Fondy: zase nudný týden

Petr Fejtek | 3. 5. 2004
Fondy: zase nudný týden
Třetinu roku jsme uzavřeli zcela běžným týdnem s 227 miliony čistých prodejů. Téměř 200 milionů přišlo do fondů peněžního trhu, necelých 100 milionů do zajištěných, zatímco stejných 100 milionů odešlo z dluhopisových fondů. Akciové strategie si připsaly již jen necelých 30 milionů korun.

Pěkná trefa se podařila ISČS Sporoinvestu (profil, názory), který si připsal pěkných 227 milionů korun, tedy shodnou sumu, jako celý náš fondbyznys. Krásný roční výkon 2,42 % mu mohou závidět všechny ostatní fix income fondy – takovou nemá žádný jiný peněžák ani fond ze stáje dluhopisových.
Není tedy divu, že z ostatních penízky ubývají: IKS Peněžní trh (profil, názory) ztratil 32 milionů, ŽB Sporokonto (profil, názory) 23 milionů korun. Překvapivě v červených 45 milionech je i KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory), na druhé místo se tedy propracoval ING Český fond peněžního trhu (profil, názory, koupit) s víc než 27 miliony korun. Zajímavý v tomto segmentu je snad jen pěkný 50milionový příliv do rodiny KBC Multi Cash ČSOB v cizoměnových denominacích (SKK, EUR,USD), kam přišlo celých 50 milionů korun.

Dluhopisová sahara

ISČS Sporobond (profil, názory) ztratil přes 40 milionů, IKS Dluhopisový (profil, názory) 25, ING Český fond obligací (profil, názory, koupit) opustilo 16 milionů korun. Odliv se snad zmírnil z KBC Renta Czechrenty (profil, názory) a několik milionů si dokonce připsala varianta v maďarské měně Forintrenta. Dluhopisy v týdnu opět ztrácely a slzavým údolím ještě zdaleka neprošly, zejména po varování ČNB o blížícím se růstu sazeb.
Pokus o delší duraci v eurozóně nabízí s 50% slevou vstupního poplatku (při uzavření smlouvy do konce května, investovat může až do konce června) pod heslem "Kupte si kousek Evropy" dluhopisový ING Euro.

Zajištěné váhání

Jakoby se vyčerpal potenciál investorů toužících po zajištěných hybridech – kombajn KBC-ČSOB získal do svého ČSOB Světový click+ 9 jen 22 milionů, naštěstí je poptávka po podobných produktech v eurech a dolarech, do nichž připlynulo v přepočtu přes 70 milionů korun.
Na cizoměnové investice vsadila po loňské úspěšné akvizici korun také HVB, která nabízí také v dolarech nebo eurech strukturované pětileté dluhopisy zajištěného typu, tedy s garantovaným výnosem (opět vždy ve výnosové a v růstové variantě).
Je zřejmé, že aktiva či příjmy domácností v cizích měnách také hledají "lepší bydlo" než bankovní vklady, ačkoli za první letošní čtvrtletí i na těchto účtech vklady přestaly klesat a dokonce o 600 milionů korun stouply.

Akcie hledají směr

Přes privatizační injekci Unipetrolu létala naše burza pod tlakem inkasa zisků od zdi ke zdi. Na březnová lokální maxima tak zatím může jen vzpomínat. ING český akciový (profil, názory, koupit) ale drží stále úroveň 60 % ročního výnosu, ISČS Sporotrend (profil, názory) přes 50 %. Jenže trpělivost některým investorům pochopitelně dochází, a tak chtějí zisk nejen vidět, ale i realizovat – vyzvedli tedy tentokrát ze Sporotrendu 14 milionů korun. A tušili dobře, protože týden z výnosu 1,33 % ubral.
Přesto nakonec akciové strategie (tedy včetně fondů fondů s 10 miliony korun) získaly nové zájemce. Vítězem kategorie v čistém prodeji je tentokrát opět ING český akciový s více než 11 miliony korun.
A abychom nezapomněli na kategorii smíšených, tedy – smíšené pocity. Celkově nula od nuly pošla: sice 20 milionů získaly KBC-ČSOB profilové a 13 milionů IKS Balancovaný (profil, názory), ovšem podtrh fondu ČSOB stability má rozměr 35 milionů korun.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že zájemců o zajištěné fondy již nebude přibývat takovým tempem jako dosud? Anebo zájem  jen dočasně uspokojila spořitelna "náborem" 400 milionů?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: bez ohňostroje

26. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: bez ohňostroje

Tuzemské fondy UNIS příliš neslaví, příliv jen o něco málo překonal 40 milionů korun. Zahraniční fondy ovšem inkasovaly téměř čtvrt miliardy korun.

Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu

19. 4. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu

Korekce akcií přinesla naší největší investiční společnosti špatné zprávy, i přesto ale mašinérie České spořitelny zajistila velký objem nových peněz. Dařilo se také KBC a ING dokázala... celý článek

Fondy: vyprodáno, nemáme

13. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: vyprodáno, nemáme

Takovou nevídanou odpověď dostanou klienti, kteří otáleli s nákupem ESPA-ČS zajištěného fondu 1. Očekávalo se, že jeho vysoké prodeje odlákají něco milionů z přítoků peněz do ISČS Sporoinvestu,... celý článek

Fondy: vklad je tvrdý konkurent

5. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: vklad je tvrdý konkurent

Jarní nálada se možná projevuje i mezi našimi investory. Navíc se koncem března usmály i dluhopisy a celoroční teploučko akciových trhů hřeje líp než sluníčko.

Fondy: řekni, kam ty prachy jdou

29. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: řekni, kam ty prachy jdou

Jen něco málo přes 130 milionů nových investic si náš fondbyznys mohl za minulý týden připsat do majetku. Přitom součty členů UNIS dokonce padly do červených čísel, takže trh vlastně... celý článek

Partners Financial Services