Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu

Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu
S poklidným obchodováním při průměrných objemech zamávalo na pražské burze, stejně jako na většině evropských trhů, opětovné nebezpečí teroristických útoků. Americké indexy se držely v záporu po celý týden. Ani prohlášení FEDu o zastavení růstu úrokových sazeb nedodalo trhům očekávaný růstový impuls. U investorů více převážily obavy z dalšího vývoje a možného zvyšování sazeb v závěru roku.

Česká republika

Pražská burza zažila poklidný začátek týdne a dramatičtější závěr. S poklidným obchodováním při průměrných objemech zamávalo jako s většinou evropských trhů opětovné nebezpečí teroristických útoků. Trh  byl ve čtvrtek pod prodejním tlakem.

Větší ztrátě celého indexu v týdenním vyjádření zabránil překvapivý zájem o akcie ČEZu (profil, názory) v závěru obchodování. Přes velmi dobré výsledky Unipetrolu (profil, názory) nepomohl umazat další díl ztráty. Po delší době se opět aktivněji obchodovalo s Philips Morris CR (profil, názory).

 

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 431 1 407 -1,7 n/a n/a

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Obchodní bilance je za červen v přebytku 8,86 mld. Kč, trh čekal 6,0 mld. Kč.
  • Index cen spotřebitelů za červenec vzrostl o 0,4 % (2,9 % y/y).
  • Nezaměstnanost za červenec vzrostla na 7,9 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (ZACETV)
9/8: KBC/Patria zvyšuje cílovou cenu na 79 USD, doporučení zůstává "buy".
11/8: TV Nova, jedna z hlavních částí společnosti, tento týden změnila svou strukturu. Důvodem je zahájení digitálního vysílání a pravidla akciových trhů. Nova by v budoucnu chtěla mít pět či šest kanálů. Skupinu nyní tvoří čtyři divize: Nova, Galaxie Sport, zpravodajský a žurnalistický segment, a výroba vlastních programů Novy.

ČEZ (profil, názory)
10/8: Vláda zvažuje prodej 2 % akcií z důvodu naplnění státního rozpočtu.
11/8: Holandská společnost VS Energy International neprodá své podíly v regionálních distributorech elektřiny na Ukrajině. ČEZ jednal o jejich nákupu od podzimu 2005. Jednání ztroskotala na cenové nabídce.

Philips Morris CR (profil, názory)
10/8: CA-IB snižuje doporučení pro Philip Morris ČR na "prodat" z "koupit".

Komerční banka (profil, názory)
11/8: KBC/Patria snižuje cílovou cenu pro akcie Komerční banky o 0,9 % na 4 281 Kč, doporučení zůstává "koupit".

Unipetrol (profil, názory)
11/8: Petrochemická společnost reportovala výsledky hospodaření, které na všech úrovních překonaly odhady trhu. Firma za první pololetí vydělala 1,98 mld. Kč (oček. 1,84 mld. Kč), při tržbách 44,94 mld. Kč (oček. 43,12 mld. Kč). Provozní zisk za H1 dosáhl 2,8 mld. Kč, když trh predikoval 2,43 mld. Kč. Výsledky příznivě ovlivnilo výrazné snížení ztráty u dceřinné společnosti Benzina.

Zentiva (profil, názory)
8/8: Komerční banka snižuje cílovou cenu pro akcie Zentiva na 1 306 Kč z 1 352 Kč, doporučení zůstává "držet".

Co se stane - očekávané události

  • 14/8: produkční ceny za červenec,
  • 15/8: výsledky bude reportovat ČEZ.

Spojené státy americké

Prohlášení FEDu o zastavení růstu úrokových sazeb nedodal trhům očekávaný růstový impuls. U investorů více převážily obavy z dalšího vývoje a možného zvyšování sazeb v závěru roku. Indexy se po celý týden držely v záporu. Pokles technologického sektoru byl limitován společností Cisco (CSCO), která za týden zpevnila o 15 %.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 241 11 088 -1,4 n/a n/a
Nasdaq
(profil, názory)
2 085 2 058 -1,3 n/a n/a
S&P 500
(profil, názory)
1 279 1 267 -0,9 n/a n/a

