Jakou zvolit fixaci u hypotéky

Jakou zvolit fixaci u hypotéky
Často se doporučuje fixace co nejdelší nebo se alespoň mluví o její "optimální" době, která prý je kolem pěti let. I krátká fixace má ovšem své kouzlo. V čem spočívá?

U investic jsme si zvykli hodnotit jednotlivé investiční příležitosti podle:

  • výnosu,
  • rizika,
  • likvidity.
    • Něco podobného je možné udělat při porovnání nabídek hypoteční banky. Třeba u aktuální nabídky úvěrů České Spořitelny (profil, názory) je možné zvolit garantovanou úrokovou sazbu:
      a) s fixací 5 let a úrokem 4,99 % nebo
      b) s fixací jeden rok a úrokem 3,49 %.

      Jak si obě nabídky stojí při pohledu z hlediska výnosu, rizika a likvidity?

      Hledisko výnosu, likvidity a rizika 

      Pod pojmem výnos z hlediska investic rozumíme to, kolik vyděláme. U hypotéky pod pojmem výnos můžeme rozumět "kolik ušetříme". Resp. o kolik zaplatíme méně než při jiné variantě. Úroková sazba pro roční fixaci je 3,49 %, je nižší a vypadá tedy levněji. Je o 1,5 procentního bodu nižší než úroková sazba pro pětiletou fixaci. Pro miliónový hypoteční úvěr to znamená úsporu cca 15 000 Kč během prvního roku splácení. (Bez zohlednění daňových odpočtů, po němž nebude rozdíl tak výrazný.)
      Rozdíl v úrokových sazbách je vysvětlitelný díky výnosové křivce. V investiční branži platí, že výnosy dlouhodobých dluhopisů jsou vyšší než výnosy krátkodobých. To známe třeba z výnosů fondů peněžního trhu a fondů dluhopisových. Ty druhé mívají vyšší výnosy.

      Stejně tak to funguje u hypoték. Hypoteční banky mají nižší náklady na získání krátkodobých peněz, proto dokáží půjčit peníze s kratší dobou fixace levněji.

      U investic znamená likvidita možnost nakládat s uloženými prostředky. Tedy možnost je vybrat, buď vůbec vyzvednout nebo vyzvednout bez sankce. U hypotéky si pod pojmem "likvidita" můžeme představit možnost nakládat s hypotékou, tedy splatit bez sankce. V případě kratší fixace máme možnost splatit kus hypotéky už za rok, kdežto při delší fixaci až za pět let. Kratší fixace nám dává větší volnost (více práv).

      Riziko u investic znamená, jak si můžeme být jisti tím, že vyděláme, kolik si představujeme. Respektive v jakém intervalu se mohou pohybovat očekávané výnosy. (Třeba u fondu peněžního trhu mohou být výnosy v příštím roce někde mezi 1,5 % až 3 %. U akciového fondu jsou možné jakékoli výnosy mezi –30 % až + 50 %.)
      U hypotéky s roční fixací doufáme, že možná zaplatíme méně. Jsme si jistí? Na čem to závisí? Když zvolíme roční fixaci, budeme mít úrokovou sazbu 3,49 %. Jaká bude za rok? Za dva? Za tři? Kdyby byly sazby s roční fixací stále na stejné úrovni, vyděláme. To je jasné. Jenže to tak vůbec být nemusí. Sazby mohou růst. Když bude za rok sazba řekněme 6 %, zaplatíme více než při pětiletém fixu. Jaká bude sazba za rok? O kolik může roční sazba vzrůst, abychom neprodělali?

