Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden
Úterní a středeční růst na amerických trzích byl jedním z největších dvoudenních růstů letošního roku. Závěr týdne patřil počítačovým gigantům, zatímco společnost Hewlett-Packard potěšila, Dell naopak zklamal. Posílily i trhy eurozóny, podle některých analytiků by evropské akcie mohly po zbytek letošního roku růst rychleji než americké tituly. V Česku si největší zisk připsaly akcie Orco Property a ČEZu.


Česká republika

Pražská burza při podprůměrných objemech v průběhu celého týdne postupně posilovala. Nevýrazné denní změny se sečetly na konečné posílení o 1,7 %. Největší zisk si připsaly akcie Orco Property a ČEZ. Elektrárenská společnost rovněž opanovala statistiku objemu obchodů. Dobré hospodářské výsledky se u ČEZu projevily dodatečně a největší zhodnocení dosáhly akcie v závěru týdne. Pod prodejním tlakem se po celý týden držely akcie tabákové společnosti Philip Morris.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%)
PX
(profil, názory)
1 407 1 431 + 1,7

Zdroj dat: Fio report


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • ceny průmyslových výrobců v červenci meziměsíčně vzrostly o 0,7 % z červnových 0,2 %. Odhad byl 0,3 %
  • průmyslová výroba v červnu zpomalila meziroční růst na 10,5 %. Očekával se růst o 12 %.
  • maloobchodní tržby v červnu meziročně stouply o 6,6 % a zpomalily tak z květnových revidovaných 7,1 %.


Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (profil, názory)
17/8 Soud v Kyjevě rozhodl o tom, že podnikatel Igor Kolomojskyj, vlastník konglomerátu Privat, má právo na většinový podíl v ukrajinské televizní stanici Studio 1+1, kterou provozuje společnost Central European Media Enterprises (70 % je nyní vlastněno Alexandrem Rodnyanskym). CME se chce proti rozhodnutí odvolat, jelikož má s Rodnyjanskym smlouvu, která jí zajišťuje nadpoloviční část z příjmů Studia 1+1. Pokud by rozhodnutí bylo konečné, mohlo by to do značné míry ohrozit aktivity CME na Ukrajině.

ČEZ (profil, názory)
15/8 Společnost reportovala výsledky za první pololetí roku 2006. Konsolidovaný čistý zisk dosáhl 16,41 mld. Kč. 40% nárůst oproti minulému roku překonal očekávání analytiků, které bylo 15,91 mld. Kč. Tržby elektrárenské skupiny vzrostly na 77,18 mld. Kč vs. očekávání 76,83 mld. Kč. Provozní zisk byl v souladu s očekáváním a dosáhl 23,21 mld. Kč, pouze EBITDA zisk byl horší než odhady a dosáhl 34,14 mld. Kč. Společnost zvedla odhad celoročního čistého zisku na 28 mld. Kč.
18/8 KBC/Patria zvyšuje cílovou cenu o 3,3 % na 1 065 Kč. Doporučení zůstává "koupit".

Philip Morris ČR (profil, názory)
15/8 Ministerstvo financí oznámilo, že navrhuje zvýšit od příštího roku spotřební daň z tabákových výrobků tak, aby ČR s předstihem splnila harmonogram dohodnutý s Evropskou unií, podle kterého postupně do konce roku 2007 dosáhne minimálních sazeb daně platných v EU. Dle mluvčí ministerstva Petry Krainové by tak krabička s 20 cigaretami měla podražit o 12 až 15 Kč.

Komerční banka (profil, názory)
18/8 Finanční skupina PPF zvažuje prodej 10% balíku akcií Modré pyramidy (profil, názory), které drží prostřednictvím České pojišťovny (profil, názory). Komerční banka před nedávnem navýšila podíl v Modré pyramidě na 90 % a předložila nabídku na nákup zbývajícího podílu.

Telefonica O2 CR
14/8 Telefónica O2 Slovakia, dcera českého operátora, plánuje zahájit provoz mobilní sítě na Slovensku v posledním čtvrtletí letošního roku. Tento provoz, který by měl pokrýt 95 % populace, by však byl založen na národním roamingu, tedy na dohodách s dalšími dvěma slovenskými mobilními operátory. Telefónica O2 Slovakia prý chce během jednoho roku pokrýt vlastní sítí 12 % populace, do dvou let by se mělo jednat o 45 %.


