Noví hajní v kapitálovém lese: expytláci jdou po krku bývalým kolegům

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 18. 7. 2011 | 32 komentářů
Noví hajní v kapitálovém lese: expytláci jdou po krku bývalým kolegům
Investiční zprostředkovatelé ztrácejí kredit „díky“ firmám, jejichž zaměstnanci loví vytrvale po telefonu svou kořist a pak s penězi klientů dělají psí kusy, dokud je „neupoplatkují“ na nulu. Po pádu nechvalně proslulých Capital Partners se dva z jejich středu dali na pokání a rozhodli se přispět k pročištění trhu...

Během jediného dne nahodile kupují a prodávají stejné akcie. O vaše zisky se nestarají, využívají vaší neznalosti. Zajímá je jen počet uskutečněných obchodů, ze kterých se jim sypou poplatky. Během pár měsíců vám z účtu klidně vyluxují statisíce.

Přeběhlíci nejen v politice. Nově i na kapitálovém trhu

Společnosti Capital Partners právě za tohle udělila Česká národní banka pokutu 20 milionů korun a zakázala investiční činnost. Lidé, kteří za firmou stáli, se trochu přeskupili a pod jiným logem dělají totéž dál. Nic nového pod sluncem. O větší překvapení se postaral Pavel Kočalka. Stál u zrodu obchodního modelu Capital Partners. Dnes se však společně s Janem Váňou pasovali do role četníků, kteří na trhu zjednávají pořádek. Stali se lovci skalpů v řadách bývalých kolegů. Rozhodli se využít svých zkušeností z odvrácené strany a začít „páchat dobro“. Lépe řečeno: udělat si z toho dobrý byznys.

Jejich firma KLV Consulting chce pomáhat poškozeným klientům investičních zprostředkovatelů domoci se spravedlnosti. Myslet si o tom můžeme, co chceme. Jejich skutečné záměry odhalí teprve čas. Ve špinavých praktikách firem se ale orientují dobře. A nebojí se o nich otevřeně mluvit.

Jak si vás podvodná firma zaháčkuje

Zástupci investičních firem systematicky obvolávají podnikatele i „fyzické osoby“, neunikne jim nikdo. Využívají telefonní seznamy i nejrůznější prodejné databáze. „Většinou to dělají mladí kluci, kteří sotva vyšli ze střední a nechali se nalákat na vidinu velkých zisků. Během měsíce si udělají registraci investičního zprostředkovatele a firma z nich udělá vázané zástupce, i když o obchodu s cennými papíry nevědí nic,“ říká Kočalka. „Zaháčkování“ nového klienta je podle něj rozděleno do dvou až tří přesně nacvičených kontaktních kroků. Cíl je jasný: získat vaší důvěru.

Jsou trénovaní, jak zapůsobit na lidi a jak nad nimi získat psychologickou převahu,“ pokračuje Váňa. Musí klienta přesvědčit, že právě s nimi zbohatne. Tato fáze vrcholí, když zazvoní u vašich dveří. „Řeknou vám, že dneska je výborný čas podepsat fantastickou smlouvu – za dva měsíce může investice vydělat dvacet až třicet procent,“ líčí Váňa. Dobře odění mladíci společně se zkušeně hovořícím manažerem budí velký dojem. Předloží vám smlouvu, která má dvacet až sto (!) stránek. Ujistí vás, že samozřejmě máte čas na rozmyšlenou. Manažer ale jen tak mimoděk připomene, že na tuhle skvělou investici bude už zítra pozdě. Přece si nenechám životní šanci proklouznout mezi prsty, řeknete si. Podepíšete. A pekelné plameny začínají hřát. „Žádná poslední fantastická investice neexistuje, vždycky čeká další,“ komentuje Kočalka.

Tři měsíce obchodování: potom přišel šok

Pan Jiří Navrátil to prožil na vlastní kůži. V podnikání se mu dařilo, a tak přemýšlel, kam peníze investovat. A světe div se – přesně v ten okamžik zadrnčí telefon a na druhém konci se ozve profesionál, kterého hledá. Evidentně se vyzná, navíc slibuje vysoké zisky. Pan Navrátil investoval prostřednictvím Capital Partners milion korun. „Měl jsem k nim plnou důvěru, působili odborně,“ vysvětluje. Vstoupil jejich prostřednictvím na Wall Street a rozjel se nevídaný kolotoč obchodů, akcie se nakupovaly i prodávaly denně.

