Akcie: rostly americké trhy i pražská burza

Akcie: rostly americké trhy i pražská burza
Konce prázdnin v Česku přinesl postupný růst objemu obchodů, přesto zatím nemůžeme hovořit o aktivnějším obchodování. Solidní růst ovšem zaznamenaly americké indexy. Navíc se zdá, že ekonomiku dlouhé zvyšování sazeb tolik nepoškodilo. Dynamika růstu by proto nemusela být natolik ohrožena.


Česká republika

Pouze v pondělí zaznamenala pražská burza pokles, zbytek týdne byl ve znamení čtyř růstových dní v řadě. S koncem prázdnin se postupně zvedal i objem obchodů, aktivnějším obchodováním se to však stále nazvat nedá. S blížící se dividendou se vrátil zájem kupců o Telefoniku O2 CR, akcie posílily skoro o 3 %. Ještě většího zhodnocení dosáhly zahraniční emise obchodované na naší burze, a to CETV (6,5 %) a Orco (8 %). Bouřlivým vývoj prošly akcie Philips Morris. V první polovině týdne pokračovaly výprodeje po špatných výsledcích, ve druhé polovině se titul stabilizoval a umazal část ztrát.


Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%)
PX
(profil, názory)
1 428 1 452 + 1,7
Zdroj dat: Fio report


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Vláda odsouhlasila novelu zákona o spotřební dani. Novela obsahuje navýšení sazeb z tabákových výrobků.
  • Průměrná mzda ve 2Q vzrostla o 6,9 % a dosáhla 20 036 Kč


Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (profil, názory)
29/8 Soukromý fond APAX Partners vstoupil majetkově do společnosti CME. Dohodl se na odprodeji podílu s Ronaldem Lauderem a za 190 mil. USD získal necelých 50 % z jeho podílu ve společnosti. APAX tak získal 7,8% podíl na společnosti.

ČEZ (profil, názory)
30/8 Cena elektřiny ve velkoobchodní aukci vzrostla o 16,9 % oproti loňským cenám. Poptávka po energii několikanásobně přesáhla nabízených 500 megawattů. Konečné ceny pro domácnost by se mohly zvýšit o 5,6 %. Konečná hodnota bude záviset na rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. ČEZ oznámil, že předpokládá pokles tržního podílu na 53,4 % z loňských 56,2 % a předloňských 57 %.

Komerční banka (profil, názory)
31/8 Morgan Stanley zvedá cíl pro akcie na 3 460 Kč, doporučení získává na "equal-weight".

Orco Properte (profil, názory)
28/8 Orco plánuje vstup na varšavskou a budapešťskou burzu. Ještě v tomto roce by měl být založený fond rezidenčních nemovitostí se sídlem v Lucembursku. Základní kapitál fondu by měl dosáhnout 100 mil. EUR.

31/8 Konsolidovaný čistý zisk společnosti v prvním dosáhl 26,7 mil eur při tržbách 33,7 mil. eur. Oproti zisku 2,8 mil. eur z prvního pololeti roku 2005 je to výrazný posun. Čistý zisk je ovlivněn přeceněním aktiv. Zisk z přecenění překročil 40 mil. eur. Přecenění se týkalo jak majetku v ČR a Polsku, tak majetku z nové akvizice v Německu. Společnost zvýšila odhad tržeb pro letošní rok na 200 mil. eur z předchozích 140 mil. eur. Pro rok 2007 předpokládají tržby 300 mil. eur.

Philip Morris ČR (profil, názory)
30/8 Společnost Wood & Copany zvýšila doporučení na "koupit". Cílová cena byla stanovena na 10 500 Kč.
31/8 CAIB zvyšuje doporučení pro akcie Philip Morris ČR na "kupovat", cílová cena 10 318 Kč

Telefónica O2 CR (profil, názory)
28/8 Společnost doplatila dlužnou částku 22 mil. Kč společnosti Tiscali za propojovací poplatky za vytáčené připojení na internet. Na základě rozhodnutí ČTU a soudu již Telefonica O2 v minulosti zaplatila 70 mil. Kč.
30/8 Finanční ředitel Juraj Šedivý odchází do slovenského zastoupení firmy, kterou bude vést. Ve funkci ho nahradí dosavadní šéf rozvoje byznysu Ramon Ros.

Zentiva (profil, názory)
28/8 Americká banka Citigroup začala analyticky pokrývat akcie s doporučením "koupit" a cílovou cenou 1 600 Kč.


Co se stane - očekávané události

  • 8/9 údaj o růstu HDP za 2Q


Spojené státy americké

Americké indexy si připsaly v uplynulém týdnu solidní růst. Index Nasdaq (profil, názory) posílil během všech odchodních seancí a dostal se na nejvyšší hodnoty od června. Index S&P 500 (profil, názory) je na nejvyšších hodnotách od poloviny května. Investoři měli k dispozici celou řadu důležitých makroekonomických ukazatelů. Zdá se, že ekonomiku dlouhý růst sazeb tolik nepoškodil a dynamika růstu by nemusela být natolik ohrožena. Zveřejněná data snižují pravděpodobnost dalšího růstu sazeb, což investoři vnímají pozitivně.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%)
Dow Jones
(profil, názory)
11 284 11 464 + 1,6
Nasdaq
(profil, názory)
2 140 2 193 + 2,5
S&P 500
(profil, názory)
1 295 1 311 + 1,2

Zdroj dat: Fio report


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Důvěra spotřebitelů klesla na 9měsíční minima. Index spotřebitelské důvěry klesl na 99,6 z červencových 107. Původně se očekávalo, že index se bude pohybovat kolem 102,5.
  • Revidovaný údaj o růstu HDP za 2Q dosáhl hodnoty 2,9 % po prvním odhadu, který indikoval růst o 2,5 %.
  • Jádrový index výdajů na osobní spotřebu (PCE) v červenci stoupl jen o 0,1 % po červnovém růstu o 0,2 %.
  • Nezaměstnanost poklesla dle očekávání na 4,7 %. Počet nově vytvořených míst v nezemědělské sektorů dosáhl 128 tis, více než se očekávalo.


