Na burzu bez výmluv

Na burzu bez výmluv
Přijde-li diskuze na investování na burze, má každý v rukávu spoustu důvodů "proč to nejde". Není čas, nejsou peníze, nerozumíme. Při bližší analýze však většina argumentů "padá" a burzovní svět se otvírá každému z nás.

Při diskusích s různými lidmi na téma obchodování na burze se často setkáte se stále stejnými argumenty, kterými tito lidé zdůvodňují, proč sami nemohou obchodovat na burze. Přitom mnoho argumentů pramení z neznalosti věci a z obav před neznámem. Podrobnější rozbor těchto argumentů  může  rozptýlit nepodložený strach z aktivního obchodování a uvolní tak zájemcům cestu k lepšímu zhodnocování svých investic.

Argument číslo 1: "Nemám na to čas!"

Čas na přípravu?

Nezbytnou vlastní analýzu obchodních strategií, studium trhu a  přípravu k obchodování lze provádět též mimo pracovní dobu. I když zpočátku může tato činnost zabrat několik hodin, po "zapracování" a vytvoření pravidel a systému lze mít svou přípravu k obchodování hotovou i za hodinu.  Konkrétní příkazy pro nákup a prodej pro další den mohou být brokerovi zaslány přes internet nebo telefonicky ráno.

Ano, většina z nás má své zaměstnání. Uvážíme-li, že  pracovní doba může být zhruba od 9 do 17 hodin, znamená to, že obchodování na burze v Praze se skutečně z časových důvodů nelze věnovat. Jiná situace však nastane, uvažujeme-li americký akciový trh. Nejenom, že tyto trhy představují celosvětově nejatraktivnější místo pro obchodování akcií, ale také zde obchodníci a investoři z České republiky mohou počítat se zvýhodňujícím časovým posunem mezi New Yorkem a  Prahou. Americké akciové trhy otevírají každý den v 15:30 našeho času a zavírají se ve 22:00, a tak běžná pracovní doba v ČR zasahuje do obchodních hodin v Americe  minimálně, pouze v úvodu. Americké burzy se pro běžného Středoevropana tak stávají výbornou možností, jak se aktivně věnovat správě svých financí bez omezení stávajícího zaměstnání.

Některé obchodní styly – zejména ty, které se zaměřují na obchody trvající několik dnů až několik týdnů – nevyžadují nepřetržité sledování burzovních informací on-line od 15:30 do 22:00 každý den.  Většina kvalitních obchodních programů od brokerů umožňuje nastavení zasílání zvukových nebo písemných upozornění  podle předem zadaných kritérií. Tak můžete být pohodlně  informování e-mailem či SMS zprávou o tom, že se cena akcie, kterou sledujete blíží požadované hodnotě a nemusíte trávit všechen čas koncentrovaným sledováním vývoje cen na obrazovce monitoru. Teprve na základě SMS či emailové zprávy budete reagovat připojením k burzovnímu software a sledováním trhů on-line v reálném čase.

Argument číslo 2: “Nemám na to dostatek peněz“

Ani tento argument vás nemůže odradit od aktivní správy vlastního akciového portfolia. Pro to, abyste začali se svými obchody nemusíte hned otvírat  svůj účet u zvoleného brokera v mnoha statisícové výši. Bohatě postačí začít s relativně menším množstvím finančních prostředků (již od cca 2.000 USD) a podle úspěšnosti pak účet zvyšovat. 

Argument číslo 3: "Neumím anglicky, jak bych mohl obchodovat na americké burze?"

Pro obchodování na amerických trzích nemusíte bezpodmínečně znát výborně angličtinu. Účet pro obchodování s americkými akciemi si můžete otevřít i u brokera v ČR. Tento místní broker Vám nejenom poskytne nástroje pro obchodování přímo na amerických trzích, ale také s Vámi plně v češtině komunikuje. I software, který se pro analýzu dat či obchodování akcií využívá, se dnes běžně nabízí v české lokalizaci.

