Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.
Proč obchodovat s akciemi na amerických trzích a na jakých? Podle čeho vybrat brokera a co by měl vlastně umět? Jaké jsou ceny brokerských služeb? Přinášíme vám 1. díl nového seriálu.

Když přestal na jaře 2003 vycházet seriál "Hrajeme si s akciemi", žádalo mnoho čtenářů pokračování věnované nesporně zajímavějšímu americkému akciovému trhu. Pokračování na sebe nechalo čekat, ale je tady.

Proč obchodovat na amerických trzích?

Investice do akcií patří mezi ziskové a také rizikové způsoby investování. Můžete realizovat zisky v řádu stovek procent, stejně tak ale můžete o všechno přijít. Tím se investice do akcií liší od ukládání peněz na termínované vklady s "okouzlujícím" úrokem dosahujícím poloviny inflace. Můžete vydělat i prodělat – dopředu není zajištěné prakticky nic. Smyslem tohoto seriálu ovšem není jen pomoci vám začít s obchodováním, ale také minimalizovat rizika a přiblížit praktické zásady, jež vás při investování do akcií pomohou ochránit před nejhorším.
Pokud vás investice do akcií a akciových investičních instrumentů zaujaly, jistě jste záhy přišli na to, že český akciový trh je příliš malý. Výběr máte z velkého množství akcií, s nimiž se prakticky neobchoduje, nebo z několika málo titulů, s nimiž se obchoduje jakžtakž.
Vyznáte se v medicíně a chtěli byste zkusit své štěstí v investování do farmaceutických titulů? Co takhle nakoupit akcie velkých IT firem, aerolinek nebo třeba automobilek? Nechce se vám investovat do fondů a platit vysoké poplatky za jejich správu? Co zkusit investovat do indexů, spiderů, holderů a dalších podobných forem akciových investic? Že nevíte o co jde a jak na to a přitom byste sami chtěli aktivně spravovat své peníze? Pak bude americký akciový trh to správné hřiště pro vás.

 

Americké akciové trhy

Americké akciové trhy USA nemají jedinou burzu, jediný akciový trh, ale hned celou řadu. Nejdůležitější jsou pro nás tři americké burzy – Amex (profil, názory), Nyse (profil, názory) a Nasdaq (profil, názory), ostatní jsou zpravidla na tyto trhy napojeny.
Největší americkou burzou je NYSE (New York Stock Exchange). Zde se obchodují nejvýznamnější společnosti a pravidla pro přijetí akcií k obchodování na této burze jsou velmi přísná. V roce 2002 se zde obchodovalo s akciemi více než 3 500 společností.
AMEX (American Stock Exchange) je druhou největší americkou burzou s obchodováním na parketu. Dříve šlo o trh určený pro akcie, které neprošly přísnými kritériemi Nyse, dnes Amex nabírá na důležitosti svojí inovativností, zaváděním nových investičních nástrojů.
O společnostech obchodovaných na Nyse a Amex se hovoří jako o společnostech kótovaných na burze.
NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotation) je výhradně elektronický trh vytvořený v roce 1971 jako první svého druhu na světě. Dnes vedoucí trh akcií technologických firem. Nasdaq není klasickou burzou, ale elektronickým mimoburzovním trhem, podle jeho vzoru byl vytvořen RM-Systém.
Později, až to bude potřeba, si o amerických trzích řekneme více, zatím si ale vystačíme s tímto základním informativním rozdělením.


Vybíráme brokerskou firmu

Vybrat správnou brokerskou firmu je přibližně stejně důležité, jako vybrat správnou banku. Broker je osoba či firma obchodující s akciemi (a dalšími investičními instrumenty) svým jménem, ale na příkaz a na účet svých zákazníků. Broker je mezičlánek mezi vámi a burzou, je to někdo, kdo si za drahé peníze pronajímá sedadlo na burze a pak na váš pokyn obchoduje. Dnes je to již o něco složitější, neamerické firmy totiž zpravidla obchodují prostřednictvím amerických partnerů, nikoliv napřímo, to by se jim nevyplatilo, i tak se jim ale říká brokerské firmy.
Po krachu Private Investors u nás přeci jen začala platit o něco přísnější měřítka, přesto má ale mnoho investorů k českým brokerským společnostem od té doby nedůvěru.
Faktem zůstává, že pokud investujete přímo u amerického brokera, měli byste se zajímat o to, zda je členem NASD a SIPC (viz box) – v tom případě jsou vklady u něj pojištěny do výše 500 000 USD. Mnozí brokeři pojišťují zvláště i na vyšší sumy, ale půl milionu dolarů bude jistě většině z nás postačovat.

Český, nebo americký broker?

Co je NASD a SIPC

Členové NASD jsou licencovaní obchodníci, kteří podléhají dozoru americké komise pro cenné papíry. SIPC je společnost pro ochranu investorů. Je to nezisková organizace, sloužící k ochraně klientů licencovaných amerických obchodníků, kteří jsou členy této organizace. Dnes si ale v podstatně žádný broker v USA nedovolí členství v těchto organizacích vynechat, americký akciový trh patří mezi nejpřísněji regulované.

