančních trhů a ekonomiky v Portu a snaží se lidem přiblížit svět investování. Pravidelně píše jak články na blog, tak tiskové zprávy do médií s cílem informovat veřejnost o aktuálním dění na trzích.

Právě v dobách ekonomické nejistoty se mnozí investoři k takovým možnostem obracejí, aby ochránili a zhodnotili své investice. Nemovitostní složka v portfoliu dobře diverzifikuje riziko a současně je schopna dlouhodobě porážet inflaci. Sektor komerčních realit je zajímavý jak kvůli dlouhodobému růstu hodnoty nemovitostí, tak i kvůli atraktivnímu příjmu z nájmu.

Návrat do normálu

Návštěvnost nákupních center se postupně vrací na úroveň před covidovou pandemií a dopad e-commerce, tedy online nakupování, na dobře situovaná nákupní centra není tak negativní, jak se předpokládalo.

Inflace v tomhle případě nevadí, nájemníci v obchodních centrech mají v nájemních smlouvách inflační doložky, nájem se jim tedy o inflaci zvedá. Inflace vlastně vede k vyšším výnosům z pronájmu.

Jak do komerčních nemovitostí investovat

Jeden z předních investičních fondů v oblasti komerčních nemovitostí v Česku spravuje skupina Wood & Company. Je ale určený jen pro kvalifikované investory, kteří jsou ochotni nést nižší riziko a investovat minimálně jeden milion korun.

Aby umožnila participovat na investicích do nemovitostí i konzervativnějším investorům s menším kapitálem, založila Wood & Company v roce 2023 otevřený podílový fond WOOD & Company Realitní. Do toho je možné investovat už od sta korun přes platformu opPORTUnity od Portu.

Fond investuje do nemovitostních projektů v oblasti kancelářských budov a obchodních center v České republice, Polsku a na Slovensku. Do portfolia patří například Galerie Harfa nebo bratislavský Aupark, z kanceláří potom Hadovka Office Park, Greenline, Green Point nebo Lakeside Park.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Marek Pokorný

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

14. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

Jaký je rozdíl mezi běžným a spořicím účtem? Co se skrývá pod pojmem inflace a úročení? Je bezpečnější podíl v akciovém fondu, nebo nákup akcií jedné firmy? Co jsou kryptoměny? Na takové... celý článek

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

11. 5. 2024 | Tomáš Krause

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

Miliarda transakcí bitcoinem. Ethereum je zase inflační. Argentina vyrábí bitcoin z odpadu. Američtí kongresmani proti regulacím Komise pro cenné papíry, jejíž šéf se je prý pokoušel... celý článek

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Partners Financial Services