Rizika finančních trhů v otěžích

Rizika finančních trhů v otěžích
Akciové trhy jsou neodmyslitelně spojené s rizikem. Pokusíme se poradit vám, jak s ním co nejlépe nakládat a dokonce jej využít, abyste se vyhnuli zbytečným ztrátám. Na finančních trzích je důležité se pohybovat systematicky, ne jako hráč v kasinu. Nezbytný je proto vlastní obchodní plán, jak ho připravit?

Na akciových trzích lze vydělat opravdu hodně peněz, proti tomu však stojí vysoké riziko ztrát. Bohužel téměř všichni, kdo přicházejí obchodovat na finanční trhy, mají značně nerealistická očekávání: peníze vydělají snadno, bez rizika a vydělají jich mnoho. Jakmile však provedou své první obchody, pocítí zpravidla velmi brzy tíhu reality - každý obchod totiž přináší riziko ztráty. Mnoho obchodníků posléze zjistí, že nejsou schopni dlouhodobě taková rizika snášet.
Riziko, které na sebe investor bere, se ale nesmí ani podceňovat ani přeceňovat, protože by jej odrazovalo obchod vůbec otevřít, mohlo by se zkrátka stát hlavní překážkou při provádění obchodů. Jedinou cestou je tak "sžít" se s rizikem, tzn. umění využívat riziko jako signalizaci pro příliš nebezpečné a riskantní obchody, přitom ale nepřipustit neřízené obavy ze všeho, co na finančních trzích hodláme realizovat. Riziko je totiž dobrý sluha, ale špatný pán. Pokud se s ním obchodník naučí rozumně nakládat, má mnohem větší šanci, na to, aby se mu splnila jeho původní představa o finančních trzích.

Pochopíme-li, co riziko je, můžeme se naučit jej také snižovat. Přibližme si základní postupy jak na to:

  • Rozložení rizika do více obchodů: jde o stanovení maximální částky, kterou vložíme do jednoho obchodu. Snad nejhorší strategií je vložit všechny peníze do jediného obchodu, do toho "zaručeně ziskového obchodu, který 100% vyjde". Stanovení maximálního finančního limitu pro každý obchod je velice důležitou podmínkou pro snižování rizika.
  • Stanovení maximálního možného rizika na každý obchod: rozhodněte, kolik může v absolutní hodnotě činit případná ztráta na každém obchodě (může to např. být 1 % z celkové finanční hotovosti na obchodním účtu).
  • Vzdělání v oblasti obchodování na finančních trzích: je potřeba vládnout znalostmi nezbytnými pro činnost na finančním trhu. Absolvování různých školení, seminářů, vzdělávacích programů, koupě a studium literatury či předplatné investičních a obchodních zpravodajů je nákladem, který se vyplatí. Ti, kteří na finanční trhy vstoupili nepřipraveni, bez dostatečných znalostí, zaplatili mnohem větší "školné" ve formě ztrát, které na burze realizovali.
  • Plánování: připravte si obchodní plán popisující veškeré aspekty, se kterými k obchodování přistupujete. I tím snižuje riziko, které v průběhu obchodování vzniká. Jelikož je tento bod velice důležitý, rozebereme ho podrobně.

Dvakrát měř... a na papíře

Stejně jako úspěšní podnikatelé postupují podle předem připravených podnikatelských záměrů, tak se i úspěšní obchodníci na finančních trzích rozhodují podle svých obchodních plánů. Ti, kteří takový plán nemají, přistupují k obchodům nesystematicky, nemají se čeho chytit a více méně dávají své peníze v šanc náhodně. Jejich obchodování se pak velice podobá hazardní hře a téměř se stoprocentní jistotou končí prohrou - ztrátou všech peněz. Tito "hráči" následně hovoří o finančních trzích jako o ruletě či kasinu, na kterých se nedá vydělat.

Vytvořit si vlastní obchodní plán není tak složité, písemně si odpovězte na následující otázky:

  • Co je účelem mého obchodování? Rozhodněte se, zda hodláte své peníze jen zhodnocovat o něco málo lépe než jejich ukládáním v bance, nebo zda chcete k obchodování přistupovat agresivněji, tedy věnovat se mu pravidelně (nejméně jednou týdně) a snažit se o zisky, které převyšují běžné úrokové sazby několikrát. Rozhodněte se také, zda se obchodování stane vaším "hlavním pracovním poměrem", který vás a vaši rodinu má živit.
  • Jak se připravovat na jednotlivé obchody? Podrobně si rozepište postupy, jak vyhledávat a vyhodnocovat potenciální obchodní příležitosti. Jde o definice a popis parametrů, které musí potenciální obchodní příležitost splňovat, abyste o ní mohli uvažovat jako o vašem možném obchodě. Jde o parametry získané na základě principů jako je fundamentální analýza, technická analýza či psychologické analýzy.
  • Jak reagovat na nenadálé situace? Při obchodování se můžete setkat s mnohými nestandardními situacemi. Například společnost, jejíž akcie držíte, oznámí negativní zprávu o výsledcích jejího vyšetřování ze strany státních orgánů, což může způsobit turbulenci v ceně akcií. Máte-li ale ve svých plánech popsáno, jak bude na takovou situaci reagovat, nepodlehnete panice a situaci vyřešíte s kontrolovanými emocemi.
    Ti, kdo neví, jak na takovou situaci reagovat, často podléhají stresu, který je příčinou jejich špatných rozhodnutí. Podléhat při obchodování emocím vede téměř vždy k velkým ztrátám.
  • Jak budete obchody realizovat? Jde o popis technik, jak např. zadávat příkazy pro vstup do obchodu nebo jak provádět příkazy pro ukončení obchodu (ať už v zisku nebo ve ztrátě). Jde také o sepsání záložních řešení v případě, že hlavní způsob zadávání příkazů selže - např. selže-li internetové spojení, popis způsobu pro zadání příkazu telefonicky.

