Fondy: to už tady bylo

Fondy: to už tady bylo
Další hezký týden – půl miliardy je přece pěkná suma. Jenže všechny peníze (dokonce ještě víc) mířily do fondů peněžního trhu a do zajištěných fondů. Dluhopisy jsou stále výkonností v roční ztrátě a na jejich území straší dokonce desetiletá voda. Akcie se sice vzpamatovávají z jarní korekce, ale to našinci zdaleka nestačí.

Jako Kolos Rhodský, jeden ze sedmi divů světa, svítí do daleka obří maják ISČS Sporoinvest (profil, názory), který čtvrtmiliardovým přílivem překonal hranici celkového majetku 35 miliard korun. Jestli Erste-spořitelna rychle nepřijde s novým zajištěným fondem, nebude mít Otesánek za chvíli už co mlsat.
Nu a konkurence? KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) získal jen asi polovinu, ale spolu s 60 miliony korun uložených do cizoměnových mutací se již také přiblížil 200milionové hranici. ING Český fond peněžního trhu si připsal 30 milionů korun a o ostatních snad ani nehovořit: IKS Peněžní trh (profil, názory) 15 milionů a ze ŽB Sporokonta (profil, názory) dokonce 11 milionů odešlo.

Jen bez rizika

440 milionům směřujícím do peněžního trhu mohlo sekundovat jen 140 milionů do zajištěných fondů, z toho 46 milionů směřovalo do dolarového ČSOB Světový click USD+ 2. Zítra začíná červen a se svou verzí úspěšného jarního ESPA-ČS zajištěného fondu 1, jen zřejmě tentokrát zaměřeného na jiné než evropské akcie, by měla přijít Česká spořitelna.
Zvědaví jsme ovšem nejen na zaměření indexů či jejich mixu, ale zejména, jak velkou tranši Este Sparinvest nabídne. Po jarních 400 milionech korun se jen zaprášilo. Ale budiž – alespoň zajištěné fondy, i když to vlastně žádné "pravé" investice nejsou. Alespoň si další naši spořílkové na vlastní kůži vyzkoušejí, že fond nejenže není synonymum pro tunel, ale dokonce ani nekouše.

Novinky až na podzim?

Investiční problém totiž není triviální. Z tradičního členění investic jakoby "vypadly" dluhopisy. To bylo zřejmé již koncem roku 2002, jen nebylo jasné kdy "dluhopisová doba ledová" přijde. Růst sazeb se totiž odkládal, řeči o deflaci dávaly záhadné naděje, dokonce ještě loni na podzim se bondy vzchopily. Až letošní jaro je opět srazilo na kolena – úroky nahoru půjdou! V diverzifikaci portfolia by je mohly nahradit buď některé strukturované investiční nástroje, hedgeové fondy, anebo – právě u nás, zatvrzelých fandů jistot – zajištěné fondy.
Zato v Německu se k hedgeovým fondům chovají velmi tolerantně a může do nich investovat i retailový investor s "kapitálem" 50 euro. Tyto fondy však nemohou být aktivně nabízeny a investor se k nim může dostat pouze formou neveřejné nabídky. Povolen byl už i fond hedgeových fondů a investiční společnost Deutsche Bank DWS očekává, že výkonnost tohoto fondu by měla dosahovat 5 až 8 % a jeho majetek ještě letos dosáhne miliardy eur.
Z hlediska dluhopisových investic je tedy  nejzajímavějších 20 milionů, které hledají spásu na Slovensku díky ING Slovenskému dluhopisovému fondu

