Každodenní chléb obchodníka s cennými papíry

Každodenní chléb obchodníka s cennými papíry
Obchodování na burze je práce náročná jako každá jiná. Vyžaduje nejen svědomitou a náročnou přípravu v podobě sledování nejrůznějších dat, ale zahrnuje také vysoké psychické vypětí. Chcete-li vyzkoušet svět golfových holí a luxusních jachet, měli byste znát také chuť tvrdého burzovního chlebíčku.

Ti, kdož se rozhodnu vydělávat si na svoje živobytí obchodováním s cennými papíry na burzách světa, nemají rozhodně na růžích ustláno. A je vlastně jedno, s čím takový obchodník (trader) obchoduje: akcie, obligace, zlato, káva, bavlna, pomerančový koncentrát…
V představách široké veřejnosti je obchodník s cennými papíry někdo, kdo tráví polovinu dne na golfových hřištích a druhou na své jachtě a je ze této životní idyly vytrhován pouze náhlými voláními svých "dodavatelů informací". Na základě těchto tajných, nejžhavějších a zaručených informací o nevyhnutelném krachu, zaručeném vzestupu ceny akcií, případně o zásadním rozhodnutí centrální banky pak obchodník zadá přes internet svoje příkazy k nákupům či prodeji cenných papírů, a pak již jen čeká, až se peníze přihrnou.

Jak to chodí většinou

Skutečnost je samozřejmě úplně jiná a každodenní chléb burzovního obchodníka má také dvě kůrky. Jeho život je vlastně diktován časem i tempem vývoje burz. Podle toho, kde obchodník žije a v jakém časovém pásmu se nachází burza nebo burzy, na kterých i díky internetu obchoduje, se odvíjí i jeho režim pracovního dne. Například Evropané obchodující na amerických trzích mají "volné" celé dopoledne, neboť se vzhledem k časovému posunu začíná regulérně obchodovat až v 15,30 SEČ.
Před samotným oficiálním zahájením obchodování burz ale musí obchodník projít jistou přípravou. Měl by si vypracovat svůj předběžný plán, jak bude obchodovat a jak bude reagovat ten den na možný vývoj indexů a cen. Jde vlastně o prognostickou činnost, někdo by řekl "čiré věštění z koule", které by však měl každý odpovědný obchodník provést a které je nezbytnou součástí profesionálního přístupu k práci.
Pokud obchodník bere svou přípravu dostatečně vážně, určitě se mu vynaložené úsilí vyplatí a předem připravené algoritmy rozhodnutí při samotném obchodování "jako když najde". V zásadě mu dobře provedená příprava pomůže v kritické situaci zachovat chladnější hlavu. Podle typu obchodů, které provádí, se pak jeho příprava zpravidla liší svým charakterem i rozsahem. Rozeberme si několik možných situací před samotným obchodováním a přístupů k nim.

Krátkodobé obchody

Jestliže se obchodník zaměřuje na tzv. "daytrading", neboli časově krátké obchody, kdy nákup i prodej proběhnou v rámci několika hodin, max. jednoho obchodního dne, musí před zahájením obchodování dobře přečíst a vyslechnout především poslední aktuální zprávy, agenturní informace o vývoji jiných burz ve světě, nově zveřejněné ekonomické údaje významných firem ovlivňující celkové vývoje trhů a sektorů. Poté přijdou na řadu údaje firem, jejichž akcie hodlá obchodovat. Obchodník musí zohlednit makroekonomická data, která budou ten den ohlášena, zhlédnout zpravodajství z politického dění v zemi i ve světě a neopomenout ani případné přírodní katastrofy. To vše, a mnohé další, jsou faktory, které zásadně ovlivní vývoj indexů v daném dni, a tudíž i činnost obchodníka.

Vteřinové hrátky scalperů

Jedním z extrémních typů daytradera je tzv. "scalper". Jeho obchody trvají pouze několik minut, někdy dokonce jen sekund. Scalper nevstupuje do svých obchodů na základě informací, jež mají dlouhodobější vliv na chování burz, nýbrž těží z okamžité nálady na trhu. Jeho rozhodnutí jsou založena spíše na dojmu, intuici a zkušenosti z předchozích vypjatých situací, jež někdy na burze nastávají. Scalper spoléhá na svoje rozhodnutí pod dojmem okamžiku, a proto jeho příprava před otevřením trhů není tak podstatná. O to více je jeho činnost namáhavější při provádění reálného obchodu, v dané minutě na něm mnohem více leží tíha odpovědnosti, protože se musí rozhodovat doslova bleskově.

