Fondy: útlum jarní úrody

Petr Fejtek | 7. 6. 2004
Fondy: útlum jarní úrody
Jakoby se najednou změnila nálada našich investorů. Snad se blíží dovolená a peněz bude třeba na příjemnější věci, než jsou fondy. Anebo že by se již chystaly okurky? Už začaly kvést… Jinak žádná změna – víc než vše do fondů peněžního trhu a do zajištěných fondů. UNIS s 80 miliony dál ztrácí pozice.

Jsou to divné počty – do fondů celkem přišlo jen 300 milionů, ale do peněžáků a zajištěných 350 milionů. Kde je chyba? V dluhopisech, z nichž opět uprchlo 120 milionů korun. Dluhopisy se dále propadají ve výkonnosti – roční ztráty se pohybují od 1 do 3,6 % – a další facka, kterou dostaly minulý týden, postihla dokonce i fondy peněžního trhu. Takže lídr ISČS Sporoinvest (profil, názory) dokonce tratil 0,1 %. Přesto zůstává vysoko zářící hvězdou s roční výkonností 2,17 % a 190 milionů korun si připsal po zásluze.
Kdepak na naše spořínky s realitou! Že nominálních 2,17 % znamená reálnou ztrátu 0,33 %, jen málokdo tuší… Kampak na nás s inflací, když mzdy rostou o 9 % (reálně 6,4 %)!
U dluhopisových fondů je situace bolestivější: tam roční reálná ztráta takového IKS Dluhopisového (profil, názory) již propadá pod 6 %. Na 4,5 % reálné ztráty se dostal i takový solida, jako ING Český dluhopisový(profil, názory, koupit). Zajímavostí dluhopisové říše je tedy snad jen ING Slovenský dluhopisový fond, do nějž také přibylo přes 17 milionů korun.
Takže z ISČS Sporobondu (profil, názory) odešlo 53 milionů a z IKS Dluhopisového 35 milionů korun, není ani divu. Ale že také z IKS Peněžního trhu (profil, názory) s ročním nominálním výnosem 1,5 % uteče opět 27 milionů? Že by klienti KB uměli lépe počítat?

Bez zajištění jistoty není

Spásný přístav našich objevitelů investic jsou nepochybně zajištěné fondy. Vedou si nadmíru dobře díky lídru trhu v tomto segmentu, tandemu ČSOB-KBC. Jen do trojice fondů, jejichž zvýhodněné upisovací období skončilo 28. května přibyla víc než další půlmiliarda korun. Seriál úspěchů click fondů pokračuje dvěma novými: ČSOB Světový Click+ 11 a dlouho očekávaný ČSOB Reverzní Click 2.
Jeho předchůdce sám dokázal přilákat půl miliardy. Je paradoxně rizikovější, ale to zřejmě investoři ani nechápou. Má totiž obrácený výpočet výnosu, který na počátku vychází z maximálního zhodnocení a při negativním vývoji trhu se procentní body odečítají. Je sice zajištěna pouze návratnost vložené investice, zato nabízí až 55 % výnosu za dobu trvání (15,15 % p.a.). Doba jeho trvání je navíc jen tři roky a výnosy jsou chráněny proti nepříznivému pohybu koruny vůči cizím měnám. Zvýhodněné upisovacího období do 16. července je se vstupním poplatkem 2 %. Tyto dva nové fondy za tři dny již získaly skoro 20 milionů korun.
Potenciální konkurent ČS-Erste se courá, o chystaném ESPA-ČS zajištěném fondu 2 je ticho po pěšině. Optimální předprázdninový timing tedy již prošvihl, kdož ví, zda jej neodloží až na podzim.

Akcie již neděsí

Smíšené fondy nebývají příliš zajímavé, drobný příliv do profilových fondů ČSOB a IKS balancovaného (profil, názory) obvykle nestačí k vyrovnání deficitu ostatních. Tentokrát ovšem si smíšené musely odepsat výjimečných 130 milionů z pozůstalých ČP investu Českého a Moravskoslezského, které se přesunuly do kategorie akciových, do fondů Farmacie a biotechnologie (profil, názory, koupit) 30 milionů a Fondu globálních značek (profil, názory, koupit) 100 milionů.
Akciové fondy si tak účetně pomohly o výjimečných 163 milionů, protože se opět nadechly o 20 milionů i ISČS Sporotrend (profil, názory) a o 7 milionů ISČS Eurotrend (profil, názory), 6 milionů posbíraly akciové KBC a 3 miliony zbyly i na fondy fondů.
Situace na akciových trzích se opět zhoupla a indexy stále jen pokukují po svých březnových (naše po dubnových) maximech. Konec týdne vypadal již poněkud růžověji, ale sumárně byl týden ztrátový: Sporotrend ubral 1,22 %, Eurotrend 1,97, IKS Světových indexů dokonce 2,19 %. Přesto se Sporotrend blíží 40% roční výkonnosti, a kupodivu "dohání" ING český akciový (profil, názory, koupit), který vykazuje už jen 41,21 % - získal také 17 milionů korun. Mile překvapil ČSOB akciový mix (profil, názory), který přemohl trh týdenním výkonem 0,56 % a ročními 25 % výnosu se v naší akciové extralize usadil na bronzovém stupínku.
Z novinek lze upozornit na nabídku několika fondů z dílny tříhvězdičkového globálního giganta AIG, do nichž lze investovat již i u nás…  AMSLICO AIG Funds (profil, názory), a to konkrétně AMSLICO AIG středoevropský peněžně-dluhopisový (profil, názory)  a AMSLICO AIG zahraničný rastový (profil, názory).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Kolik našich investorů počítá v nominálních a v reálných číslech?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: to už tady bylo

31. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: to už tady bylo

Další hezký týden – půl miliardy je přece pěkná suma. Jenže všechny peníze (dokonce ještě víc) mířily do fondů peněžního trhu a do zajištěných fondů. Dluhopisy jsou stále výkonností... celý článek

Fondy: akcie děsí investory

24. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akcie děsí investory

Na první pohled úspěšný týden – do fondů přišlo téměř 400 milionů korun. Ale ta předpotopní struktura! Celých 460 milionů směřovalo na peněžní trh a 110 milionů do zajištěných fondů.... celý článek

Fondy: spekulanti na útěku

17. 5. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: spekulanti na útěku

Strmý propad pražské burzy přinesl pád českých akciových fondů a ti, kteří uvěřili snu v nekonečný rychlý růst, z fondů utíkají. Možná na vložení peněz na pár měsíců něco vydělali,... celý článek

Fondy: akciový masakr pokračuje

10. 5. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: akciový masakr pokračuje

Červená čísla, kam se oko podívá, vystrašila drobné investory. Nejen, že téměř všechny fondy ztrácely, ale nervózní rádobyinvestoři berou nohy na ramena. Přinesl minulý týden alespoň... celý článek

Fondy: zase nudný týden

3. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase nudný týden

Třetinu roku jsme uzavřeli zcela běžným týdnem s 227 miliony čistých prodejů. Téměř 200 milionů přišlo do fondů peněžního trhu, necelých 100 milionů do zajištěných, zatímco stejných... celý článek

Partners Financial Services