Bitcoin je ukázková bublina

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 21. 11. 2017 | 81 komentářů
Cena bitcoinu od začátku roku stoupla na sedminásobek. Společností se šíří bitcoinmánie. Ale bitcoin nemá reálnou hodnotu a nebude mít ani dlouhou budoucnost. Bublina brzy splaskne.
Bitcoin je ukázková bublina

Poptávka po kryptoměnách žene jejich ceny strmě nahoru. Cena jednoho bitcoinu vyjádřená v amerických dolarech od začátku roku stoupla na sedminásobek. Problém je, že poptávka po kryptoměnách nemá nic společného s jejich reálným využitím, prakticky všichni je kupují čistě jako spekulaci, na které chtějí zbohatnout, nikoliv jako transakční měnu.

Jinými slovy cena roste, dokud všichni věří, že cena poroste, a nakupují, čímž tlačí cenu nahoru. Žádná reálná hodnota za tím není. Dokonalá ukázka bubliny. Jakmile převáží počet lidí, kteří už v další růst ceny věřit nebudou, bublina praskne.

Vývoj ceny bitcoinu v USD za poslední rok

Zdroj: Yahoo! Finance

Bitcoin, kam se podíváš

Připomíná to situaci se zlatem v roce 2011. Od roku 2005 cena zlata stoupla na čtyřnásobek. Každý druhý reklamní banner na finančních i nefinančních webech lákal na nákup zlata. Pojišťováci začali místo pojistek a stavebního spoření prodávat lidem „spoření do zlata“. A mezi analytiky investičních bank létaly vzduchem odhady dalšího růstu ceny: dva tisíce dolarů, tři tisíce dolarů, pět tisíc dolarů, deset tisíc dolarů. Skoro jako na dražbě: Kdo předpoví víc, vážení?

A pak se cena zlata propadla o 35 procent, z 1800 dolarů na zhruba 1200 dolarů za trojskou unci.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Tím nechci bitcoin přirovnávat ke zlatu. Zlato je na rozdíl od bitcoinu hmotné aktivum, které se jako dlouhodobý uchovatel hodnoty a univerzální platidlo používá tisíce let. Tuto paralelu uvádím pouze jako ilustraci, dnešní bitcoinová mánie v mnohém připomíná zlatou horečku před šesti lety, ale podobně třeba třeštění kolem akcií internetových společností na konci devadesátých let minulého století.

Když ráno otevřu mail pět z deseti spamů se týká bitcoinu. Pročítám si investiční newslettery, a kdo by to byl řekl, skoro všichni píšou o bitcoinu, ethereu a dalších kryptoměnách. Jakou mají budoucnost a že to prý je teprve začátek, že vlak se ještě pořádně nerozjel, že kdo chce vydělat, má pořád ještě úžasnou příležitost. A mezi tím létají cifry deset tisíc dolarů, padesát tisíc dolarů, sto tisíc dolarů...

Chci si přečíst zprávy a vyskočí na mě banner s bitcoinem. Podívám se na ekonomickou rubriku a hned druhý titulek zní KVÍZ: Troufáte si na zkoušku z kryptoměn? Otestujte své znalosti. Vypnu počítač a jdu na schůzku s klientem. Jeho první otázka zní: „Co si myslíte o bitcoinu? Má smysl ho ještě kupovat? Škoda, že jsem ho nekoupil před rokem. Já věděl, že to je dobrá investice.“

Ne, bitcoin není investice, ale čistokrevná spekulace. S investováním nemá nic společného. Bitcoin je jen hra, podobně jako dostihy a sázky nebo ruleta. To si můžu rovnou jít vsadit, jestli Federer vyhraje turnaj mistrů. Radši pak budu s napětím sledovat tenis, tam je aspoň na co se dívat, lepší než tupě zírat na technický graf vývoje ceny bitcoinu.

Víte, že lidé na internetu poslední měsíc zhruba třikrát častěji vyhledávají cenu bitcoinu než cenu zlata? Výraz „bitcoin“ je dnes do vyhledávače Google zadáván dokonce častěji než dolar a z vyhledávače na nás následně vyskočí 203 milionů odkazů na stránky o bitcoinu. To je pro srovnání šestkrát víc stránek než na dotaz „S&P 500“ (S&P 500 je akciový index sestavený z pětistovky největších amerických firem obchodovaných na burze v New Yorku).

Relativní četnost vyhledávání ceny bitcoinu, zlata a indexu S&P 500 za poslední rok

Zdroj: Google Trends

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Investiční seriál na Finez.cz

Nový seriál Fond-show představuje vybrané investiční fondy – od nejznámějších jmen přes speciální méně známé fondy až po některé fondy kvalifikovaných investorů:

 

Rozdíl mezi investicí a spekulací

Bitcoin je klasickou ukázkou toho, jak často zaměňujeme investování a hazard. Většina lidí si slovo investování automaticky spojí s hazardem, s blikajícími čísly někde na monitoru a překřikujícími se makléři na burze.

