Ti, kteří hledají za hranicemi Wall Street

PR článek | rubrika: PR Článek | 10. 5. 2012
Ti, kteří hledají za hranicemi Wall Street
Pioneer Fund, správce šesti miliard dolarů. „Tajemství je nenechat se okouzlit technologickou bublinou a sledovat sektory a společnosti, které burza přehlíží.“

Deset tisíc dolarů investovaných do fondu Pioneer Fund v době jeho vzniku, tedy před 84 lety, by se zhodnotilo na současných 98,2 milionů s astronomickou výkonností téměř 1 000 000 %. S šesti miliardami dolarů pod správou je fond Pioneer Fund třetím nejstarším fondem ve Spojených státech. Řídí jej 63letý John Carey, žák Philipa Carreta, který fond založil v únoru 1928. V Bostonu, hlavní centrále Pioneer Investments, která je součástí skupiny Unicredit, Carey vysvětloval, jak i dnes stále funguje Carretova filozofie na Wall Street.

Proč tak zvláštní název – Pioneer?

Název měl evokovat ducha těch, kteří myslí dopředu a hledají zajímavé investiční příležitosti mimo tituly, které jsou běžně obchodovány na Wall Street.

Je váš investiční styl value?

Je to něco víc. Princip „hodnotového“ investování spočívá ve výběru akcií, které nejsou tak drahé vzhledem k očekávaným ziskům a dalším parametrům. Carretova a moje filozofie je však dynamičtější: bere v potaz kritéria hodnotového investování, ale důležité je, že navíc se zaměřuje na podhodnocené akcie, které mají potenciál růstu během příštích tří až pěti let.

Co to znamená v praxi?

Sledovat sektory a společnosti, které Wall Street přehlíží. Například během internetové mánie v 90. letech se všichni zajímali o dot.com akcie, jejichž ceny vystoupaly ke hvězdám a pak zase rychle spadly s prasknutím bubliny v roce 2000.  Ale byly tam i jiné společnosti, které nebyly tak drahé a měly dobré dlouhodobé vyhlídky – jako železniční společnosti Burlington a Norfolk Southern Corporation, které fond Pioneer Fund v té době koupil. Burlington pak koupil Warren Buffett. Akcie společnosti Norfolk máme v portfoliu stále. Jejich ceny vzrostly čtyřikrát, zatímco americký index S&P 500 zůstal prakticky na stejné hodnotě.

John Carrey

John Carey, portfolio manažer fondu Pioneer Fund

Jak ale může portfolio manažer odolávat tlaku klientů, kteří chtějí participovat na akciovém boomu, jaký přinesl internet?

Chce to trpělivost, disciplínu a vyrovnanost. Je pravda, že klienti si nepřejí výkonnost příliš odlišnou od průměru, zrovna když se trhům daří. Je ale třeba diverzifikovat: mít také pár akcií, které následují obecný trend. Je to jako budovat vinný sklep – mít pár lahví, které můžete vypít hned a další, které otevřete až v příštích několika letech.

Mimochodem „Velká deprese“ byla mnohem horší než současná „Velká recese“: jak se fondu Pioneer Fund podařilo přežít?

Nesledoval módu té doby. Applem 20. let byla společnost RCA (Radio Corporation of America): drželi ji všichni kromě nás. RCA se zhroutila s krachem na burze v roce 1929. Carret místo toho sestavil solidní portfolio ze společností, které dnes stále ještě existují, jako například Honeywell (dříve vyráběl termostaty a elektromotory, dnes dokonce kosmické technologie) a Standard Oil New Jersey, předchůdce dnešní ropné skupiny Exxon Mobil. Takhle se nám podařilo překonat paniku té doby.

Je možné, aby stejné principy, které fungovaly před 80 lety, mohly fungovat i dnes?

