Fondy: zase týden pod vodou

Fondy: zase týden pod vodou
Další velké odkupy se zakously do celkové statistiky UNIS a stáhly jí 400 milionů pod hladinu. Díru po takových čelistech nemohly zalepit ani zahraniční fondy, ani bohatýr Sporoinvest.

Jinak standardní prázdninový týden narušili právě jen pozůstalí po kuponové privatizaci – ČSOB Fond obchodu(profil, názory), bohatství(profil, názory) a Křišťálový fond(profil, názory) ztratily dohromady čtvrt miliardy, IKS Global konzervativní(profil, názory) opustilo přes 160 milionů korun. Evidentně jde o institucionální investory, kteří si z nich stahují aktiva a jak podotkl Jan Barta z ČSOB Asset Management, kategorii smíšených fondů bychom právě proto neměli do projekcí a trendů zahrnovat. Ani většina retailových podílníků těchto fondů nejsou v pravém slova smyslu "dobrovolní" investoři a z jejich chování tak nelze vůbec nic usuzovat.

Retail na dovolené

Nepočítáme-li tedy těchto 400 milionů, neuvidíme ani ve struktuře běžných prodejů žádný originální jev. Čtvrtmiliardou válcují trh fondy peněžního trhu pod vedením bájného ISČS Sporoinvestu(profil, názory), který sám přitáhl 190 milionů. Jen o málo méně však utíká z dluhopisových fondů, kdy tentokrát tandem IKS hraje vyrovnanou partii s dvojicí ISČS.
Jediný zajímavý dluhopisový fond je ING Slovenský dluhopisový fond, kterému uvěřilo 20 milionů korun. Když jsme však u dluhopisů, doporučuji letmý pohled na KBC BONDS INFLATION-LINKED BONDS. Jeho šestiměsíční výkonnost 2,84 % by slabším povahám mohla přinést bezesnou noc a roční výkonnost 5,37 % by už vůbec nemusela dát spát.

Zajištěné s posilou

Další standardní úlovek s rozměry blížícími se stovce milionů se daří ČSOB KBC zajištěným fondům, když tentokrát rizikovější ČSOB Reverzní click 2 o prsa vyhrál.
Také nový ESPA-ČS zajištěný fond 2 se činil, za první týden prodal 70 milionů. Prodává se od 7. července a nabízí plnou návratnost investované částky, 4% zhodnocení, anebo bonus závislý na participaci a vývoji koše indexů, je-li vyšší, než 4 %. Koš indexů tvoří po třetinách DJ Eurostoxx 50, S&P 500, Nikkei 225, participace na něm je 83,5 %. Pro objednávky doručené do 28.7.2004 bude zaručen upisovací kurs 100 Kč. Poté budou do 31. srpna podíly fondu prodávány za aktuální kurs fondu, který bude denně zveřejňován. Po celé období je vstupní poplatek ve výši 0,3 %.
V týdnech nejistot akciových trhů (Wall Street zažila 10% propad akcií Intelu a 12% Nokie) je nakonec 25 milionů akciových fondů docela úspěch. Z nich si skoro 15 milionů připsal ING Český akciový(profil, názory, koupit) a 6 milionů korun ISČS Sporotrend(profil, názory).

Nevýrazné čtvrtletí

Statistiku zahraničních fondů ještě nemáme, ale majetek ve fondech UNIS ČR v druhém čtvrtletí roku 2004 mírně vzrostl ze 108,5 mld. Kč na 108,8 mld. Kč. A to přesto, že byly uskutečněny prodeje podílových listů ve výši 8,1 mld. Kč a zpětné odkupy ve výši 8,8 mld. Kč, což znamenalo záporné čisté prodeje podílových listů ve výši 0,7 mld. Kč. Nárůst byl tedy způsoben vnitřním zhodnocením vlastního kapitálu fondů.
V květnu hodnota majetku přesáhla dokonce 110 miliard, ale odkupy (opět institucionálních investorů) za 3,8 mld. Kč nakonec převážily 2,1 miliardy prodejů příliš. V tomto čtvrtletí zaznamenaly největší příliv prostředků fondy peněžního trhu s čistými prodeji téměř 3 mld. Kč a následovaly je akciové fondy s čistými prodeji 139 mil. Kč a fondy fondů s přírůstkem 26 mil. Kč. Výrazný úbytek prostředků (čisté prodeje -2,2 mld. Kč) zaznamenaly v prvním čtvrtletí smíšené fondy a dále také fondy dluhopisové (-1,7 mld. Kč).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Prosadí se podle vás další investiční společnosti nebo potečou všechny volné peníze jen do Sporoinvestu? Co by mohlo české investory oslovit?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 7. 2004 17:53, Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

...ale i ty nejkrásnější nohy někde končí. Platí to i v Podbrdech.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 7. 2004 8:42, camvandyk

Musím konstatovat, že odchodem Ing. Prouzy to jde s tímto serverem z kopce. Neustálé technické potíže, záměny článků, na osobní stránce nefungující grafy ... Jestli to půjde takhle dál tak nevim....

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

28. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

Kdyby na trhu byl jen Sporoinvest, byl by na tom fondový trh lépe – zůstávalo by v něm více peněz. Ostatní fondy zůstávají jen pro okrasu. Je zde šance na změnu?

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

22. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

Fondy minulý týden vykázaly další odliv majetku.Také výkonnost nebyla nijak slavná a dluhopisy opět zahrozily červenými čísly. Stane se do podzimu ještě něco dobrého?

Fondy: pohřební týden

14. 6. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: pohřební týden

Aby z fondů uprchlo víc než 1,5 miliardy korun, to jsme dlouho nezažili. Evidentně nešlo o peníze drobných investorů, nicméně jsou fuč. Kampak asi zamířily? Moc nevydělávaly, tak jistě... celý článek

Fondy: útlum jarní úrody

7. 6. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: útlum jarní úrody

Jakoby se najednou změnila nálada našich investorů. Snad se blíží dovolená a peněz bude třeba na příjemnější věci, než jsou fondy. Anebo že by se již chystaly okurky? Už začaly kvést…... celý článek

Fondy: to už tady bylo

31. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: to už tady bylo

Další hezký týden – půl miliardy je přece pěkná suma. Jenže všechny peníze (dokonce ještě víc) mířily do fondů peněžního trhu a do zajištěných fondů. Dluhopisy jsou stále výkonností... celý článek

Partners Financial Services