Pro mnoho lidí znamená investování přesouvat peníze z hromádky na hromádku, něco levně koupit a draze prodat a na tom zbohatnout. Tomu se ovšem říká spekulace a je to hazardní hra jako každá jiná. Možná bychom před takovými spekulacemi měli také říkat: "Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!“ A já bych ještě dodával: „A musíte počítat s tím, že proděláte kalhoty.“

Naproti tomu investováním se myslí použití kapitálu na nákup dlouhodobých statků, které mají generovat budoucí výnosy. Můžeme kapitál sami použít na nákup půdy, nemovitosti, výrobních zařízení a podobně, nebo ho poskytnout za sjednaný úrok či podíl na zisku třetí osobě. Ale ve finále kapitál musí někde sloužit, aby mohl generovat výnos. Tomu se říká investice.

Kdo che hrát hazardní hry a zkoušet rychle zbohatnout, může jít do kasina nebo na poslední chvíli ještě spekulovat na další růst ceny bitcoinu. Kdo chce investovat, ten si raději koupí slepici, která snáší vajíčka.

Všechno je jinak

Bitcoin zemřel 15. prosince 2010. Měl za sebou dvě nedožitá léta. Zemřel na zacyklenou negativní zpětnou vazbu – každý chtěl bitcoiny jenom držet, nikoli utrácet.

Tak praví první bitcoinový nekrolog. Další nekrology shromažďují stránky 99bitcoins.com. Z omylů těch, kdo si myslí, že bitcoin každým dnem musí zaniknout, lze vyvodit nejčastější nedorozumění ohledně povahy a smyslu kryptoměn.

Josef Tětek: Bitcoin je mrtev. Po sto devatenácté

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-235
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 81 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2017 19:22, Honza

Je to uz trapne,jak nejaci dementi mluvi o bubline,nebo dokonce o letadlu.Je bohuzel smutne ze v dnesni dobe i kdyz je tu bitcoin jiz 9let,prakticky o nem nikdo nic nevi.Ja jsem ho objevil zhruba pred sesti lety a zaval se o to zajimat,co to vlastne je a proc to je a jak se k tomu dostat.Je potreba si uvedomit,ze jeden bitcoin se da rozdelit na 10 000 000,- proc to tak je?No protoze byl vyroben proto a by se dal delit 10 000 000,- a proc no proto by ro posledni cislo ktere je jedna,znamenalo 1 a to znamena jeden dolar,protoze vse se pocita vetsinou v dolarech a proc ma takovou cenu?no protoze v roce 2140 bude vytezen posledni 21 milionty bitcoin,vic jich nikdy nebude,co z toho vychazii?Omezeny pocet,uz ho nikde nikdy dalsi nenajdete,jako treba zlato,to se bude tezit i za 1000 let bitcoin ne.No a tady se dostavame k jadru veci.Nekolik tisic bitcoinu se uz nenavratne ztratilo u nekoho v pocitacich atd.takze jich ani 21 mil uz k uzivni nebude,takze je tu potencionalne tak 20mil.lidi co by mojli vlastnit jeden cely bitcoin v prumeru,coz je duvod proc je delitelny tolika cisly.Budoucnost je jasna casem 1bircoin= 10 000 000 $,ale nikde neni psany,ze ta jednicka na konci jesnou nebude 1 dolar ale treba 1000,- proto bitcoin vzniknul,proto existuje a ,uz jsem unvenej z tech zaveru vsech financniku ,kteri mluvi o bubline a negramotu co mluvi o letadlu.Bitcoin je platidlo budoucnosti a vsichni ti pisalci jaou z financni sfery,kterym pochopitelne utikaji penize,protoze je lide investuji do neceho co s nimi nema nic spolecneho a tudiz prichazeji o zisk a tudis i moc nad nami,takze musite chapat,ze takovych clanku o bubline. Podobnych nesmyslech bude jen a jen pribyvat, coz je nakonec dobre protozee to bude jen ukazovat,ze bitcoin je spravna vec a ze jim cim dal vic bude vadit.Takze kupujte bitcoiny,jak jen muzete,protoze pokud i dnes stoji pomalu 190tis.je to stale jen uplne smesna zanedbatelna castka proti tomu co bude treba za 3 roky a nikde neni jasny ze na vas treba i za ty tri roky neco zbyde aby jste si ho poridili,protoze vyteznost neboli tezba bitcoinu se stale spomaluje,takze zacne byt nedostatkovy co to zase udela dal s cenou uz vam snad rikat nemusim....krasny vecer

+115
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 11. 2017 5:21, Karel

Naštěstí je bitcoin jenom hračka pro pár blbečků a splasknutí bubliny nebude mít na reálnou ekonomiku žádný vliv.

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (81 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

5. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

Cena kryptoměny bitcoin se dnes podle agentury Reuters dostala na 69 202 dolaru (víc než 1,6 milionu korun) za minci a dosáhla tak nového rekordu. Nevydržel ale dlouho, cena vzápětí... celý článek

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

2. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

Cena bitcoinu vyskočila o 25 procent, bitcoinová ETF nabízejí i velké americké banky a to od BlackRocku expanduje do Brazílie. Na světlo se dostaly další e-maily Satoshiho Nakamota... celý článek

ECB si kopla do bitcoinu. Čas nakupovat? Týden v kryptu

24. 2. 2024 | Tomáš Krause

ECB si kopla do bitcoinu. Čas nakupovat? Týden v kryptu

Evropská centrální banka si zkusila kopnout do bitcoinu. Asi jako když se mladistvý intelektuál pokusí nakopnout merunu. Spočítáno: 51% útok na bitcoin se nemůže vyplatit. Nigérie a... celý článek

Partners Financial Services