Fondy: vklad je tvrdý konkurent

Petr Fejtek | 5. 4. 2004
Fondy: vklad je tvrdý konkurent
Jarní nálada se možná projevuje i mezi našimi investory. Navíc se koncem března usmály i dluhopisy a celoroční teploučko akciových trhů hřeje líp než sluníčko.

Celkový součet přílivu do fondů lze odhadnout na pěkných 300 milionů korun. Proč odhadnout? Protože jedinými přesnými údaji je standardní statistika UNIS a týdenní report ČSOB-KBC. S některými hráči na trhu kolektivních investic je však drobný problém. Prodeje nezveřejňuje např. ten nejlepší ING český akciový(profil, názory, koupit), do hry nedávno vstoupil nový svalnatý i ambiciózní ESPA-ČS zajištěný fond 1, který nastartoval sprinterskou rychlostí kolem 100 milionů za týden.
Samostatnou kapitolou jsou pak vynálezy, které se chovají jako fondy, ale nejsou to fondy, jako dluhopisy, certifikáty nebo nové vkladové překvapení Živnobanky Eurotop 50. K těmto formám jen okolnost, o níž se příliš nemluví – investor zde jde do konkrétního kreditního rizika emitenta! Což ovšem jen zase částečně platí pro zmíněný Eurotop 50, který je zčásti kryt pojištěním vkladů.

Kudy kam

Peněžní trh je doménou ISČS Sporoinvestu(profil, názory), který "bere vše" – 143 milionů korun – a s laťkou ročního výnosu 2,77 % zaslouženě. KBC Multi Cash ČSOB CZK(profil, názory) přilákal jen polovinu, oba dohromady tedy 220 milionů.
Z dluhopisových fondů odešlo "pouze" 140 milionů, ale možná bude ještě hůř. Po předchozím vlídném týdnu dostaly opět facku a řekněte sami – takový roční výnos IKS dluhopisového(profil, názory) 0,01 % je opravdu zřetelnou inspirací hledat, kde nechal tesař díru.
Jen na okraj připomeňme novinku ISČS – ČS korporátní dluhopisový fond investující do dluhopisů firem (korporací) převážně ze zemí středo a východoevropského regionu, přičemž ale zajišťuje měnové riziko. Za vyšší kreditní riziko a kolísavost tedy nabízí vyšší výnos, proto je doporučovaný investiční horizont minimálně 3 roky.

Bez zajištění klientů není

Zajištěné fondy si mohly připsat až 140 milionů korun v případě, že ESPA-ČS zajištěný fond 1 udržel své tempo. Uvidíme také, zda mu jeho velké plány zhatí naši vkladomilci boubelatí. O novince Živnobanky EUROTOP 50, o tomto "vkladu s výnosem akcií" si můžete přečíst zde, ale pozorného investora jistě zaujme výpočet celkového výnosu, tedy započtení jednotlivých změn hodnot indexu (v prvním roce 12, ve druhém roce 6 a ve třetím a čtvrtém roce jen 4).
To sice na jednu stranu investora chrání před možnými výkyvy ke konci investice, ale zároveň i „před jejím růstem“, protože váha prvního roku je trojnásobná než třetího i než čtvrtého roku a dvojnásobná než druhého roku. Zda jde o ochranu či „dobrou fintu“, ať si každý zájemce rozmyslí sám.

Akcie stále "nesou"

Do čistě akciových fondů přišlo kolem pěkných 50 milionů korun. Vede suverénně ISČS Sporotrend(profil, názory) s 23 miliony korun a 55% ročním výkonem, který překonává jen ING český akciový(profil, názory, koupit) s 65 %. Ale přičteme-li 17 milionů skoroakciového IKS Balancovaného(profil, názory) s 35% ročním výkonem a 34 miliony profilových fondů KBC ČSOB, dostáváme se nad 100 milionů!
K tomu jen připomeňme, že naše české akcie opět vylepšily svá dlouhodobá maxima: stačily pouhé dva aprílové dny a index PX-50 dolétl na 837 bodů a PX-D na 2100 bodů. Jen za poslední měsíc vzrostly naše akcie o dalších více než 5 % a od začátku roku si tak oba indexy připsaly 27 %!
To je o to zajímavější v kontextu světových trhů, kdy např. výkony těch amerických se za čtvrtletí pohybovaly kolem nuly (DJIA -0,9 %, Nasdaq -0,5 a jen S&P +1,3 %) a teprve nová příznivá makročísla jim v prvních dvou dubnových dnech přinesla trochu oživení.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že má novinka Živnobanky ve formě termínovaného vkladu s akciovým výnosem šanci "porazit" v oblibě zajištěné fondy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: řekni, kam ty prachy jdou

29. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: řekni, kam ty prachy jdou

Jen něco málo přes 130 milionů nových investic si náš fondbyznys mohl za minulý týden připsat do majetku. Přitom součty členů UNIS dokonce padly do červených čísel, takže trh vlastně... celý článek

Fondy: všechno padá

22. 3. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: všechno padá

Akciové fondy ukazují červená čísla, lidé pokračují v odchodu z dluhopisů, peníze odtékají také z fondů smíšených. Nebýt ČSOB a zajištěných fondů, nebylo by se z čeho radovat.

Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí

15. 3. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: z prázdnin do zajištěných kolejí

Prodeje fondů minulý týden citelně zabrzdily. Snad to způsobily prázdniny, snad se lidé chystají na růst cen a zvyšují likvidní rezervy.

Hvězdné války peněžních a smíšených fondů

12. 3. 2004 | Pavel Rudiš

Hvězdné války peněžních a smíšených fondů

Spolu s CRA Rating Agency jsme provedli roční vyhodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice. Víte, jak si v roce 2003 vedly fondy peněžního trhu a fondy smíšené? celý článek

Hvězdné války akciových a dluhopisových fondů

10. 3. 2004 | Pavel Rudiš

Hvězdné války akciových a dluhopisových fondů

Peníze.CZ spolu s CRA Rating Agency provedly počátkem roku 2004 podle metodiky CRA Fond Scoringu roční vyhodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice. Přinášíme... celý článek

Partners Financial Services