Probuzení z milionářského snu následovalo rychle. Během tří měsíců byl účet pana Navrátila o 600 000 Kč lehčí. „Ukázalo se, že téměř celou sumu zinkasoval na poplatcích obchodník,“ říká. „Rozdělili si ji zprostředkovatel, manažer a vedení obchodníka,“ vysvětluje Jan Váňa. „Pan Navrátil prodal akcie největšího zpracovatele jedné z hlavních komodit v době, kdy byly komodity ve strmém růstu a firma měla mít obrovské zisky,“ upozorňuje Kočalka. „A makléř mu doporučil odprodej akcií firmy Apple zrovna po fantastických hospodářských výsledcích a před startem prodeje iPadu, tedy než tyto akcie začaly strmě růst,“ dodává Váňa.

Vaše denní dávka grafů

Kurzy akcií

Mám tady ČEZ, je to skvělá investice. Kupujeme?
Až se vám ozve makléř, buďte připraveni. Aktuální kurzy najdete na Peníze.cz

Makléř vás musí o všech transakcích informovat. V praxi to ale podle Kočalky s Váňou funguje tak že vám zavolá a řekne: „Mám tady ČEZ, je to skvělá investice. Kupujeme?“ Tím, že by vám vysvětloval rizika nákupu akcií nebo že by se řešil, jestli máte aspoň nějakou šanci vydělat, neztrácí čas. Za každým dalším prodejem či nákupem ho táhne magická vidina poplatku s ním spojeného. „Někteří makléři to mají propočítané lépe, jiní hůře: někdo si dává pozor, aby prodával aspoň těsně nad poplatky a klient měl aspoň minimální zisk nebo zůstal na svém, jiní jdou okamžitě do ztráty právě kvůli poplatkům,“ říká Váňa.

Jednoduchá matematika končí u vybrakovaného účtu

Výše poplatků se u nás při využití služeb makléře pohybuje při obchodech na trzích v USA zhruba od půl procenta až dvou procent za jednu transakci. Padesát obchodů bez zisku se tedy rovná nule na vašem účtu. A některé firmy to zvládnou dost rychle. „U Capital Partners zlikvidovali celý obnos na účtu klienta už za jedenáct dní,“ říká Kočalka. Obchody obvykle začínají v půl čtvrté odpoledne našeho času, kdy se obchoduje v Americe. „Jenže někteří čeští makléři chtějí být brzy doma, a tak dost často kupují a prodávají v předobchodní fázi,“ popisuje absolutní neprofesionalitu řady makléřů Váňa.

Stejně jako v Capital Partners to podle Kočalky chodí všude. Systém je zkrátka nastavený tak, že obchodník s cennými papíry vydělává na poplatcích. „Je pak už čistě na jeho etice, jak to kočíruje. Výjimkou nejsou případy, kdy klient na poplatcích ztratí během pár týdnů padesát i sto procent investice,“ doplňuje Váňa.

Jednu hlavu useknete, narostou tři nové

Pavel Kočalka říká, že ve své práci těží ze zkušeností, které nasbíral na kapitálovém trhu v USA. „Kontrola nad kapitálovým trhem je tam nesrovnatelně větší a totéž platí pro etickou úroveň,“ vykládá. Pramení to podle něj už z odborných nároků, které jsou na makléře a zprostředkovatele kladeny. „U nás získáte registraci investičního zprostředkovatele během měsíce, stačí, když máte maturitu a prokážete beztrestnost a bezdlužnost,“ vysvětluje. V Americe jsou pravidla o poznání přísnější. „Abyste vůbec mohli zvednout telefon a začít někomu nabízet obchod s cennými papíry, musíte mít makléřskou licenci, která je o polovinu náročnější než nejtěžší licence u nás,“ pokračuje. A dodává, že nám bude trvat ještě dvacet až třicet let, než Západ doženeme.

Anketa

Věříte, že se hříšníci dají napravit?