Dlouhodobější obchody

Pokud obchodník provádí obchody časově rozsáhlejší, tzv. "swingtrading" (obchody trvající několik dnů až týdnů), musí pokaždé před otevřením burzy zrevidovat stávající obecný vývoj trhů, vyhledávat nové obchodní příležitosti a posuzovat potenciál jeho již držených cenných papírů. Poté celou situaci zhodnotí a rozhodne, který papír již prodat a který stále držet, neboť správný swingtrader v pravidelných intervalech obměňuje svůj akciový koš ve smyslu maximální perspektivy.
Toto vyhledávání nemůže probíhat "na divoko", nýbrž si pro něj obchodník musí předem stanovit vlastní kritéria a podle těch postupovat. Vypracování takového plánu podmínek a kritérií pro vyhledávání obchodních příležitostí je časově i odborně velmi náročné a jeho význam je pro úspěšnost obchodníka zásadní. Samotný plán pak není dogma, musí být p

Technická a fundamentální analýza

Podrobnosti o používaných přístupech k rozhodování o nákupu a prodeji cenných papírů, technické a fundamentální analýze jsme jiř rozebírali v článku Podle čeho nakupovat a prodávat akcie.

odrobován v průběhu času kritice a samozřejmě modifikován. Balík "vyvolených" cenných papírů teď musí obchodník podrobit svému vlastnímu hodnocení založenému jednak na zkušenosti, jednak na "selském rozumu". Podle toho, jaký způsob obchodování upřednostňuje, zda dle fundamentální analýzy či technické analýzy (viz sloupek vpravo), probíhá jeho výběr obchodních příležitostí a i swingtrader by měl věnovat jistou část času na získání informací o situaci, jež bude tvořit náladu trhu.

Dlouhodobé investice

Ovšem ani obchodník dlouhodobý, jehož způsob obchodování má charakter investování, tzn. že jeho obchody probíhají v rámci několika měsíců či let, nemůže každodenně lenošit. Jeho rozhodnutí o nákupu či prodeji konkrétní komodity jsou sice méně častá, než je tomu u krátkodobějších obchodníků, o to mají ale zásadnější charakter. Tento typ obchodníka-investora musí velmi pečlivě provádět přípravu ke svým rozhodnutím o koupi či prodeji a jeho pracovní náplň opět závisí na tom, jaký typ analýzy zvolí. Podle toho, jaké množství akcií a komodit obchodník investor sleduje, se může taková činnost roztáhnout do časově nevídaných rozměrů.

Po zaznění zvonu

Nepředpokládáme, že mluvíme o dnes již menšinovém jevu, elitním traderovi, který se nachází přímo na parketu burzy, neboť obchodování zde probíhá za zcela specifických podmínek a úplně "na živo". Valná většina obchodů je dnes prováděna obchodníky elektronicky z kanceláře nebo z domova.

Do pracovní náplně obchodníka samozřejmě patří i samotná činnost obchodování. Veškerou přípravnou činnost by měl mít hotovou již před samotným otevřením trhů, neboť na soustředěnou mravenčí práci výběru vhodných příležitostí již po otevření burzy není prostor.
Po otevření si musí obchodník učinit rychlý přehled o aktuálním stavu svých probíhajících i zamýšlených obchodů. Proto musí velmi dobře ovládat obchodní software, mít zpřístupněný účet u brokera, průběžně kontrolovat stav a hladinu svých financí, mít detailní přehled o obchodech, které započal, které probíhají a které již ukončil. Rovněž musí vyhodnocovat dosažené výsledky (tzv. trading journal nebo též P/L - "profit/loss" score) a porovnávat je se svými záměry a obchodním plánem.
Nejvypjatější chvílí v celém pracovním dni je pak moment zadávání příkazu pro samotnou realizaci obchodu: nákup či prodej cenného papíru. To zpravidla netrvá příliš dlouho, ale jde o situaci vyžadující naprostou koncentraci, neboť chyba způsobená nesoustředěním nebo laxním přístupem by mohla mít nedozírné následky.