Spojené státy americké

Americké akcie mají za sebou úspěšný týden. Indexy v průběhu celého týdne posilovaly. Úterní a středeční růst je jedním z největších dvoudenních růstů letošního roku. První polovina týdne byla ve znamení makrocyt, které snížila pravděpodobnost růstu úrokových sazeb na zářijovém zasedání FEDu. Závěr týdne patřil počítačovým gigantům. Společnost Hewlett-Packard (profil, názory) výsledky a výhledem investory potěšila a výrazně rostla, Dell (profil, názory) naopak zklamal, když prezentovál nepříliš uspokojivá čísla a oznámil prošetřování účetnictví ze strany SECu.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%)
Dow Jones
(profil, názory)
11 088 11381 + 2,6
Nasdaq
(profil, názory)
2 058 2 163 + 5,1
S&P 500
(profil, názory)
1 267 1 302 + 2,8

Zdroj dat: Fio report


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Výrobní ceny za červenec vzrostly o 0,1 %. Jádrový index bez potravin a energií klesl o 0,3 %. Hodnoty jsou výrazně nižší než se očekávalo. Tyto dílčí hodnoty snižují inflační rizika, které FED spatřoval pro druhou polovinu roku.
  • Spotřebitelské ceny za červenec vzrostly o 0,4 %. Jádrový index posílil pouze o 0,2 %. Hodnoty jsou v rámci očekávání a stejně jako PPI netlačí FED k dalšímu zvýšení sazeb.


Vývoj titulů na amerických trzích

  • 14/8: Výrobce aut Ford (profil, názory) dostal vyšší doporučení na "outperform" z původních "underperform", hodnocení provedla společnost Bear Stearns & Co., cílová cena je stanovena na 10 USD.
  • 15/8: Největší světový řetězec obchodů, Wal-Mart Stores (profil, názory) uvedl, že zisk ve 2. čtvrtletí poklesl o 26 % na 2,08 mld. USD/50 c. na akcii. Pokles je v souladu s očekáváním, předpokládala se totiž určitá ztráta za prodej obchodů v Německu rivalovi Metro AG. Celková ztráta z dohodnutého prodeje činila 863 mil.dolarů. Čistý zisk z provozních operací vzrostl o 6 % na 2,98 mld. dolarů, nebo 72 c/a, při růstu tržeb o 11 % na 85,43 mld. USD, což je připisováno akvizicím ve světě. Analytici očekávali zisk 72 vc/a, při tržbách 86,24 mld. USD. Společnost potvrdila výhled pro třetí kvartál, zisk by se měl pohybovat kolem 59-63 c na akcii, a pro celý rok 2,88 - 2,95 dolarů na akcii. Tato projekce se shoduje s odhady trhu, které počítají s celoročním ziskem 2,92 USD/a.
  • 15/8: Medifast Inc. (profil, názory) reportoval tržby 20 mil. dolarů, což je 89% nárůst oproti tržbám 10,6 USD mil. ve stejném období roku 2005. Čistý zisk činil 1,48mil. dolarů (0,12 USD/a) vs. 753 tis. USD (0,06 dolarů/a) v roce 2005. Odhady trhu počítaly se ziskem 0,11 USD/a. Uplynulé čtvrtletí tak bylo 27. v řadě, kdy společnost vykázala zisk. Medifast také zvýšil projekci tržeb a očekává, že tržby se vyšplhají na 70-72 USD mil. pro rok 2006 s ziskem po zdanění mezi 0,38-0,40 dolarů na akcii. Původně společnost počítala s tržbami mezi 66-68 mil.USD. Medifast oznámil, že jeho akcie budou obchodovány od 25. 8. na NYSE, doposud se obchodovaly na AMEX.
  • 16/8: Druhý největší investor General Motors Corp., Capital Research & Management Co. snížil svůj podíl ve výrobci automobilů ve 2. kvartále o 24 % a Brandes Investment Partners prodal první akcie GM (profil, názoryod investice do společnosti v roce 2004. Capital Research tímto krokem snížil svůj podíl na 19 mil. akcií. Brandes, třetí největší investor v GM, prodal 2,5 mil. akcií, neboli 4 % svého podílu. Akcie GM ve 2. čtvrtletí rostly o 40 %, což může být pro některé investory lákadlem, aby realizovali zisky.
  • 17/8: Hewlett-Packard Co. (profil, názory) zveřejnil kvartální výsledky , které překonaly odhady analytiků a připsala si zisk na úkor rivala společnost Dell. Čistý zisk společnosti za třetí kvartál vzrostl na 1,38 mld. USD (48 centů na akcii), tržby Hewlett-Packardu ve třetím kvartálu stouply o 5,4 % na 21,9 mld. USD díky silné poptávce po osobních počítačích a tiskárnách, které dohromady tvoří 59 % všech výnosů.
  • 18/8: Dell Inc.(profil, názory) reportoval výsledky. Čistý zisk poklesl o 51 % na 502 mil. USD za fiskální druhý kvartál. Dell prudce snížil ceny, aby mohl konkurovat hlavnímu rivalovi společnosti Hewlett-Packard Co. Čistý zisk poklesl na 22 centů na akcii ve srovnání s 41 centy na akcii o rok dříve. Tržby rostly o 5 % na 14,1 mld. USD. Ačkoli analytici očekávali pokles marží, je dosažený výsledek zklamáním. Vedení oznámilo, že SEC prošetřuje účetnictví firmy.
  • 18/8: Softwarový gigant Microsoft Corp. (profil, názory) uvedl, že hodlá vynaložit kolem 3,8 mld. USD na odkup 155 mil. kmenových akcií, při ceně 24,75 dolarů za akcii, formou holandské aukce. Přesný počet pořízených akcií a ceny na akcií bude zveřejněn poté co bude dokončen konfirmační proces.