      Za rok bude sazba vyšší (asi)

      Je dost pravděpodobné, že nám banka nabídne za rok vyšší sazbu. A to ze dvou důvodů:
      1) Banky dnes nabízejí nižší sazby klientům, které lákají na hypotéku a které chtějí banky přesvědčit, aby si klient vybral právě je. Při skončení doby fixace nabízejí úrokovou sazbu, která bývá vyšší než sazba pro nové klienty. Na jednu stranu je to nelogické, že klientovi "z ulice" dají lepší podmínky než klientovi, který splácí 5 let. Důvodem je obchod. Proč nedat klientovi vyšší úrokovou sazbu, když stejně nepřejde ke konkurenci? (Více se dozvíte v článku Refinancování hypoték aneb nic není definitivní).
      2) Úrokové sazby jsou na nízké úrovni a do budoucna se předpokládá jejich růst. Očekává se, že koncem roku 2005 budou roční sazby na trhu o 0,8 % vyšší než v letošním roce. Letos je roční PRIBOR 2,6 %, za rok by měl být 3,4 %. Koncem roku 2006 bude PRIBOR 3,6 % (alespoň dle prognózy Ministerstva financí).

      Jak vysoké sazby znamenají prodělek?

      Pomožme si jednoduchým výpočtem:

      Při pětileté fixaci máme úrokovou sazbu 4,99 %. Tuto sazbu platíme 5 let. Celkem zaplatíme 5 x 4,99%, tedy 24,95 %.
      Kdybychom při ročním fixu měli úrokovou sazbu v prvním roce 3,49 % a v dalších letech 5,365 %, zaplatíme taky celkem 24,95 % (1 x 3,49% + 4 x 5,365%). Takže bychom zaplatili stejně.

      Výpočty jsou zjednodušené, ale když provedeme přesnější výpočet v Excelu, dojdeme k tomu, že sazba v dalších obdobích může vzrůst až na 5,44 %, a přitom zaplatíme stejně. Teď si musíme odpovědět na otázku: Je reálné, aby se roční úrokové sazby v příštích obdobích dostaly nad 5,44 %? Pokud toto číslo nepřekročí, je roční fix výhodnější, pokud překročí, je výhodnější fix na 5 let.

      Dnes máme úrokovou sazbu 3,69 %. Kdyby za rok vzrostla o 0,8 % a za dva roky o 1,0 %, dostaneme se na sazbu 4,49 % až 4,69 %. K tomu přičtěme navýšení úrokové sazby od banky pro "stálé klienty", např. 0,7 % . Dostaneme se na sazbu 5,19 %, resp. 5,39 %. (Pro 4. a 5. rok počítáme také se sazbou 5,39 %.)

      Výše splátek úvěru pro měnící se úrokovou sazbu pro roční fix (1. rok = 3,49 %, 2.rok =
      5,19 % 3. a další rok = 5,39 %.) Sazba pro fix 5 let = 4,99 %.

      Od druhého roku dál budeme mít vyšší splátku, ale v celkovém efektu bude splácení s ročním fixem levnější. Rozdíl v prvním roce je dost velký na to, aby tato varianta vyhrála. Finanční rozdíl je cca 4 000 Kč za 5 let.

      Kolik můžeme prodělat?

      To samozřejmě bude záviset na výši sazeb v budoucnu, a ty neznáme. Kdyby od příštího roku sazby vyskočily na 6 % ročně, znamenalo by to prodělek celkem 20 000 Kč. Splátka by nám vzrostla až na 7 300 Kč, což je o 720 Kč více než v případě fixu na 5 let.
      Samozřejmě, že sazby mohou růst i více. Pak bychom museli počítat s vyšším prodělkem.
      U investic (třeba u investic do dluhopisů) platí, že čím vyššího výnosu chceme dosáhnout, tím musíme podstoupit vyšší riziko. Když koupíme 5letý dluhopis, budeme mít vyšší výnos něž při investici do fondu peněžního trhu. Máme však vyšší riziko, tedy vyšší kolísavost investice.
      Podobně fungují i hypotéky: nižší náklady za vyšší nejistotu.

