Akcie: rušný týden

Akcie: rušný týden
Cena ropy vystoupala k 65 dolarům za barel. FED zvýšil úrokovou sazbu o 0,25 % na 3,5 %. Kurz dolaru k euru klesl na 10týdenní minimum. Evropské burzy se dostaly na nová tříletá maxima. 35 evropských společností z 50 z indexu Dow Jones Stoxx 50 zveřejnilo výsledky za 2. čtvrtletí, dvě třetiny z nich překonaly odhady analytiků.

Spojené státy

Vykročení do nového týdne se burzám příliš nepovedlo. Uzavíraly v červených číslech především kvůli dalšímu růstu ceny ropy, která se dostala na 64 dolarů za barel. Cena ropy končila na hodnotě 63,94 dolarů za barel, což znamenalo posílení o 2,6 %. Investoři byli nervózní z její výše, jež by mohla mít celosvětový dopad na růst světové ekonomiky. Tradičně dobře se dařilo ropným společnostem, kdy akcie největší veřejně obchodovatelné společnosti na světě Exxon Mobil (profil, názory) vyrostly o 1,3 %.

Americká centrální banka v úterý podle očekávání zvýšila úrokovou sazbu o 0,25 % na 3,5 % a předpokládá, že bude v umírněném zvyšování nadále pokračovat. Dále byly zveřejněny příznivé makroekonomické ukazatele, které ukazující, že produktivita práce stoupla a naopak velkoobchodní zásoby klesly. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average (profil, názory) vyrostla o 0,8 %, S&P 500 (profil, názory) si polepšil o 0,7 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) povyrostl o 0,5 %. Investoři opět projevili zájem o akcie stavebních společností, na základě optimismu, že úroky nerostou, tak rychle a bude nadále zájem kupovat domy.

Ve středu se byl obdobný scénář vývoje obchodování jako v pondělí, kdy cena ropy vyskočila k 65 dolarům za barel, a mírně tak oslabila burzy. Technologické akcie stáhla dolů předpověď výše tržeb společnosti Cisco Systems (profil, názory), a její akcie propadly o 6,9 %. Naopak pojišťovna AIG (profil, názory), překonala výši zisku odhady a její akcie si připsaly 1,3 %. Akciím společnosti Yahoo (profil, názory) k jejich růstu o 0,6 % přispěly jednaní o tom, že společnost možná koupí 33 % podíl v Alibaba.com, což je největší internetový prodejce v Číně.

Čtvrteční seance byla v duchu úterní a klíčové indexy si v průměru připsaly zisk 0,8 %. Investoři znovu sázejí, že zisky společností porostou opět rychlým tempem. Maloobchodní tržby se v červenci zvýšily o 1,8 %, kdy využili slevy na automobily a platili vysoké ceny za pohonné hmoty. Zájem a americké akcie byl podpořen i poklesem kursu dolaru na 10 týdenní minimum vůči euru.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy nevykazovaly futures větší změny, protože investoři vyčkávali především na údaje o vývoji červencové obchodní bilance.

Evropa

V pondělí prvé za čtyři dni zaznamenaly evropské burzy posílení, kdy byly taženy vzhůru společnostmi Nokia (profil, názory) a Marconi (profil, názory). Objevily se totiž spekulace, že jejich případné převzetí zvýší cenu jejich akcií. Zájmu o akcie pomohl i vzestup maloobchodních tržeb v zemích, které používají euro, jak začaly letní výprodeje zboží.

Příznivá nálada investorů se přenesla na evropské burzy i v úterý, kdy jim pomohl především příznivý vývoj obchodování v zámoří. Největší holandská telekomunikační společnost KPN zvýšila odhad zisku a oznámila, že udělá zpětný odkup akcií v objemu 250 miliónů eur. Její akcie vyskočily o 5,1 %.

Třetí den v týdnu přinesl třetí růst za sebou a vynesl burzy na nová tříletá maxima, kdy investory svými výsledky potěšily společnosti Allianz a Deutsche Lufthansa. Z indexu Dow Jones Stoxx 50 (profil, názory) zahrnující 50 největších evropských společností jich 35 zveřejnilo svoje výsledky za druhé čtvrtletí a dvě třetiny z nich překonaly odhady analytiků. Německá energetická společnost E.On (profil, názory) uvedla, že za druhý kvartál ji zisk stoupl o 15 % , jak rostou ceny elektřiny v Německu a Velké Británii.

Čtvrtek byl ve znamení korekce. Výsledky oznámila společnost Deutsche Telekom - zisk ve druhém kvartálu vyrostl o 63 % , především zásluhou společnosti T-mobile International, která získala více zákazníků v USA a zastavila pokles tržního podílu v Německu.

V pátek dopoledne se burzy pohybovaly bez větších změn, protože investoři vyčkávali na další vývoj obchodování v v USA.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: cena ropy opět v oblacích

8. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy opět v oblacích

Hodnoty indexů S&P 500 a Nasdaq Composite vyšplhaly na čtyřletá maxima. Cena ropy v New Yorku se dostala až na 62,30 dolarů za barel. Firmě Reebok vzrostly akcie o 30 %, naopak akcie... celý článek

Akcie: pozitivně naladěná Evropa i USA

1. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: pozitivně naladěná Evropa i USA

Šéf DaimlerChrysler opustí ke konci roku 2005 firmu. 301 společností z indexu S&P 500 reportovalo svoje čtvrtletní výsledky, 72 % z nich překonalo odhady. V Evropě trhy táhly vzhůru... celý článek

Akcie: čínský yuan, slabá Citigroup a Londýn

25. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: čínský yuan, slabá Citigroup a Londýn

Devadesát jedna firem z indexu S&P 500 již zveřejnilo svoje výsledky za 2. kvartál, 82 % z nich předčilo odhady. Zklamání pro investory přinesl koncern GM, vykázal třetí po sobě... celý článek

Akcie: indexy stále rostou

18. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: indexy stále rostou

Index S&P 500 se na začátku týdne dostal na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce, ve čtvrtek pak na čtyřleté maximum. Ani evropské indexy nezahálely, ve čtvrtek se dostaly na nová tříroční... celý článek

Akcie: evropské indexy na maximech

11. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: evropské indexy na maximech

Hlavní evropské akciové indexy se v půli týdne podívaly na nová tříletá maxima. Následně ale akcie poznamenaly exploze v Londýně. Burzy ráno výrazně poklesly, během dne ale ztráty vymazaly... celý článek

Partners Financial Services