Fondy: odplulo půldruhé miliardy

Petr Fejtek | 23. 8. 2004 | 1 komentář
Fondy: odplulo půldruhé miliardy
Jako velryby, které v celém hejnu plují na mělčinu za smutnou perspektivou, vydalo se chrabré mužstvo smíšených a dluhopisových fondů do vln odlivu. V půli srpna tedy sílí přehlídka odkupů jako ztracených iluzí.

Ani fenomenální ISČS Sporoinvest, přestože uplaval opět skoro čtvrtmiliardu, nemohl odolat přesile, takže vyrovnal pouze odkupy zbylých peněžních a dluhopisových fondů (z těch odešlo 223 milionů korun). Podraz však tentokrát přišel z jiného směru – od smíšených fondů.
ČSOB bohatství (profil, názory) opustila víc než miliarda, IKS Global konzervativní (profil, názory) přes 300 milionů. IKS Plus bondový (profil, názory) ztratil 111 milionů korun, ČSOB Křišťálový fond (profil, názory) 85 milionů, ČSOB fond obchodu (profil, názory) 76 milionů, ISČS Sporobond (profil, názory) oželel 60 milionů, IKS Dluhopisový (profil, názory) 35 milionů Kč, IKS Peněžní trh (profil, názory) 22 milionů a ISČS Trendbond (profil, názory) 10 milionů korun.
Hlavní peloton však doprovází další hejno hubnoucích drobečků. Suma sumárum odešlo z fondů UNIS půldruhé miliardy, i když ty největší rány jdou bezpochyby za institucionálními investory. Po červencovém zchudnutí statistiky majetku otevřených podílových fondů UNIS o 0,1 mld. Kč na 108,7 mld. Kč se tak ani srpen nezapíše mezi ta úspěšná období. ING a KBC se minulý týden s daty o prodejích ani neobtěžovaly.

Ani prodeje, ani výnosy

Dluhopisy opět spíše směřovaly dolů, na roční výkonnosti dostávají nakládačku od peněžáků a takový Sporoinvest si je strčí do kapsy všechny. Kdeže emerging markets jsou? Junk bondy (tzv. smetí) patří letos mezi nejlepší investice. Jsou méně citlivé na růst krátkodobých úrokových sazeb a jsou emitovány v dolarech, nebo eurech (odpadá tak měnové riziko). Tyto fondy roční výkonností přesahují i 10 %, bohužel vysoké podíly v portfoliích mají země jako Venezuela, Turecko či Filipíny. A přiznejme si otevřeně - jít do takových papírů, to už chce opravdu hráčskou duši. A navíc srdce jako kníže Rohan.

Akcie stále váhají

Akciové fondy si sice kupodivu připsaly nějaké procento, ale naše vlajkové lodi ING český akciový (profil, názory, koupit) ani ISČS Sporotrend (profil, názory) již nejsou tak sexy, když se roční výkonností dostaly pod 30 %. Na 4% roční ztrátě jsou již jak oba fondy fondů, tak IKS Světových indexů (profil, názory). Jak je tedy možné, že takový ESPA Stock Vienna má roční výkonnost přes 50 %? A to investuje převážně do akcií rakouských emitentů, že by Rakousko byla ta země zaslíbená?
Přestože za druhé čtvrtletí firmy z báze indexu  S&P500 vykázaly růst zisku o 24 % (tedy potenciál předvádějí firmy napříč obory), americké trhy ne a ne vyrazit vzhůru. Prý se bojí cen ropy, ale bude v tom asi něco jiného. Ani Google nepomáhá… prý vyhledávat umí, ale ne ty správné akciové tituly.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Měli by naši velcí hráči více nabízet i u nás rizikové dluhopisové fondy

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-142
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje

16. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: nudná okurková sezóna pokračuje

Úroda okurek je slušná a nakládají se do octa - do fondů šly totiž zase místo peněz houby. Dobrá zpráva je, že se podařilo rekonstruovat počítače UNIS.

Fondy: kolaps možná jen z vedra

9. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: kolaps možná jen z vedra

Uplynulý týden se fondy asi téměř neprodávaly. Alespoň UNIS nezveřejnila (do nedělní půlnoci) ani statistiku, celá mocná ČSOB prodala fondů KBC za legračních 60 milionů a ING ani ne... celý článek

Fondy: I Sporoinvest si vzal volno

2. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: I Sporoinvest si vzal volno

Víc než čtvrtmiliarda korun chybí ve fondech UNIS proti minulému týdnu. Takový odliv samozřejmě nestihly vynahradit ani ostatní fondy, takže i celková statistika se noří do mínusu.

Fondy: jsme poslali k vodě

26. 7. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jsme poslali k vodě

Za uplynulý týden stojí za řeč snad jen spasitel Sporoinvest, který v roli bájného Atlanta drží na svých bedrech celou klenbu nebeskou, tedy, pardon, fondovou…

Fondy: zase týden pod vodou

19. 7. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase týden pod vodou

Další velké odkupy se zakously do celkové statistiky UNIS a stáhly jí 400 milionů pod hladinu. Díru po takových čelistech nemohly zalepit ani zahraniční fondy, ani bohatýr Sporoinvest. celý článek

Partners Financial Services