Reality realisticky. Jak investovat do nemovitostí, ale nekupovat byt

Lukáš Syrový | rubrika: BrandInsight | 27. 6. 2021 | 4 komentáře
Z dlouhodobého hlediska nemovitosti představují jistotu zhodnocení. Dnešní možnosti investování na realitním trhu jsou pestré. Příležitost si můžete vybírat podle výnosu, míry zapojení či souvisejícího investorského rizika.
Reality realisticky. Jak investovat do nemovitostí, ale nekupovat byt

Zdroj: Shutterstock

Klasickou cestou investování do realit je koupě bytu a jeho pronajímání. Češi jsou sice fanoušci do bydlení ve vlastním, ale rostoucí ceny nových i starších bytů v kombinaci s nutností složit 15 až 20 procent kupní ceny z vlastních prostředků nepochybně povedou spíš k tomu, že se bude zvětšovat podíl bydlení v nájmu. A přestože loňský rok ovlivnila pandemie, ceny bytů si meziročně přičetly přibližně 12 procent. Spolu s ročním výnosem z nájemného kolem pěti procent je to pořád zajímavá investice.

Ovšem když kupujete byt na hypotéku, berete na sebe závazek, že ji budete schopni pravidelně splácet. A kromě značné finanční investice vyžaduje taková koupě i investici osobní: majitel musí vybrat vhodnou nemovitost a potom nemenší péči věnovat hledání a výběru vhodného nájemce, zajišťovat údržbu a provoz nemovitosti.

Nemovitostní fondy

Méně tradiční, ale už dobře zavedené je investování do nemovitostních fondů. Ty představují celkem konzervativní strategii s minimem starostí: investor sám neřeší výběr nemovitosti a nestará se ani o případné nájemce, jen pravidelně vkládá určitou částku do fondu.

O autorovi

Lukáš Syrový
Zdroj: Havel & Partners

Lukáš Syrový je partner advokátní kanceláře Havel & Partners, odborník na nemovitostní a stavební právo a realitní akvizice.

 V případě náhlé potřeby peněz lze z fondu rychle vystoupit (zpravidla během týdne), výnos je na druhou stranu nižší než u investičních nemovitostí. Investora může také překvapit, že v průběhu doby může cena zakoupeného cenného papíru i klesat pod investovanou hodnotu. U fondů se tak vyplatí dlouhodobější investice v horizontu sedmi až deseti let, na kterém slibuje i poměrně výhodný zisk.

Dluhopisy

Za investici do nemovitostí se považuje i nákup dluhopisů účelově vázaných na nějaký nemovitostní projekt. Investor se v tomto případě osobně neangažuje, ale předpokládá se, že umí vyhodnotit riziko možného neúspěchu. Pak je zpravidla taková investice vyvážena vyšším výnosem.

Investor by ale neměl opomenout, že poskytnutí finančních prostředků formou dluhopisů se váže na určité časové období. Dostat se během něj ke svým penězům tedy nelze: jednoduše nejsou likvidní.

Družstevnictví

Objevují se i alternativní cesty. Někteří investoři se začali spojovat pod vedením realitních kanceláří a zakládají bytová družstva, která vykupují celé bytové domy. Ty zrekonstruují a pronajímají.

Z pohledu financování je dlužníkem družstvo a jeho členové splácejí takzvanou anuitu. Splátku přitom financují z podnájmu družstevního bytu. Tato forma investice umožňuje s menším vstupním kapitálem dosáhnout na atraktivnější nemovitosti v centrech velkých měst.

Specialisti na nemovitostní portfolia

Na trhu se objevují i nové produkty specializovaných realitních kanceláří. Ty pro své klienty zajišťují výběr vhodné investiční nemovitosti, její financování i pronájem. Někdy na sebe dokonce berou i riziko, že nemovitost zůstane nějakou dobu neobsazená, tím, že si nemovitost samy pronajmou. Výnos z pronájmu pak zpravidla investují do dalších nákupů podle zvoleného investičního cíle. 

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Lukáš Syrový

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services