Eurozóna

Akciové trhy v eurozóně v uplynulém týdnu posílily o 1,85 %, hlavním impulsem pro jejich růst bylo středeční zveřejnění cen výrobců v USA následující den doplněné ještě o údaje o americké inflaci. Data naznačila, že další zvyšování amerických sazeb není pravděpodobné, což i přes hrozící nebezpečí zpomalení růstu ekonomiky vyhodnotily akciové trhy velmi pozitivně.

Také červencová inflace byla v eurozóně nižší a průmyslová výroba rostla v červnu o něco rychleji, než se čekalo. Data o inflaci jsou příznivá pro finanční trhy, výsledky průmyslové výroby jsou lepší pro akcie, nepříznivé pro dluhopisy. Finanční trhy na data reagovaly mírným posílením eura (profil, názory) k dolaru (profil, názory), mírným posílení státních dluhopisů a mírným oslabením cen německých akcií. Výsledky nemění očekávání trhu, že ECB zvýší v příštích měsících svou hlavní úrokovou sazbu o 25 bodů. V dalším průběhu roku a příští rok již díky příznivému inflačnímu výhledu změnu úrokových sazeb nečekáme.

Podle analytiků by evropské akcie po zbytek letošního roku mohly růst více než akcie amerických firem, i když Evropská centrální banka stejně jako americký FED zvyšuje úrokové sazby. Index Dow Jones Stoxx 600 (pokrývající evropské akcie) v období od 13. 6. stoupl více než dvojnásobně oproti americkému indexu Standard & Poor's 500 Index (profil, názory) (přestože v minulém týdnu zaznamenal ztrátu).

Z evropských akcií posilovaly např. Anglo American a BNP Paribas. Evropa je tedy na dobré cestě již třetí rok v řadě vykázat větší nárůst cen akcií než USA. Důvodem je zrychlující růst evropského hospodářství, kvůli kterému také ECB v prosinci poprvé od roku 2000 začala zvyšovat úrokové sazby. FED minulý týden skončil dvouleté období zvyšování sazeb kvůli zpomalování růstu americké ekonomiky.

Průměrný odhad růstu zisků firem z indexu Stoxx 600 letos stoupl na 13,5 % oproti 9,1 % v prosinci 2005. Vyplývá to z údajů londýnské firmy FactSet Research Systems. Srovnatelný údaj pro index S&P 500 vzrostl méně, z 12,7 % na 14,4 %. Podle srovnání cen akcií a zisků firem jsou evropské akcie také relativně levné. Akcie z indexu Stoxx 600 se v průměru obchodují za 12,9násobek očekávaného zisku na akcii. Tento údaj klesl z květnových 14,1. To je téměř dvojnásobný pokles oproti indexu S&P 500: jeho násobky klesly z 15,3 na 14,7.

Evropská unie o víkendu oznámila, že ekonomika eurozóny ve 2. kvartále zaznamenala oproti 1. čtvrtletí největší nárůst za posledních šest let. Je proto pravděpodobnější, že růst hospodářství letos překoná odhad ECB (2,1 %, nejrychlejší růst od roku 2000).

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu

14. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: na trzích opět zasáhla hrozba terorizmu

S poklidným obchodováním při průměrných objemech zamávalo na pražské burze, stejně jako na většině evropských trhů, opětovné nebezpečí teroristických útoků. Americké indexy se držely... celý článek

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

7. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

Pražská burza je pod vlivem probíhající výsledkové sezóny, žádné výrazné překvapení se ale zatím nekoná. V reportování výsledků pokračují i společnosti v USA, ani tam ale akcie tento... celý článek

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

11. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

Praha minulý týden slabě oslabila, korigovala tak růsty z předchozího týdne. Severní Korea vypustila zkušební rakety, cena ropy vzrostla nad 75 USD za barel a o pokles amerických indexů... celý článek

Akcie: konečně zase masivní růsty

3. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: konečně zase masivní růsty

Pražská burza zažila "comeback" a poskočila o 7,7 %. ČNB ponechala sazby beze změny. Evropské akciové trhy zakončily nejhorší čtvrtletí od roku 2003 týdenním růstem o 2,23 %. FED zvýšil... celý článek

Akcie: Praha opět chytá dech

27. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Praha opět chytá dech

Pražská burza se po předchozích výrazně volatilních týdnech stabilizovala a o procento vzrostla, také evropský index Eurostoxx 50 v uplynulém týdnu posílil, a to o 1,8 %. Americké akciové... celý článek

Partners Financial Services