      Samozřejmě, že nevíme, jaké budou úrokové sazby za rok, dva, tři… Prognózy Ministerstva financí se vůbec nemusí splnit. Nicméně si myslím, že "sleva" první rok je dost zajímavá a že roční sazby budou zpravidla pod sazbami pětiletými. Předpokládám, že volba roční úrokové sazby bude v konečném součtu levnější. (Čtenáři se mohou podívat za 5 let, jestli jsem měl pravdu.)

      Pro svojí vlastní hypotéku bych upřednostňoval kratší fixaci, protože:
      1. budu mít vyšší "likviditu" (lepší možnost úvěr částečně splatit),
      2. doufám, že tato varianta bude levnější – celkově se zaplatí méně,
      3. když budu mít smůlu a výrazně vzrostou úrokové sazby, bude pro mě únosný nárůst splátky i výše prodělku (cca 20 000 Kč).

      Jakou fixaci zvolíte, nebo jste zvolili vy? A proč?

      Srovnávat se vyplatí

      Srovnávat se vyplatí

      Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

      Sdílejte článek, než ho smažem

      Líbil se vám článek?

      -4
      AnoNe
      Vstoupit do diskuze
      V diskuzi je celkem 14 komentářů

      Diskuze

      Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

      9. 12. 2004 7:22, Pavel

      Refinancovánoi hypotéky vás příjde na několik desítek korun na poplatcích. Jak je uvedeno v článku, možné úspory na úrocích jsou taky v řádu desítek tisíc korun. Banky mají dobře spočítané, jak velký úrok můžou nasadit, aby se nevyplatilo hypotéku refinancovat.

      Zobrazit celé vlákno

      +22
      +-
      Reagovat na příspěvek

      Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

      9. 12. 2004 13:28, zinfo

      Možná se pletu, ale při běžné hypotéce se přechod za lepším do jiné banky vyplatí již při rozdílu větším než 1%, nebo ne?

      Zobrazit celé vlákno

      -1
      +-
      Reagovat na příspěvek
      Vstoupit do diskuze
      V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

      Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

      DníHodinMinutVteřin
      Slevový kód: PENIZE1O
      Vyplnit přiznání

      Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

      A tohle už jste četli?

      Každá hypotéka má něco do sebe

      24. 9. 2004 | Jiří Šedivý

      Každá hypotéka má něco do sebe

      Konkurenční boj na hypotečním trhu postupně přináší další výhody pro klienty. Banky se trumfují nejen nejnižšími sazbami, dlouhodobými fixacemi, dosažitelností úvěru, ale třeba i zpracováním... celý článek

      Chcete zlevnit hypotéku?

      11. 8. 2004 | Jiří Šedivý

      Chcete zlevnit hypotéku?

      Pořizujete dům nebo byt a nemáte dostatek peněz? Vzít si hypotéku a vydat se ze všech peněz možná není rozumné řešení. Existuje levnější: použít hypotéku a s pomocí dalších produktů... celý článek

      Malá škola zvyšování úroků: hlavně nenápadně!

      13. 7. 2004 | Jiří Šedivý

      Malá škola zvyšování úroků: hlavně nenápadně!

      ČNB nebyla první, kdo na našem trhu zvýšil úrokové sazby. Mnohem rafinovaněji a o tři dny dříve to po indiánsku, tedy nenápadně, provedla Česká spořitelna. Víte, jak se dělají na našem... celý článek

      Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux

      23. 6. 2004 | Martin Zika

      Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux

      Dojde po deregulaci k poklesu tržního nájemného? Nerozdělí se v jejím důsledku města na části podle příjmu obyvatel, nevzniknou ghetta sociálně slabých? Je-li vůbec reálné deregulaci... celý článek

      Lépe bydlet na hypotéku, nebo na stavební spoření?

      17. 6. 2004 | Roman Scherks

      Lépe bydlet na hypotéku, nebo na stavební spoření?

      Do diskuse o tom, zda je pro financování bydlení vhodnější stavební spoření nebo hypoteční úvěr, přidáváme další příspěvek. Ten se zaměřuje na konkrétní příklady a výpočty, které využívají... celý článek

      Partners Financial Services