Argument číslo 4: "Nejsem žádný ekonom, nevím jak sledovat hospodářské informace o firmách a jak je vyhodnocovat ?"

Nikdy neházejte flintu do žita právě pro tento argument. Zdaleka nemusíte být zkušený ekonom, aby Vaše ochody vycházely úspěšně. Tak jako v životě všeobecně i na burze platí, že selský rozum je nade vše.  Pokud nebudete mít chuť  ani  peníze shromažďovat  velké  množství informací o hospodářském a účetním stavu jednotlivých titulů, do kterých chcete investovat - tzv. fundamentální analýza - můžete to zkusit jinak.

Ať už zvolíte jakýkoliv horizont pro Vaše obchody s akciemi:

• krátkodobé intradenní obchody
• několikadenní obchody
• obchody trvající několik týdnů
• obchody trvající několik měsíců

můžete využít takový způsob analýzy akcií pro obchodování, který nepracuje s ekonomickými výsledky firem. Je to tzv. technická analýza), která využívá pro vyhledávání vhodných obchodních příležitostí grafy vývoje cen. Naučit se jí není složité. Více si můžete přečíst v článku Podle čeho nakupovat a prodávat akcie.
Mnoho brokerů včetně  domácích  také nabízí v rámci svých služeb zákazníkům další servis (mnohdy bezplatný) a poskytuje analytické informace o vývoji na amerických trzích, názory a investiční doporučení renomovaných investičních společností a v neposlední řadě také vlastní  názory a pohledy na vývoj  indexů či jednotlivých akcií. Tyto informace Vám usnadní orientaci při rozhodování při realizaci obchodů.

Argument číslo 5: "Bylo mi řečeno, že nejlepší je koupit a dlouho, mnoho let držet a že to vynese nejvíce, tak proč aktivněji obchodovat..."

Jedna z investičních strategií skutečně říká, že kdo drží dostatečně dlouho, vždy vydělá. Otázkou je, kolik to je "dostatečně dlouho"? Může se stát, že se to nedozvíte do konce života – a na co pak vám taková investice je, že? Je škoda přicházet o zisky, které se nabízejí v průběhu času a nechávat si očekávání, zda vyděláte, až  na důchod, když přeci je lepší vydělané peníze užít  už dnes.

Akcie v průběhu doby pouze nestoupají. Typický cyklus pohybu akcie obsahuje 4 základní fáze:

a) Akumulaci  - nevýrazný pohyb v rámci relativně malého cenového rozpětí
b) Stoupající trend - cena výrazně stoupá
c) Distribuční fází  - opět pohyb v rámci cenového rozpětí
d) Klesající trend – cena výrazně klesá


Jestliže vsadíte pouze na to koupit a držet, pak se zbavujete možnosti vydělávat na výše zmíněném poklesu ceny – jde o strategii tzv. short obchodů ("na krátko") . Je známé, že poklesy cen akcií jsou mnohem razantnější a rychlejší než stoupání. A právě tyto silné a rychlé poklesy (které jinak znamenají pro dlouhodobé investice ztrátu hodnoty) představují pro aktivního investora další příležitost k výdělku.
Změna těchto fází přichází pravidelně u každé akcie. Zatímco tedy dlouhodobý investor předpokládá zisk pouze z rostoucích trendů (v optimálním případě akumulovaných dohromady), aktivní investor má příležitost vždy rozpoznat končící rostoucí trend, akcie prodat a spekulovat na trendu klesajícím a opět vydělat. Což nejenom zvyšuje počet obchodních příležitostí ale i celkové případné množství vydělaných peněz.

Argument číslo 6: "Ale než zadám příkaz a ten se od nás dostane na americkou burzu, bude cena již úplně jinde - jsem tudíž proti americkým investorům znevýhodněn"

Dnešní kvalitní telekomunikační infrastruktura staví všechny účastníky naroveň.  Pomocí obchodního software a připojení na internet vašeho brokera můžete sledovat aktuální on-line data dodávaná přímo z amerických burzovních trhů v reálném čase bez viditelného zpoždění. A příkaz zadaný přes váš počítač se objeví na americké burze během pár vteřin nebo  i méně. Stejně jako vy takto obchodují na amerických akciových trzích investoři z celého světa: Japonska, Hong Kongu, Číny, Ruska a dalších, od USA vzdálených, zemí.

