Pololetní vysvědčení investora: chvalitebný

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 2. 7. 2013 | 8 komentářů
První polovina letošního roku je za námi. Pojďme si proto, podobně jako ve škole, vyhodnotit výsledky za uplynulých šest měsíců. Kromě bilance v článku nabízím také aktualizovaný výhled na pololetí druhé.
Pololetní vysvědčení investora: chvalitebný

Na začátku roku jsem se s vámi podělil o obecné doporučení, do čeho investovat v roce 2013, a také o tipy na tři akcie vhodné jako koření portfolia pro rok 2013. Jak moje rady dopadly? A jaké úpravy portfolia jsem svým klientům doporučil pro následující měsíce?

Co se podařilo

Mezi nejúspěšnější obory se v prvním pololetí zařadily biotechnologie. Index Nasdaq Biotechnology vyrostl od ledna o 27 procent. Akcie MannKind, jeden z mých tipů pro rok 2013, stouply za šest měsíců o neuvěřitelných 182 procent. S klienty jsme navíc u této akcie realizovali zisky již začátkem června, kdy byla cena ještě o něco vyšší.

Od počátku roku výrazně rostly také ceny akcií v Japonsku. Hlavním důvodem je rozšíření tamního programu kvantitativního uvolňování a snaha centrální banky oslabit japonskou měnu. Japonský yen od začátku roku oslabil o 25 %. To se brzy výrazně projeví do hospodářských výsledků japonských firem. Ceny akcií tedy logicky rostou. Index Nikkei 225 stoupl v půlce května téměř až na 16000 bodů (tj. o 54 % od začátku roku). Pak ale přišla korekce. Aktuálně je index o 33 % výše než na začátku roku.

Velký boom pokračoval i u 3D technologií, zejména v oblasti 3D tisku. S klienty už jsme i zde raději realizovali zisky, protože u některých akcií hrozí velká korekce. Postupně začíná více růst i cena akcií UR-Energy, můj hlavní favorit pokud jde o těžbu uranu. Zde však držíme pozice dál, protože očekáváme pokračující růstový trend.

Kde jsme šlápli vedle

Již zhruba půl roku říkám, že akcie ČEZ jsou levné a z dlouhodobého pohledu nabízí výnos 4-7 procent ročně na dividendách. Bohužel cena akcií ČEZ v prvním pololetí nadále klesala. Akcie ztratily 30 % své hodnoty, z čehož dividenda kompenzuje jen asi 6 procentních bodů. Šlo tedy o ztrátovou investici. Nicméně z dlouhodobého hlediska zůstávám akciím ČEZ věrný.

Vývoj akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Podobně špatný vývoj jako pražská burza má za sebou i burza v Sao Paulu. Brazilské akcie od začátku roku poklesly o 22 % (měřeno indexem Bovespa). I zde si zasloužím nedostatečnou. I zde je ale dle mého názoru možné dnes najít zajímavé investiční příležitosti. Mnohé brazilské akcie se jeví silně podhodnocené.

Do třetice jsme šlápli vedle u dluhopisů na rozvíjejících se trzích. Až do dubna vykazovaly stabilní vývoj. Od poloviny května však všude ve světě rostou úrokové výnosy dluhopisů, tudíž klesá jejich cena. Nejvíce se tento trend pochopitelně projevuje u rizikovějších dluhopisů. Například fond Parvest Bond World Emerging Local vykazuje od začátku roku ztrátu devět procent. Nicméně očekávám, že tento klesající trend nebude mít dlouhého trvání.

Vývoj fondu Parvest Bond World Emerging

Zdroj: peníze.cz

Vysvědčení za první pololetí 2013

Jak by tedy vypadalo mé vysvědčení za uplynulých šest měsíců?

Investiční téma

Výnos/ztráta

Známka

Dluhopisy emerging markets

-9 %

Nedostatečný

Akcie ČEZ

-30 %

Nedostatečný

Biotechnologie

+27 %

Výborný

3D technologie

+35 %

Výborný

Zpracování ropy v USA

+16 %

Výborný

Auta na plyn

+16 %

Výborný

Brazilské akcie

-22 %

Nedostatečný

Japonské akcie

+33 %

Výborný

Tipy na růstové akcie

Výnos/ztráta

Známka

MannKind

+182 %

Výborný

UR-Energy

+58 %

Výborný

Clean Energy Fuels

+6 %

Chvalitebný

Celkové vysvědčení

Výnos/ztráta

Známka

Průměr

+28 %

Chvalitebný

Pokud bychom každé položce dali stejnou váhu v portfoliu, pak by průměrný výnos takového portfolia činil 28 %. Ve skutečnosti máme s klienty v portfoliích ještě další investice, přičemž růstové akcie mají zpravidla menší váhu, větší část portfolií tvoří konzervativnější akcie. Takže skutečný průměrný výnos mých klientů za první pololetí bude někde kolem 10 % (k 31. 5. to bylo 13,1 %).