Vývoj titulů na amerických trzích

  • 29/8 Intel Corp. (profil, názory) představil verzi čipu Xeon dříve než bylo v původním harmonogramu (na trh uveden o 5 měsíců dříve). Firma tak chce bojovat s konkurencí AMD a zabránit ztrátám tržního podílu. Čipy nabídnou dvakrát větší výkon než jejich předchůdci a překonají Opteron firmy Advanced Micro. Nový produkt Intelu je zaměřen na zasažení úderu Opteronu tam, kde má zatím největší úspěch, a to především u korporátních klientů. Nový Xeon je postaven na bázi Core 2 Duo.
  • 30/8 Společnost General Motors Corp. (profil, názory) sníží cenu na OnStar (audio-navigační systém) o -25 %, aby firma mohla získat více klientů s touto službou. Kupci modelové řady roku 2007 zaplatí 299 USD za službu oproti 399 USD za Onstar, který naviguje řidiče při jízdě. GM se snaží zvýšit prodeje nových modelů tím, že připravuje atraktivní nabídky či extra služby jako právě Onstar, aby se firma rychleji zotavila ze ztráty 10,6 mld. USD v roce 2005.
  • 30/8 Google Inc. (profil, názory) dnes spustí službu, která uživatelům umožní stahovat a tisknout knihy, na které se již nevztahuje copyright. Vyhledávání bude podporováno vyhledávacím enginem Googlu.
  • 30/8 Ford Motor Co.(profil, názory) zvýší denní výrobu o 4,9 % v příštím měsíci v německé továrně Saarlouis. Firma tak reaguje na rostoucí evropskou poptávku po modelech Focus. Továrna zvýší výrobu na 1 920 vozů denně z původních 1 830. Evropská divize Fordu, kde zisk před zdaněním vzrostl o 59 % na 105 mil. USD za druhý kvartál, je pro firmu významná, vylepšuje jí totiž zatím nevalné výsledky.
  • 30/8 Yahoo! Inc.(profil, názory) představila software do mobilních telefonů používajících sytém Windows, který umožní uživatelům přístup na Yahoo email, fotky a novinky. Yahoo Go bude dostupné ke stažení ode dneška pro telefony Moto Q a Treo. Služba je zdarma, ale mobilní operátoři si mohou účtovat poplatky za přenesená data.
    31/8 Smluvní podmínky 10 mld. USD akvizice Lucent Technologies Inc (profil, názory) s francouzským Alcatelem (profil, názory) nemůžou být změněny. Oznámil to CEO Alcatelu Serge Tchuruk. Toto prohlášení následuje několik dní poté, co francouzský poradce akcionářů, Proxinvest, naléhal na investory Alcatelu, aby hlasovali proti této koupi. Ta by vytvořila největšího světového výrobce telefonních zařízení.
    Proxinvest prohlásil, že akcionáři Alcatelu by měli dostat 7 akcií Lucentu za každou akcii Alcatelu, přestože nynější dohoda mluví o 5 akciích Lucentu. Tato operace má zvýšit zisk na akcii, bez zahrnutí restrukturalizačních nákladů a dopadu dobré pověsti firmy, počínaje rokem 2007. V roce 2008 má nárůst dosáhnout 38 %. Akcionáři Alcatel a Lucent mají rozhodnout o fúzi 7. září 2006.
  • 31/8 Podle analytiků má výrobce procesorů do PC, Intel Corp. (profil, názory), propustit nejméně 10 tisíc zaměstnanců v rámci programu na snížení nákladů v letošním roce o 1 mld. USD. CEO Paul Otellini má oznámit redukci 5. září, kdy má shrnout závěry 3M vnitřní revize, která započala v dubnu. Analytici se shodují, že snížení počtu zaměstnanců o 10 tisíc, tzn. 10 %  celkové pracovní síly, kromě již dříve oznámených 3 tisíc, je nezbytné pro uklidnění investorů.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Investujete do akcií?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

28. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

Tropická bouře v Mexickém zálivu a obavy o další možný růst ropy podpořily vyčkávací taktiku většiny investorů. Zlom nenastal ani po pátečním projevu šéfa FEDu, který investorům příliš... celý článek

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

21. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

Úterní a středeční růst na amerických trzích byl jedním z největších dvoudenních růstů letošního roku. Závěr týdne patřil počítačovým gigantům, zatímco společnost Hewlett-Packard potěšila,... celý článek

Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu

14. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu

S poklidným obchodováním při průměrných objemech zamávalo na pražské burze, stejně jako na většině evropských trhů, opětovné nebezpečí teroristických útoků. Americké indexy se držely... celý článek

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

7. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

Pražská burza je pod vlivem probíhající výsledkové sezóny, žádné výrazné překvapení se ale zatím nekoná. V reportování výsledků pokračují i společnosti v USA, ani tam ale akcie tento... celý článek

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

11. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

Praha minulý týden slabě oslabila, korigovala tak růsty z předchozího týdne. Severní Korea vypustila zkušební rakety, cena ropy vzrostla nad 75 USD za barel a o pokles amerických indexů... celý článek

Partners Financial Services