Argument číslo 7: "Ale to se všechno  stejně nikdy nenaučím"

Investice nanečisto

Vyzkoušet své schopnosti si může již hned a bez rizika. Navštivte naší Investiční hru a vyhrajte atraktivní ceny.


Pravidlo, že "žádný učený z nebe nespadl“ platí i při obchodování s akciemi. Každý, kdo se tím dnes zabývá, na tom  byl na začátku stejně: moc toho nevěděl. A přesto se tito začátečníci díky své píli a snaze vypracovali a dokáží dnes  stabilně  vydělávat  na akciových trzích. Je nutné pouze získat nezbytné množství znalostí a mít chuť se do toho pustit. 
Dnes je možno se i v ČR zúčastnit  odborných školení, která se zabývají  aktivním investováním a obchodováním na burzách. Zde získáte  nezbytné znalosti, které pak zužitkujete při vašich reálných  investicích. Existují i webové stránky, kde se schází zájemci o stejnou problematiku a vyměňují si znalosti a zkušenosti a  lze  také odebírat speciální zpravodaje zaměřené na vzdělávání aktivních investorů či obchodníků.

Máte dojem, že po přečtení tohoto článku je pro vás na burzu o něco blíž? Investujete již na zahraničních burzách? Jak se vám daří a jaké číhá na začátečníka největší nebezpečí?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-223
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 67 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2004 13:14, Honzajs

stránek je velké množství různého zaměření. Takže jde o to, co konkrétně hledáte.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2004 22:33, Šimi

Děkuji za odkaz na web., ale mezi obchodníky se dosti slušně orientuji sama (a nejen jimi) :o) měla jsem na mysli jinou otázku

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (67 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podle čeho nakupovat a prodávat akcie

3. 11. 2004 | Richard Koza

Podle čeho nakupovat a prodávat akcie

Otázka v titulku by se mohla také nazvat otázkou za všechny peníze, neboť ten, kdo ovládá umění vhodně nakoupit a ve správný čas prodat akcie na burze, se určitě stane milionářem. Nejen... celý článek

ETF: řešení pro akciové investice do sektorů a regionů

27. 10. 2004 | Richard Koza

ETF: řešení pro akciové investice do sektorů a regionů

Chcete investovat do odvětví průmyslu, služeb nebo jiných? Jak na to, aniž byste museli sledovat a nakupovat jednotlivé akcie firem? Zkuste Exchange Traded Funds (ETF). Ty totiž vytvářejí... celý článek

Láká vás kolektivní investování?

19. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

Láká vás kolektivní investování?

Co jsou podílové fondy, do jakých aktiv investují a proč jim svěřit své peníze? Kolik za investici zaplatíte na poplatcích? Víte, co je fond fondů? Přečtěte si, co ještě nevíte o této... celý článek

Úrokové sazby nahoru, ceny dluhopisů dolů

14. 10. 2004 | redakce Peníze.CZ

Úrokové sazby nahoru, ceny dluhopisů dolů

Při rozhodování o investici do dluhopisů je základním ukazatelem tzv. vnitřní hodnota dluhopisu. Určit ji ovšem není právě jednoduché, roli tu hraje řada faktorů. Chcete vědět jakých? celý článek

Zprostředkovatel-odborník neodborným poradcem?

14. 10. 2004 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Zprostředkovatel-odborník neodborným poradcem?

Myslíte si, že investiční zprostředkování a investiční poradenství je jedno a to samé? Mýlíte se. Pokud vám produkt nabídne investiční zprostředkovatel, nejedná se automaticky o investičního... celý článek

Partners Financial Services