Akcie se zotavují

Ani akciové fondy si minulý týden nepomohly. ISČS Sporotrend (profil, názory) musel oželet 36 milionů, ani fondy fondů neviděly čerstvý peníz. Statistiku poněkud vylepšuje překvapivých 10 milionů, které se podařilo získat do ČSOB akciového mixu (profil, názory). Že by se právě v této bance sešlo několik skutečných investorů, kteří se nenechali nalákat na zajištěnou mucholapku? Ovšem i náš nejvýkonnější ING český akciový (profil, názory, koupit) přivedl alespoň 8 milionů korun
Akciové trhy se zotavují a zajímavý pohled je na tříměsíční výkonnost: Evropa i svět kolem –5 %, středoevropský region + 5 %. A páteční růst máme ještě jako "strejdu".
U nás se chystá nejen historické IPO Zentivy (má přijít již v červnu), ale i dividendové žně: ČSOB (profil, názory) vyplatí 1 900 Kč na akcii, ale 90 % z téměř 9 miliard půjde do Belgie.
V Rakousku již se zase těší na 4,5 miliardy korun od České spořitelny (profil, názory). Připomeňme jen, že Erste (profil, názory) sice inkasuje od ČS 141 mil. EUR, ale sama vyplatila svým akcionářům dividendy v celkové výši pouhých 90 milionů EUR.
Zato představenstvo Českého Telecomu (profil, názory) navrhuje dividendu ve výši 17 Kč na akcii, ČEZ (profil, názory) navrhuje vyplatit hrubou dividendu 8 Kč na akcii, České radiokomunikace (profil, názory) svolaly valnou hromadu na 29. června s rozhodným dnem 22. června a pozitivně překvapit by mohla i Komerční banka (profil, názory) relativně atraktivní dividendou krátce před valnou hromadou svolanou na 17. června.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že některý distributor nabídne na podzim nějaký hedgeový fond i u nás?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2004 12:40, Bouček Antonín

Problém investic do zahraničních dluhopisů je, že změna kursu multiplikuje změnu úrokových sazeb. V minulém roce polské a maďarské úrokové sazby velmi silně vzrostly a to násobeno změnou kurzů (vůči PLN a HUF CZK posílila) způsobilo masakr do forintu a zlotých investujících dluhopisových fondů. Musíte být opravdu silně přesvědčeni, že úrokové sazby v Polsku či v Maďarsku budou růst méně (anebo více klesnou) než úrokové sazby v ČR, abyste se odvážili do takových fondů investovat. Takovou věc Vám ovšem v pobočkách na Spořitelně nebo v KB neřeknou - většinou ji totiž ani nevědí.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 6. 2004 9:33, logik

Několik detailů: změnu kursu multiplikuje změna úrokových sazeb (opačně by mohli investoři měnit úrokové sazby podle jejich potřeb) a v minulém roce vzrostly pouze maďarské sazby. To že CZK posílila vůči PLN a HUF bylo jen z důvodu menší alokace zahraničního kapitálu na domácím bondovém trhu. Polsko a Maďarsko přitáhlo 1000-násobky kapitálu proti ČR. Jinak patříme stejně do emergin markets ...tudíž při výbuchu bomby v Iráku, střelby v Argentine či zavření ruského zbohatlíka se zahraničí jak stádo okamžitě stahuje do ústranní. A pak už jen záleží, kde těch pozic má víc a způsobí to tak větší paniku. Bondový výnos je ale naštěstí trochu o něčem jiném a tak zasvěcení investují a vozí se na vlnkách.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: akcie děsí investory

24. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akcie děsí investory

Na první pohled úspěšný týden – do fondů přišlo téměř 400 milionů korun. Ale ta předpotopní struktura! Celých 460 milionů směřovalo na peněžní trh a 110 milionů do zajištěných fondů.... celý článek

Fondy: spekulanti na útěku

17. 5. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: spekulanti na útěku

Strmý propad pražské burzy přinesl pád českých akciových fondů a ti, kteří uvěřili snu v nekonečný rychlý růst, z fondů utíkají. Možná na vložení peněz na pár měsíců něco vydělali,... celý článek

Fondy: akciový masakr pokračuje

10. 5. 2004 | Tomáš Prouza

Fondy: akciový masakr pokračuje

Červená čísla, kam se oko podívá, vystrašila drobné investory. Nejen, že téměř všechny fondy ztrácely, ale nervózní rádobyinvestoři berou nohy na ramena. Přinesl minulý týden alespoň... celý článek

Fondy: zase nudný týden

3. 5. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase nudný týden

Třetinu roku jsme uzavřeli zcela běžným týdnem s 227 miliony čistých prodejů. Téměř 200 milionů přišlo do fondů peněžního trhu, necelých 100 milionů do zajištěných, zatímco stejných... celý článek

Fondy: bez ohňostroje

26. 4. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: bez ohňostroje

Tuzemské fondy UNIS příliš neslaví, příliv jen o něco málo překonal 40 milionů korun. Zahraniční fondy ovšem inkasovaly téměř čtvrt miliardy korun.

Partners Financial Services