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • FED ponechal sazby nezměněné na úrovni 5,25 %. Centrální bankéři si ponechaly otevřené dveře pro opětovné zvyšování sazeb ještě do konce roku. Některé inflační rizika stále přetrvávají.
  • Zásoby amerických velkoobchodů v červnu vzrostly o 0,8 % vs. očekávání 0,6 %. Květová hodnota byla revidována z růstu 0,8 % na 0,9 %.
  • Maloobchodní tržby v červenci rostly nejrychlejším tempem v 6M, když se zvýšily o 1,4 %. Tržby byly poháněny zejména vyššími tržbami z automobilů a pohonných hmot. Vyšší tržby však byly zaznamenány ve všech sektorech, od elektroniky až po oblečení. Výsledky tak překonaly očekávání, když analytici odhadovali, že maloobchodní tržby porostou o 0,9 %. Růst následuje po červnovém propadu tržeb o 0,4 %.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 8/8: Výrobce mobilních telefonů Nokia Corp. (profil, názory) oznámil, že se dohodl na koupi společnosti Loudeye Corp., což je distributor digitální hudby, za přibližně 60 mil. USD. Akcionáři firmy dostanou 4,5 USD za akcii, což je 2x vyšší hodnota než činil pondělní close akcií firmy. Získáním Loudeye, Nokia bude schopna nabízet zákazníkům komplexní hudební zážitky včetně možnosti zakoupit si hudbu.
  • 9/8: Společnost Walt Disney Co. (profil, názory) dnes oznámila, že zisk za fiskální třetí kvartál vzrostl na 1,13 mld. USD (53 centů na akcii) z 811 mil. USD (39 centů na akcii) o rok dříve. Výnosy postoupily na 8,62 mld. USD z 7,72 mld. USD. Analytici dotazovaní agenturou Thomson First Call predikovali zisk v průměru 44 centů na akcii při výnosech 8,6 mld. USD.
  • 9/8: Společnost Cisco Systems Inc. (profil, názory) předpověděla vyšší celoroční nárůst tržeb, které překonaly odhady trhu. Výnosy se podle jejich odhadů zvýší o 15 až 20 % meziročně, přitom analytici predikovali 15 %. Společnost rovněž zvýšila predikci pro rok 2007. Zisk a tržby za 4. fiskální kvartál překonaly také odhady trhu – zisk 30 centu/a vs. oč 28 c/a, tržby 7,98 mld. USD vs. oč. 7,92 mld. USD.
  • 10/8: Movie Gallery Inc. (profil, názory), řetězec provozující videopůjčovny, uvedl, že ztráty ve 2Q se prohloubily na $14,9 mil., nebo 47c/a z $12,2 mil., 39c/a, ve stejném období minulého roku. Společnost se potýkala se slabšími uvedeními nových filmů a dalšími překážkami na domácím trhu. Navzdory tomu tržby vzrostly o 19 % na $601,3 mil. z $504,7 mil. v roce minulém. Srovnatelné tržby klesly o 4,6 %. Společnost oznámila, že do konce kvartálu snížila počet svých zaměstnanců o 380, což činí 21 % pracovní síly - dříve předpovídala propuštění pouze 17 %. Movie Gallery si najala dvě poradenské společnosti, které jí mají pomoci překonat finanční problémy a špatnost strukturu financí.
  • 10/8: IBM Corp. (profil, názory) se  dohodla na koupi FileNet Corp. (profil, názory) za $1,6 mld., nebo $35/a. IBM očekává, že transakce bude uzavřena ve 4Q.
  • 11/8: Společnost Safeco (profil, názory) oznámila, že představenstvo zvýšilo množství akcií až na 10 mil., které budou odkoupeny v rámci programu zpětného odkupu akcií. Během druhého kvartálu firma odkoupila již 3,7 mil. akcií a v dubnu zvýšila dividendu o 20 %.

Co se stane - očekávané události:

  • 15/8: PPI,
  • 16/8: CPI.

Eurozóna

Komentář o vývoji akciových trhů v eurozóně vydáme, jakmile jej jeho autor, společnost Atlantik finanční trhy, dodá.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost Atlantik finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 8. 2006 3:13, Fred Karno

Nejlepší certifikáty. Certifikát na index DAX od 1988 do 2006 znásobil 5,5x kapitál. Kdyby se koncem cervence prodal a pocátkem ríjna koupil zas a neplatily se dane a nákupní poplatky , pak znásobil 22x kapitál. Dnes existuje ABN best-saison-certifikát na DAX s pripisováním dividend a HVB saison-certifikát na Eurostoxx50 s pripisováním dividend a tyto certifikáty behem srpna a zárí nemení svoje hodnoty , aniz by se prodávaly. Tedy v uplynulých 18 letech by saisoncertifikáty 4x více rostly nez DAX a velká vetsina fondu , které vetsinu let v srpnu a zárí padají.
Psal Handelsblatt 11.8.2006 strana 30
2100% s DAXem za 18 let s vynechánim zárí a ríjna ? Vsechno v novinách nemusí bejt pravda !

+27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

7. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

Pražská burza je pod vlivem probíhající výsledkové sezóny, žádné výrazné překvapení se ale zatím nekoná. V reportování výsledků pokračují i společnosti v USA, ani tam ale akcie tento... celý článek

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

11. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

Praha minulý týden slabě oslabila, korigovala tak růsty z předchozího týdne. Severní Korea vypustila zkušební rakety, cena ropy vzrostla nad 75 USD za barel a o pokles amerických indexů... celý článek

Akcie: konečně zase masivní růsty

3. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: konečně zase masivní růsty

Pražská burza zažila "comeback" a poskočila o 7,7 %. ČNB ponechala sazby beze změny. Evropské akciové trhy zakončily nejhorší čtvrtletí od roku 2003 týdenním růstem o 2,23 %. FED zvýšil... celý článek

Akcie: Praha opět chytá dech

27. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Praha opět chytá dech

Pražská burza se po předchozích výrazně volatilních týdnech stabilizovala a o procento vzrostla, také evropský index Eurostoxx 50 v uplynulém týdnu posílil, a to o 1,8 %. Americké akciové... celý článek

Akcie: investoři kupují levné české tituly

20. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři kupují levné české tituly

Sedm českých ztrátových týdnů je snad u konce, ve středu nastal obrat a pražská burza zaznamenala rekordní objemy. Obrat nastal po 5týdenním poklesu i na amerických trzích, stejně tak... celý článek

Partners Financial Services