Takový výnos by si jistě zasloužil známku „výborný“. Pokud zprůměrujeme známky u jednotlivých položek, vyjde nám prospěch 2,18. Prospěch kazí ČEZ a brazilské akcie. Celková známka je tak „pouze“ chvalitebný. Tedy prospěl, ale na vyznamenání to zatím nestačilo. Naštěstí v investování člověk musí počítat s tím, že se mu občas nějaká investice nezdaří, a pár takových „nedostatečných“ ještě neznamená, že propadáte. Pokud z jiných investic dosáhnete výnosů na výbornou, můžete mít i tak pořádný důvod k radosti.

Nejistota sílí, přišel čas prodat akcie

Vývoj na trzích nabral poslední dobou velmi rychlý spád, nebo spíš pád. Až do poloviny května se dařilo akciím takřka po celém světě (bohužel s výjimkou domácích akcií), v červnu se však začalo na trzích bouřit. Nejenže padají ceny akcií a většiny komodit, paradoxně je následují také dluhopisy. Že klesá i cena zlata snad nemusím ani připomínat. Je to podivná situace - v červnu se propadly ceny všech investičních aktiv, ačkoliv mnohé mají standardně zápornou korelaci. To jen dokazuje, jak nejistá je dnes situace.

Proto jsem se rozhodl doporučit svým klientům redukovat akciové pozice. Nadále držíme některé vybrané akcie, ale celkový podíl akcií v portfoliu výrazně snižujeme. Otevřené akciové pozice navíc částečně zajišťujeme spekulací na pokles indexu S&P 500. Více v analýze: Přišel čas prodat akcie.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Jak tedy dnes vypadají portfolia klientů aktivní správy FINEZ?

  • Zůstáváme věrní některým biotechnologiím.
  • Nadále věřím v budoucnost zemního plynu jako levnějšího paliva motorových vozidel, proto investujeme do sítě plynových čerpacích stanic.
  • Přikupujeme ČEZ, neboť si od něj slibujeme výnos 4-7 procent ročně na dividendách.
  • Pozitivní náhled mám dlouhodobě i na Fortunu, která také láká investory na vysokou dividendu.
  • Krátkodobě spekulujeme na pokles indexu S&P 500.
  • Spekulujeme na růst ceny kávy na střednědobém horizontu.
  • Snažíme se vydělat na očekávaném růstu ceny uranu.
  • Zvýšili jsme v portfoliu podíl zlata a akcií těžebních společností.
  • A uvažuji o krátkodobé spekulaci na růst ceny amerických dluhopisů.

Na konci roku se znovu ohlédneme zpět. Třeba tentokrát vše zvládneme na výbornou. Samozřejmě to ale může dopadnout i zcela opačně. Každopádně si do druhé půlky roku dáváme za cíl především moc neprodělat. Obávám se, že nás čekají krušné časy, v nichž nebude lehké vydělávat. Ale budeme se o to samozřejmě všichni snažit. Přeji vám, ať vám ve druhém pololetí převažují úspěšné investice.

Jan Traxler, privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2013 13:03, Bedja

Něni nutno překonávat index. DAX udělal za 25 let krásných 600% nebo 700%, 8% ročně v průměru a to stačí.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlaté časy dluhopisů končí. Co s nimi dál?

22. 5. 2013 | Jan Valášek

Zlaté časy dluhopisů končí. Co s nimi dál?

Ze všech stran zní, že se nám tu nafukuje dluhopisová bublina. Pravda, půl pravdy, nebo poplašná zpráva? Máme prodat všechny podíly v dluhopisových fondech? Tenhle krok by mohl mít... celý článek

Do čeho investovat v roce 2013

2. 1. 2013 | Jan Traxler | 3 komentáře

Do čeho investovat v roce 2013

Dnes navážeme na předvčerejší bilancování a podíváme se, které investice by mohly přinést zajímavý výnos v roce 2013.

Fondy, které za to stojí: Templeton Frontier Markets

4. 12. 2012 | Martin Tománek | 9 komentářů

Fondy, které za to stojí: Templeton Frontier Markets

Čínské, indické nebo brazilské akcie dnes vlastní kdejaký fond. Emerging markets se staly investicí hlavního proudu. Někteří manažeři podílových fondů jdou ale dál a pátrají po příležitostech... celý článek

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

14. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

Jaké akcie jsou zajímavé pro investování s dlouhodobým horizontem? Ptali jsme se analytika Milana Vaníčka, ekonomického novináře Miroslava Motejlka, investičního poradce Jana Traxlera... celý článek

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

10. 9. 2012 | Jaroslav Šura, Gabriela Kukalová | 31 komentářů

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

Dluhová krize se teprv rozjíždí a bude zesilovat. Akcie jsou v takové době spíš pro otrlé investory, lépe řečeno spekulanty. Státní dluhopisy jsou bezpečnější jen zdánlivě. Alternativou... celý článek

Partners Financial Services