Výše uvedené body zdaleka nepopisují všechny náležitosti, které by mohl obchodní plán obsahovat. Jak detailní zpracování zvolíte, záleží jen na vás. Samozřejmě platí, že s konkrétnějším a obsáhlejším plánem budete připraveni na širší spektrum situací a riziko vašeho špatného rozhodnutí se tím snižuje.

Autor je nezávislým profesionálním obchodníkem na finančních trzích.

Jaké jsou vaše zkušenosti s akciovým trhem? Jak zvládáte či využíváte riziko? Zpracovali jste si svůj obchodní plán? Je to podle vás důležité, pomáhá vám to?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 1. 2005 16:14, obyčejný člověk

Skutečně ho znáte? Myslím, že ne a spíše tady pouze plácáte nesmysly ?
Já ho totiž znám osobně a obchoduje již několik let. To že se rozhodl napsat pár článků na peníze.cz a podělit se tak o své zkušenosti s ostatními, je jak ho znám díky jeho snaze udělat obchodování na burzách trochu osvětu. Aby na to lidé nekoukali jako na něco tajemného, co je "rocket science", jak říkají američani.
Takže pro mne je autor dostatečně dobrou referencí a jsem rád , že se z jeho informací mohou lidé lecčemu přiučit.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 1. 2005 20:56, Jirka

ČEZ asi ještě chvíli poroste, ale ne do nekonečna. Chci se vycvičit i na horší období. Navíc si nemyslím, že by letos ČEZ udělal dalších 100%. Ty americké akcie jsem si vybral pro tréning hlavně proto, že k nim mám lepší informační servis než k těm českým a je z čeho vybírat. Každý si tam najde něco, co mu sedne. Na serveru Yahoo mám po ruce téměř vše, co je v brokerské aplikaci. Historická data s možností downloadu, spoustu nástrojů pro technickou analýzu (i když některé grafy si dělám raději sám), zprávy atd. U nás musím obejít několik serverů, abych sesbíral všechny potřebné podklady. Alespoň neznám žádný, kde by bylo vše.
Mimochodem, NOKIA se mi líbí právě proto, že nemá nudný průběh a má pro mně tu správnou vlnovou délku. Dlouhodobě klesá, ale až na jejích střednědobých vlnách budu schopen se slušnou spolehlivostí vydělávat, pak se nemusím bát ani horších období. Na ČEZu bych se nic nenaučil. Jedině při daytradingu a na to nemám peníze, čas ani nervy.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na burzu bez výmluv

25. 11. 2004 | Richard Koza

Na burzu bez výmluv

Přijde-li diskuze na investování na burze, má každý v rukávu spoustu důvodů "proč to nejde". Není čas, nejsou peníze, nerozumíme. Při bližší analýze však většina argumentů "padá" a... celý článek

Podle čeho nakupovat a prodávat akcie

3. 11. 2004 | Richard Koza

Podle čeho nakupovat a prodávat akcie

Otázka v titulku by se mohla také nazvat otázkou za všechny peníze, neboť ten, kdo ovládá umění vhodně nakoupit a ve správný čas prodat akcie na burze, se určitě stane milionářem. Nejen... celý článek

ETF: řešení pro akciové investice do sektorů a regionů

27. 10. 2004 | Richard Koza

ETF: řešení pro akciové investice do sektorů a regionů

Chcete investovat do odvětví průmyslu, služeb nebo jiných? Jak na to, aniž byste museli sledovat a nakupovat jednotlivé akcie firem? Zkuste Exchange Traded Funds (ETF). Ty totiž vytvářejí... celý článek

Láká vás kolektivní investování?

19. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

Láká vás kolektivní investování?

Co jsou podílové fondy, do jakých aktiv investují a proč jim svěřit své peníze? Kolik za investici zaplatíte na poplatcích? Víte, co je fond fondů? Přečtěte si, co ještě nevíte o této... celý článek

Zprostředkovatel-odborník neodborným poradcem?

14. 10. 2004 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Zprostředkovatel-odborník neodborným poradcem?

Myslíte si, že investiční zprostředkování a investiční poradenství je jedno a to samé? Mýlíte se. Pokud vám produkt nabídne investiční zprostředkovatel, nejedná se automaticky o investičního... celý článek

Partners Financial Services