Společnost Capital Partners podle Kočalky vydělala v roce 2009 na poplatcích 770 milionů korun a podobně se jí dařilo už předchozích pět let. Teprve loni došla České národní bance trpělivost. Dvacetimilionová pokuta je však ve srovnání s výdělky firmy směšná. „Capital Partners byla matkou, obchodníkem. Na ni se vázaly společnosti s ručením omezeným, které byly jejími investičními zprostředkovateli. To byl třeba Capital Quest a další.“ Matka teď přišla o licenci. Společnosti s ručením omezeným, které se na ni vázaly, se rozpadly a vzniklo z nich ještě více nových. „A ty se teď navazují na další obchodníky, kteří na trhu působí,“ říká Kočalka. Pořád ti samí lidé, jen schovaní za jinými firmami a jednateli. „Je to, jako když drakovi useknete hlavu. Hned mu narostou tři nové,“ dodává Váňa.

Resumé je na vás

První díl je za námi. Díky mužům, kteří se obchodu s cennými papíry v podobném gardu sami účastnili, jsme mohli nahlédnout pod pokličku českého kapitálového trhu. Kočalka i Váňa tvrdí, že se sami žádných špinavostí vůči klientům nikdy nedopustili a vždy klientům vysvětlili rizika. Názor si na ně udělejte sami. Máte na to skoro dva dny. Pozítří vás totiž čeká pokračování, ve kterém se dozvíte, co konkrétně Kočalka s Váňou poškozeným nabízejí a za jakou cenu. Proinvestoval vám makléř statisíce? Ještě to nemusí být konečná. Máte šanci získat peníze zpět. Ve středu vám poradíme jak.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 7. 2011 11:56, petr

jo a proč ten Váňa, nemá makléřské zkoušky od ČNB (nemá registraci), když tvrdí že se věnoval tradingu, asi dělal pejpr trejding :-)))))

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 9. 2011 17:03, Klient KLV Consulting

Je mi smutno když vidím jak se zde mluví o KLV. Ano tyhle hoši prošli Capital Partners, to jsem věděl od začátku ale jako jediný v týhle v týhle zemi plný zlodějů. Mně dokazali pomoci a dostali mé finance zpět od obchodníka který myslel jen na to jak mne odrbat. Napíši všude jak to je.držím Vám palce chlapci.
A.P.

-83
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spasí český kapitálový trh přeběhlíci nebo nahrávky?

20. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Spasí český kapitálový trh přeběhlíci nebo nahrávky?

V pondělí jsme vám představili nové a dosti kontroverzní samozvané čističe českého kapitálového trhu. Jdou po krku těm, mezi které ještě nedávno sami patřili. Dnes se podíváme na jejich... celý článek

Nejlepší život s Best Life? ČNB varuje!

28. 4. 2011 | František Mašek | 19 komentářů

Nejlepší život s Best Life? ČNB varuje!

Potřebujete peníze, chcete vypovědět životní pojištění nebo hledáte zajímavou investici? Pardubická firma Best Life nabízí odkup životního pojištění až za trojnásobek odkupní hodnoty!... celý článek

Capital Partners končí, soudům se však nevyhne

18. 2. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Capital Partners končí, soudům se však nevyhne

Po dvacetimilionové pokutě a odchodu z pražské burzy ukončí firma Capital Partners činnost obchodníka s cennými papíry. Není divu. ČNB jí neudělila jen vysokou pokutu, ale zakázala... celý článek

Capital Partners: Po velké pokutě od ČNB chtějí firmu znovu žalovat její klienti

7. 1. 2011 | František Mašek | 31 komentářů

Capital Partners: Po velké pokutě od ČNB chtějí firmu znovu žalovat její klienti

Když loni soud odmítl žalobu klientů Capital Partners, označila ji tato makléřská firma za součást mediální kampaně, která je proti ní vedena. Nyní ji hodlají klienti žalovat znovu.... celý článek

Churning aneb Jak motivovat vázané zástupce k odírání klientů

31. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Churning aneb Jak motivovat vázané zástupce k odírání klientů

Měsíční výpis obchodů na několika desítkách stran. I tak může vypadat churning v praxi. Stačí "správně" motivovat vázaného zástupce a klient je v pasti. Motivace k nadměrnému počtu... celý článek

Partners Financial Services