Uspějí (zpravidla) ti nejpracovitější a odpovědní

Ať se již jedná o daytradera, swingtradera nebo spíše o investora, jedno mají všichni společné: jejich práce vyžaduje vedle vzdělání, zaujetí pro věc a soustředění především čas. I pro ty, kteří se tomuto zákonu nechtějí podřídit, obchodují bez přípravy a impulzivně a v žádném případě nechtějí do své činnosti čas investovat, je na burze místo. I oni mohou být částečně úspěšní, ale jejich výsledky bývají nekonzistentní. Jejich činnost se více než kterákoli jiná spíše podobá gamblerství, ze kterého pak někteří lidé z řad laické veřejnosti podezřívají všechny obchodníky na burze. Ve výše uvedeném výčtu činností nejsou zdaleka obsaženy všechny, které obchodování zahrnuje a téměř není rozebrán dopad na psychiku obchodníka, což by vydalo na samostatnou studii. Ale jedno je jisté: aby byli obchodníci na burze úspěšní, musí své práci věnovat dostatek času, nešidit ji a umět si ji časově rozvrhnout.

Autor je nezávislým profesionálním obchodníkem na finančních trzích.

Co soudíte o možnostech živit se obchodováním na burze? Dá se to zvládnout? Co takhle si tím jen přivydělávat? Nebo je nutné vykonávat takovou činnost jen naplno mnoho hodin takřka denně?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2005 18:20

Podívejte se na /stáhněte si/: http://www.quotecat.com/Downloads/qcsetup.exe

Zaznamenává údaje o US akciích online z Yahoo ECN a má i výstup do excelu. Sympatický prográmek.

Zobrazit celé vlákno

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 3. 2005 14:13, Gergi

Musim Vas upozornit, ze byste (podle meho laickeho nazoru) mel stejne podavat danove priznani typu B a na priloze cislo 4 uvest dividendy inkasovane v zahranici, dan zaplacenou v zahranici a vypocitat danovou povinnost pro CR, diky smennym kurzum se to vetsinou o par korun lisi. Pokud mate dividendy jen z CR, tak ty Vam prijdou jiz po strazeni 15%, tam to neresite. Smenne kurzy men pro osoby ktere nevedou ucetnictvi stanovuje pro kazde danove obdobi pokyn danove spravy MFCR na zaklade udaju CNB, pro rok 2004 je to D-277

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (39 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Akcie, burza, daytrading, Index, Investice, Obligace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční vzdělávání již na základní školu, říká Hollmann

23. 2. 2005 | Martin Zika

Finanční vzdělávání již na základní školu, říká Hollmann

Proč Komise pro cenné papíry podle názoru veřejnosti neplní své cíle a jak to chce napravit? Chystá se sjednotit podmínky pro zprostředkovatele? Uznává svůj dluh v přípravě prostředí... celý článek

Investování po česku: pasivní a neefektivní

18. 2. 2005 | Simona Ely Plischke

Investování po česku: pasivní a neefektivní

Nejvíce peněz ukládáme na stavební spoření, životní pojištění a penzijní připojištění. Finanční odborníci o nás říkají, že využíváme investiční produkty rozhodně pasivněji a méně efektivně,... celý článek

Nabídka ETF je stále pestřejší

16. 2. 2005 | Richard Koza

Nabídka ETF je stále pestřejší

Exchange Traded Funds získávají stále větší oblibu investorů a obchodníků po celém světě. Velmi žádanou se v poslední době stala oblast fondů nemovitostí a konečně se objevil i dlouho... celý článek

Rizika finančních trhů v otěžích

18. 1. 2005 | Richard Koza

Rizika finančních trhů v otěžích

Akciové trhy jsou neodmyslitelně spojené s rizikem. Pokusíme se poradit vám, jak s ním co nejlépe nakládat a dokonce jej využít, abyste se vyhnuli zbytečným ztrátám. Na finančních trzích... celý článek

Na burzu bez výmluv

25. 11. 2004 | Richard Koza

Na burzu bez výmluv

Přijde-li diskuze na investování na burze, má každý v rukávu spoustu důvodů "proč to nejde". Není čas, nejsou peníze, nerozumíme. Při bližší analýze však většina argumentů "padá" a... celý článek

Partners Financial Services