Fondy: kolaps možná jen z vedra

Petr Fejtek | 9. 8. 2004
Fondy: kolaps možná jen z vedra
Uplynulý týden se fondy asi téměř neprodávaly. Alespoň UNIS nezveřejnila (do nedělní půlnoci) ani statistiku, celá mocná ČSOB prodala fondů KBC za legračních 60 milionů a ING ani ne polovic.

Jakoby týden měl pouhé tak asi dva dny, možná den jediný. Alespoň objemy čistých prodejů by na to ukazovaly. Až tak hluboce se podepsaly vedřiny na našem fondbyznysu. Z dostupných čísel nemá tedy význam něco vyvozovat. Na body vítězí zajištěné fondy, na peněžním trhu je zajímavá slovenská koruna, 10 + 8 milionů korun do akciových fondů je tak relativní úspěch.

Alespoň pololetí

Můžeme se tedy ohlédnout za fondovou statistikou prvního pololetí, kterou v pátek zveřejnil AKAT. Ke konci 1. pololetí 2004 tvořil majetek obyvatelstva v zahraničních a domácích podílových fondech 161,7 miliardy korun, z čehož 53,3 miliard bylo svěřeno přímo do správy zahraničních fondů.
Majetek ve fondech celkem vzrostl o 10,6 miliardy korun, z toho o 6,2 mld. Kč v domácích a o 4,4 mld. Kč zahraničních.

Spasitel Sporoinvest

Pohled na tato čísla dostane ovšem hned jinou příchuť, když si uvědomíme, že sám ISČS Sporoinvest (profil, názory) za pololetí vzrostl z 29 na 36 miliard korun. Tedy vlastně víc než celý přírůstek tuzemských fondů jde na jeho konto. Pololetní přírůstek ve všech fondech peněžního trhu jen těsně nedosáhl 10 miliard korun, takže podobná optika platí vlastně zcela obecně.

Akciová úroda

Přesto však není vše zcela marné, protože přes veškerou vládu peněžního trhu se akciové fondy zmohly na víc než 3miliardový nárůst majetku. Jak ovšem již dávno víme, šlo zčásti o vnitřní zhodnocení jejich majetku, zčásti pak absorbovaly silný 2,5miliardový odliv z dluhopisových, 1,3miliardový ze smíšených a 1,1miliardový z fondů fondů.

Zbytek do součtu

O úspěchu zajištěných fondů u nás také netřeba hovořit. Získaly krásných 2,5 miliardy korun a jejich nabídka se rozrostla o 100 %. Nabízejí je již všechny společnosti: jako distributor má ČSOB podíl na trhu 55,6 %, následuje ING Bank s podílem 14,4 % a ČS s podílem 7,5 %.

Objem prostředků v zahraničních a domácích podílových fondech ke konci 1. pololetí 2004 podle jednotlivých typů aktiv znázorňuje následující tabulka (všechny údaje v mld. CZK)

Objem prostředků v zahraničních a domácích podílových fondech ke konci 1. pololetí 2004
objem aktiv změna za 1. pol. 2004
Fondy peněžního trhu 76,8 +9,9
Fondy dluhopisové 36,5 -2,5
Fondy akciové 13,9 +3,1
Fondy smíšené 25,9 -1,3
Fondy fondů 0,9 -1,1
Fondy zajištěné 7,8 +2,5
Celkem 161,7 +10,6

Za zmínku snad ještě stojí, že ze 162 miliard korun je převážná většina investována v korunových aktivech, jen 10 miliard je v denominaci EUR, 5,6 miliard korun v USD a 1,3 mld. Kč v ostatních měnách.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že druhé pololetí bude úspěšnější než první? Kterým směrem se vydají investoři na podzim?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: I Sporoinvest si vzal volno

2. 8. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: I Sporoinvest si vzal volno

Víc než čtvrtmiliarda korun chybí ve fondech UNIS proti minulému týdnu. Takový odliv samozřejmě nestihly vynahradit ani ostatní fondy, takže i celková statistika se noří do mínusu.

Fondy: jsme poslali k vodě

26. 7. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jsme poslali k vodě

Za uplynulý týden stojí za řeč snad jen spasitel Sporoinvest, který v roli bájného Atlanta drží na svých bedrech celou klenbu nebeskou, tedy, pardon, fondovou…

Fondy: zase týden pod vodou

19. 7. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase týden pod vodou

Další velké odkupy se zakously do celkové statistiky UNIS a stáhly jí 400 milionů pod hladinu. Díru po takových čelistech nemohly zalepit ani zahraniční fondy, ani bohatýr Sporoinvest. celý článek

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

28. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: Sporoinvest versus zbytek světa

Kdyby na trhu byl jen Sporoinvest, byl by na tom fondový trh lépe – zůstávalo by v něm více peněz. Ostatní fondy zůstávají jen pro okrasu. Je zde šance na změnu?

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

22. 6. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: klienti IKS na dovolené, podílníci ISČS šetří

Fondy minulý týden vykázaly další odliv majetku.Také výkonnost nebyla nijak slavná a dluhopisy opět zahrozily červenými čísly. Stane se do podzimu ještě něco dobrého?

Partners Financial Services