Investice: Chladná hlava, půl úspěchu

Radim Krejčí | rubrika: Komentář | 25. 6. 2021
Pro zdárné investování platí jednoduché pravidlo: zachovat si chladnou hlavu. Kdo tohle ovládne, pro toho má trh široké možnosti. A čím dřív se to člověk naučí, tím líp.
Investice: Chladná hlava, půl úspěchu

Zdroj: Shutterstock

Proč vůbec investovat? Někdo se chce zajistit na důchod, pro jiného je to vášeň. Základní motiv je ale stejný: každý investor se snaží navýšit hodnotu svých peněz, nebo aspoň peníze ochránit před snižováním jejich reálné hodnoty. Ta se kvůli pozvolnému růstu cen v čase mění, za stokorunu dnes pořídíte míň než za stokorunu před deseti lety.

Pokud se situace výrazně nezmění, tento trend bude pokračovat i v následujících letech. Každý rok bude vaše stokoruna ztrácet sílu a každý rok si za ni pořídíte o něco míň. Při dvouprocentní inflaci, na kterou Česká národní banka cílí (aktuálně je ale růst cen rychlejší), bude mít stokoruna za deset let hodnotu zhruba jako dnešních 82 korun, za dvacet let to bude 67 a za padesát jen 37 korun.

Právě inflace je důvod, proč nenechávat peníze ležet na běžném nebo spořicím účtu. Z pohledu zhodnocení nabízejí obě možnosti takřka stejný výnos blížící se nule. Jaký pak dává smysl spořit, když si ve výsledku za ušetřené peníze pořídíte míň? Každý, kdo chce peníze ochránit a zhodnotit, tak musí vyrazit jiným směrem: investovat.

S investováním je sice spojené riziko, ale bez toho se většina z nás do důchodu prostě neprospoří.

O autorovi

Radim KrejčíZdroj: Portu

Radim Krejčí je ředitel investiční platformy Portu.

Jednoduché pravidlo

Začít s investováním není složité. Kapitálové trhy nejsou jen doménou bankéřů a hrstky vyvolených. Nemusíte sledovat každý den vývoj cen akcií a nepotřebujete ani vědět, za kolik se dnes obchoduje Microsoft. Nejdůležitější je řídit se několika základními pravidly a zbytečně nepanikařit.

Ostatně právě zůstat klidný je nejdůležitější schopnost, která začínajícím investorům často chybí. Pozorovat, jak investice klesá o jednotky nebo klidně desítky procent, nemusí být jednoduché. Potkal jsem za svůj život řadu lidí, kteří v podobné situaci investice prodali. Doteď pak mluví o akciovém trhu jako o místu, kde nováčka automaticky čeká ztráta. Často by přitom stačilo prostě jen počkat.

Nejlepší způsob, jak s investováním začít, je pravidelná investice do koše skládajícího se z více firem. Diverzifikace investic slouží jako ochrana proti špatnému výběru. Každý správný hospodář ví, že sázet všechny peníze na jednu kartu se nemusí vyplatit. Má tak víc projektů, mezi které finance alokuje. Když jeden propadne, neznamená to pro něj bankrot.

Stejným způsobem se chová i rozumný investor. Proto je extrémně spekulativní kupovat jen bitcoin nebo jen akcie Tesly, přestože se o nich všude mluví.

Drobné investice

Pro investování do stovek firem člověk nemusí být milionář. Existence frakčních akcií, a především burzovně obchodovatelných fondů (takzvaných ETF), znamená rovný přístup pro všechny. Koš složený ze stovek firem si člověk může pořídit třeba za tisícovku.

A tu tisícovku může posílat každý měsíc. Jakmile začne vydělávat víc, může posílat dva tisíce. A za pár let třeba tři. Neexistuje individuální pravidlo a situace každého je trochu jiná. To hlavní, co platí pro všechny, je, že důležité je začít včas. 

Radim Krejčí

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services