Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu

Fondy: smolný týden ISČS a ING jdoucí proti trendu
Korekce akcií přinesla naší největší investiční společnosti špatné zprávy, i přesto ale mašinérie České spořitelny zajistila velký objem nových peněz. Dařilo se také KBC a ING dokázala přilákat investice do obligací.

Zatímco předminulý týden ISČS (profil, názory) slavila možná až nečekaný úspěch se svým prvním zajištěným fondem, minulý týden jejím fondům z pohledu týdenní výkonosti příliš nepřál. V tabulce desítky fondů s nejvyšší týdenní ztrátou najdete fondy ISČS celkem šestkrát – a navíc i na prvních třech místech, které obsadily ISČS Výnosový (profil, názory), Trendbond (profil, názory) a Globaltrend (profil, názory). Pouze o půl procenta méně ovšem ztratil IKS Plus bondový (profil, názory), který má podobnou investiční strategii jako Trendbond a podobně se nedařilo ani IKS Fondu fondů (profil, názory), který patří do stejné kategorie jako Globaltrend.

Ostatně porovnání Trendbondu a IKS Plus bondového je poměrně zajímavé. Trendbondu se daří získávat více nových peněz, ale ve výkonnosti je Plus bondový mírně lepší – oba fondy ale zatím zůstávají za očekáváními, se kterými na trh přicházely. Srovnat si je můžete také sami, stačí se podívat na profil Trendbondu a profil IKS Plus bondového či ještě lépe využít naši funkci Porovnání

Nadprůměrně se minulý týden dařilo především dvěma fondům ČP Investu (profil, názory) – ČP Invest Fond farmacie a biotechnologie (profil, názory, koupit) vydělal 1,5 % a Fond ropného a energetického průmyslu 1,3 %. Všechny další fondy minulý týden vydělaly již jen pár desetinek či setinek procenta a většina jich spíše ztrácela. Ostatně stačí se podívat na výsledky jednotlivých kategorií. Na nule se udržely pouze fondy peněžního trhu, všechny ostatní kategorie zůstaly minulý týden v červených číslech.

I přes tyto výsledky pokračuje příjemný příliv peněz do fondů. Jak sami vidíte v tabulce, české fondy minulý týden celkem získaly 143 milionů korun. Většina peněz (celkem 174 milionů) přitekla do fondů peněžního trhu, příjemných 30 milionů získaly i fondy akciové. Poněkud se zpomalil i exodus z dluhopisových fondů, které minulý týden odepsaly jen 69 milionů.

Výrazně nejvíce peněz získal Sporoinvest (profil, názory), a to 189 milionů (což je více než celá kategorie fondů peněžního trhu, neboť z IKS Peněžního trhu (OFIKSPT) a ŽB-Sporokonta (profil, názory) podílníci minulý týden odcházeli). Téměř 28 milionů získal minulý týden díky výborným historickým výnosům také akciový Sporotrend (profil, názory).

Samozřejmě se minulý týden dařilo i fondům ČSOB (ISOBI). Za minulý týden si připsaly 300 milionů korun, tedy téměř dvojnásobek peněz, než kolik přilákaly všechny fondy UNISu. Za pozornost stojí především 60 milionů pro fond ČSOB Světový Click+ 8 a 21 milionů pro druhý z nyní nabízených zajištěných fondů ČSOB Světového růstu 2.

Minulý týden jsme rádi oznámili, že ING (profil, názory) následovala alespoň zčásti vzor KBC a začala zveřejňovat týdenní objemy prodejů svých tří korunových fondů. Hned druhý týden přinesl zajímavé překvapení. Zatímco ostatní fondy peněžního trhu investice spíše získávaly, u ING Českého fondu peněžního trhu (profil, názory, koupit) v uplynulém týdnu mírně převážily odkupy a investoři si celkem odnesli 1,95 milionů korun. Podobně jako Sporotrendu se dařilo i ING Českého akciového fondu (profil, názory, koupit), do kterého investoři přinesli 14,21 milionů korun. Velkým překvapením je ale výsledek ING Českého fondu obligací (profil, názory, koupit), který na rozdíl od většiny ostatních dluhopisových fondů zaznamenal kladný příliv peněz, a to 28,68 milionu korun!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Co si myslíte o distributorech, kteří nezveřejňují objemy svých prodejů? Mělo by jít o povinné údaje? Nebo pro vás není důležité, kolik lidí do určitého fondu investuje?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: vyprodáno, nemáme

13. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: vyprodáno, nemáme

Takovou nevídanou odpověď dostanou klienti, kteří otáleli s nákupem ESPA-ČS zajištěného fondu 1. Očekávalo se, že jeho vysoké prodeje odlákají něco milionů z přítoků peněz do ISČS Sporoinvestu,... celý článek

Fondy: vklad je tvrdý konkurent

5. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: vklad je tvrdý konkurent

Jarní nálada se možná projevuje i mezi našimi investory. Navíc se koncem března usmály i dluhopisy a celoroční teploučko akciových trhů hřeje líp než sluníčko.

Fondy: řekni, kam ty prachy jdou

29. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: řekni, kam ty prachy jdou

Jen něco málo přes 130 milionů nových investic si náš fondbyznys mohl za minulý týden připsat do majetku. Přitom součty členů UNIS dokonce padly do červených čísel, takže trh vlastně... celý článek

Fondy: všechno padá

22. 3. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: všechno padá

Akciové fondy ukazují červená čísla, lidé pokračují v odchodu z dluhopisů, peníze odtékají také z fondů smíšených. Nebýt ČSOB a zajištěných fondů, nebylo by se z čeho radovat.

Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí

15. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí

Prodeje fondů minulý týden citelně zabrzdily. Snad to způsobily prázdniny, snad se lidé chystají na růst cen a zvyšují likvidní rezervy.

Partners Financial Services