Je pravda, že hodně věcí se změnilo: pravidla na burze, techniky obchodování, globalizace, počet a typ investorů. Základní dynamika ale zůstala stejná – stejné „hlasy“, stejné napětí a spekulace. Tajemství správy „pionýrů“ jako byl Carret a jako jsem já, spočívá v tom, že v těchto vodách plujeme tak, abychom využívali volatility, tedy vzestupů a pádů na Wall Street, k nákupům levných akcií, které nám připadají zajímavé.

Jak vzpomínáte na své první setkání s Carretem?

První slova, která mi řekl, byla „Vítej na palubě!“ Naším symbolem je ve skutečnosti plachetnice a naším cílem je překonat i ty nejhorší bouře na trhu a přivést úspory klientů do bezpečného přístavu. V dubnu oslavím 33 let u společnosti Pioneer.

Doufáte, že budete pracovat až do své stovky jako Carret?

To by bylo pěkné! Carret byl aktivní téměř až do své smrti v roce 1998, kdy se dožil 102 let. Byl plný energie a optimismu: vždy se díval na světlou stránku věcí, protože byl přesvědčen, že je to tak lepší namísto pesimismu a cynismu. Byl přítelem a následovníkem reverenda Normana Vincenta Peala, autora knihy Moc pozitivního myšlení, a věřil, že pilnou prací lze překonat všechny obtíže. Carret navíc v životě hodně zkusil, počínaje první světovou válkou, kde bojoval jako pilot, což ale nakonec pro něj dobře dopadlo. Nebyl však naivní, naopak – byl velkým realistou při hodnocení firem, do nichž měl investovat.

Pioneer Fund má nízký obrat, každý rok obmění jen 15–20 % akcií. Když se tak často neobchoduje, čemu věnujete tolik času?

PORTRÉT FONDU

Fond Pioneer Fund vznikl 10. února1928 aje třetím nejstarším fondem ve Spojených státech. Od 17. července 1986 je manažerem portfolia fondu John Carey. Fond spravuje aktiva v hodnotě 6,5 miliardy dolarů. Pokud byste investovali 10 000 dolarů v únoru 1928, na konci roku 2011 by měly hodnotu 98,2 milionů dolarů. Tomu odpovídá kumulativní výkonnost od vzniku fondu 982 258 %. Nejvýznamnějšími akciemi v portfoliu jsou: Norfolk Southern Corporation (3,3 %); Chevron Corp (3,1 %); Chubb (2,6 %) John Wiley & Sons (2,5 %); Colgate-Palmolive (2,0%).

Data k 23.3.2012 (Zdroj: Morningstar)

Máme víc času na promyšlení nových investičních nápadů, na studium rozvah 120 společností v portfoliu fondu, na schůzky s jejich řediteli tady v Bostonu nebo na cesty za nimi do jejich firem, a pak také čas na to, abych si promluvil s klienty. Ujišťuji vás, že každý den je jiný a vždy velice intenzivní.

Co říkáte klientům k aktuální situaci na Wall Street?

Je tam, kde byla před finanční krizí v roce 2008, je zde ale stále velký potenciál růstu. Samozřejmě existují obavy z dluhu zemí eurozóny, deficitu federálního rozpočtu USA, rizika některých událostí, jako je například válka mezi Izraelem a Íránem nebo z listopadových voleb v USA.

Z čeho tedy pramení váš optimismus?

Ekonomika USA se nadále zlepšuje, společnosti mají zdravé rozvahy a dobré zisky, vyplácejí dividendy, které mohou konkurovat nízkým výnosům dluhopisů, a nadnárodní společnosti těží z růstu rozvíjejících se zemí. Poslední dekáda byla anomální a vyznačovala se extrémními cenami akcií v letech 1999 až 2000. Věřím, že i dnes jsou akcie stále atraktivní a v dlouhodobém měřítku přinesou víc než dluhopisy. 

Rozhovor vyšel v Corriere della Sera, ptala se Maria Teresa Cometto

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Partners Financial Services