Fondy: I Sporoinvest si vzal volno

Fondy: I Sporoinvest si vzal volno
Víc než čtvrtmiliarda korun chybí ve fondech UNIS proti minulému týdnu. Takový odliv samozřejmě nestihly vynahradit ani ostatní fondy, takže i celková statistika se noří do mínusu.

Dovolená pouští fondům zřejmě žilou, že ovšem právě v půli prázdnin podlehne odkupům i kyklop ISČS Sporoinvest (profil, názory), zůstává nicméně překvapením. Přišel jen o 40 milionů, IKS Peněžní trh (profil, názory) o 68 milionů, ani ostatní peněžáky neslaví. V rodinách KBC i ING čest zachraňují alespoň varianty ve slovenských korunách a jiných měnách.
Nu nešť, do krátkých peněz se běžně sahá jak o dovolených, tak před Vánocemi, na tom není nic divného. Smutnější je již také tradiční (anebo jsme si zvykli) odliv z dluhopisových fondů: ISČS Sporobond (profil, názory) i IKS dluhopisový (profil, názory) oželely po dalších 50 milionech, ale ubývá ze všech. Opět jen cizoměnové poněkud mírní krvácení, ale náplasti na koronární tepny zdaleka nestačí. Že by záchranný kruh přicházel od bypasu zajištěných?

Fondue od Maxima

K více než 6 miliardám přidaly zajištěné fondy ČSOB Digitální Click 1 a ČSOB Světového růstu+ 1 dalších 35 milionů korun, ale nepodařilo se zjistit, jak hluboko se do kapes spořínků povedlo sáhnout ESPA-ČS zajištěnému fondu 2, ani jak si vede nový Max z Komerční banky (profil, názory). Jak se nepovedl timing České spořitelně (profil, názory), tak se Komerčce nepovedlo nic. Nástupu Maxe jakoby velel četník ze Saint Tropez, anebo vrchní od Maxima. Nulový marketing, tisková zpráva bez informací (poplatků, benchmarku), budiž mu země lehká. Ledaže má dost času, upisovací období je totiž až do 26. října.
Zato pionýr zajištěnců – první z nyní již třicítky zajištěných fondů KBC Click ČSOB Světové Akcie 1, vydělal, přestože světové trhy zažily jedno z nejhorších období – jeho investoři si v pátek odnesli celých 1 225 Kč zisku na každou desetitisícovou investici. Žádná sláva, řeknete, ale akciové indexy se za čtyři roky a čtyři měsíce trvání fondu propadly o zhruba 40 % (další znehodnocení investice až do výše 51 % by navíc způsobil slábnoucí dolar), takže při přímé investici do akcií by investorovi zbylo z 10 000 jen necelých 4 900 korun.

Nemovitosti – také investice

Že do akciových fondů jde u nás jen několik odvážlivců, je dostatečně známo, i když 45 milionů nakonec vůbec není špatné – třetinou zabodoval ING Český akciový (profil, názory, koupit) a necelých 6 milionů Kč zbylo na bratry ISČS Sporotrend (profil, názory) a ISČS Eurotrend (profil, názory).
Situaci našeho fondbyznysu musíme tedy konfrontovat v širším pohledu – investice do akcií je totiž dlouhodobá a my milujeme likviditu. Jistě pomůže pohled na bankovní statistiku – domácnosti mají již ve finančních aktivech průměrně 370 000 Kč a jen za poslední půlrok přibylo na hotovosti a bankovních vkladech 40 miliard Kč, z toho 24 na stavebním spoření.
Za tutéž dobu však objem úvěrů ze stavebního spoření a hypoték vzrostl o téměř 50 miliard Kč. O tuto sumu tedy vzrostly investice do nemovitostí. Je to trochu jako z 19. století, ale když u nás jen málokdy platí: "…a chalupu a chalupu dostane od táty" – takže na akcie zbývá jen výjimečně. Je to sice značně přízemní, ale my sázíme na selský rozum: "Kus pole má a malé telátko…" Koho by pak zajímalo, že HDP USA za druhé čtvrtletí vzrostl jen o 3 %, zatímco trh čekal 3,7 %?

Lákavá sázku na ropu

Do 13. srpna nabízí přední americká banka JP Morgan k úpisu první Bonus certifikát jehož podkladovým aktivem je cena ropy. Je emitován ve spolupráci s mnichovským on-line brokerem DAB Bank (jehož matkou je HVB) a nabídka zní neodolatelně: Pokud cena Brent–Oil až do své splatnosti (20. srpna 2007) nikdy neztratí více než 40 % ze své emisní hodnoty (která se stanoví 13. srpna), budou se investoři na konci doby trvání moci těšit z výplaty tučného bonusu ve výši 47 % (tj. 13,70 % p.a.), přičemž nabízený certifikát obsahuje dokonce měnové zajištění mezi EUR/USD. Prohra ovšem znamená plnou ztrátu.
Co byste raději: telátko nebo sázku na ropu?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Má v dohledné době šanci něco jiného než fondy peněžního trhu? Co ukáže podzimní úroda?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jsme poslali k vodě

26. 7. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jsme poslali k vodě

Za uplynulý týden stojí za řeč snad jen spasitel Sporoinvest, který v roli bájného Atlanta drží na svých bedrech celou klenbu nebeskou, tedy, pardon, fondovou…

Fondy: zase týden pod vodou

19. 7. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase týden pod vodou

Další velké odkupy se zakously do celkové statistiky UNIS a stáhly jí 400 milionů pod hladinu. Díru po takových čelistech nemohly zalepit ani zahraniční fondy, ani bohatýr Sporoinvest. celý článek

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

28. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

Kdyby na trhu byl jen Sporoinvest, byl by na tom fondový trh lépe – zůstávalo by v něm více peněz. Ostatní fondy zůstávají jen pro okrasu. Je zde šance na změnu?

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

22. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

Fondy minulý týden vykázaly další odliv majetku.Také výkonnost nebyla nijak slavná a dluhopisy opět zahrozily červenými čísly. Stane se do podzimu ještě něco dobrého?

Fondy: pohřební týden

14. 6. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: pohřební týden

Aby z fondů uprchlo víc než 1,5 miliardy korun, to jsme dlouho nezažili. Evidentně nešlo o peníze drobných investorů, nicméně jsou fuč. Kampak asi zamířily? Moc nevydělávaly, tak jistě... celý článek

Partners Financial Services