S českým brokerem bývá jednodušší komunikace při uzavírání smlouvy – stačí někam zajít, podepsat smlouvu, nebo ji poslat poštou. Americký broker vyžaduje dva – tři formuláře navíc, pošta putuje do USA déle, nevyžaduje ale ověření podpisu.
Zatímco brokeři v USA mají vklady pojištěné na půl milionu dolarů, u nás je pojistka ve výši 90 % hodnoty zákaznického majetku, nejvýše však 400 000 Kč. Více klidu tedy můžete mít s americkým brokerem – příklad Private Investors potvrzuje, že vypořádání z Garančního fondu nejde právě nejrychleji. Na druhou stranu také můžete uvažovat nad tím, jak se budete dohadovat s SIPC o vyrovnání vašich pohledávek v případě krachu amerického brokera a můžete teoretizovat, zda to půjde snáze než u nás.
Další problém představuje zaslání peněz. Tuzemští brokeři nabízejí převod na korunový účet, kde pak provedou konverzi na dolary, a jsou tak schopni nabídnout lepší kurz. Nezanedbatelné není ani to, že takto platíte pouze za mezibankovní převod, nikoliv mezinárodní transakci. Tu musíte podstoupit v případě zahraničního brokera a ve většině bank vyjde pěkně draho. Je ale paradoxní, že převod z eBanky (profil, názory) na účet u Ameritrade byl vyřízený stejně rychle, jako převod na tuzemský účet.
Také vybrání peněz z účtu u zahraničního brokera není tak jednoduché – Ameritrade v případě zahraničních transakcí vyžaduje faxový příkaz, nestačí mu pokyn přes internet, z účtu tuzemského brokera to půjde rychleji.
Čeští brokeři velmi často prezentují jako hlavní výhodu českou komunikaci a zpravodajství. Neberte to příliš vážně, skutečně důležité analýzy a studie se většinou platí a ty běžné najdete zdarma v souhrnu na většině českých finančních stránek. Pro naprostou většinu prakticky použitelných finančních informací budete muset sáhnout do anglicky psaných textů, například výsledové zprávy se do češtiny překládají jen u největších firem a navíc s takovým zpožděním, že vám osvěžení angličtiny přijde vhod...
Rozhodování, zda zvolit českého nebo amerického brokera, je tedy záležitost více či méně subjektivní. Myslím si, že minimálně pro začátek a při menších investicích nebude na škodu dát přednost českému brokerovi, pokud byste ale rádi investovali více a aktivně, stojí za to dát si práci s vyřízením účtu u amerického brokera.

Při výběru brokera musíme hlavně dbát na to, aby nabízel ty služby, které potřebujete k obchodování. Proto si nejdříve obecně řekneme, co od brokera budeme potřebovat a podle čeho si budeme vybírat:

1) Přítomnost na americké burze
2) Elektronické obchodování po internetu
3) Reálné kurzy akcií
4) Investiční analýzy a nástroje

Pokud budete vybírat firmu, jejímž prostřednictvím byste obchodovali na burze, je potřeba, aby nabízela obchodování na třech největších amerických trzích, tedy Amex, Nyse a Nasdaq. Naštěstí je to již dnes prakticky samozřejmostí, protože jde o globálně nejvýznamnější akciové trhy. Pokud broker nabídne i obchodování na nějakém evropském trhu (Xetra, Lse atd.), jsou to pro něj body k dobru a může se to časem hodit. Americké e-brokerské firmy ale obchodování na evropských trzích většinou nenabízejí.

Telefon raději ne

Důležité je, zda broker nabízí možnost elektronického obchodování. To je totiž podstatně pohodlnější, než podávání pokynů telefonicky či faxem a pro rutinní obchodování je prakticky nezbytné. Navíc je podání pokynů elektronicky dvakrát až třikrát levnější, než prostřednictvím telefonu. Nehledě na to, že je spolehlivější a poskytuje informace, které chceme. Podání pokynů telefonicky je vhodné snad jen tehdy, když nejste na internetu a musíte urgentně provést nějakou akci, nebo když chcete od brokera radu – pak ale musíte většinou za takovou radu i zvláště zaplatit.
Cena za elektronické obchodování je nejdůležitější poplatek, který se brokerovi platí. Zatímco vedení účtu je zpravidla zdarma, poplatky broker vybírá za každý uskutečněný obchod. Zatímco u elektronického obchodování se poplatky pohybují kolem 10 USD, za telefonicky podaný pokyn to bývá dvoj až trojnásobek, jen výjimečně méně.
Čeští brokeři dlouho nabízeli elektronické obchodování velmi draho, za ceny přes 20 USD za pokyn, až v poslední době přistoupili na cenovou politiku amerických brokerů a u Fio nebo Atlantik FT se můžete setkat s cenou 10 USD za pokyn. Američtí brokeři totiž v posledních letech přešli na fixní platbu za libovolné množství nakoupených akcií jedné firmy – například u Ameritrade je to 11 USD (resp 10,95 USD) za realizovaný pokyn a to bez závislosti na objemu. Dříve se vyžadoval poplatek právě v závislosti na objemu a například česká služba Patria Direct stále vyžaduje platbu 0,4 % z hodnoty obchodu, minimálně však 25 USD. Podobně Fio poplatek zvyšuje na 0,005 USD/ks akcie, minimálně na 15 USD v případě, že nakupujete přes 500 kusů akcií jedné firmy najednou. Oproti tomu Atlantik cenu dělí na nákupy pod 500 ks za 10 USD, přes 500 ks za 13 USD a přes 2 000 ks za 13 USD plus 0,01 USD za akcii nad 2 000 kusů.

Broker Cena za realizovaný pokyn Cena za reálná data měsíčně
Fio
(profil, názory)
Do 500 ks 9,95 US
nad 500 ks 0,005 USD/ks minimálně 14,95 USD
Neúčtuje
Atlantik
(profil, názory)
Do 500 ks 9,95 USD
Nad 500 ks 12,95 USD
Nad 2000 ks 12,95 USD + 0,01 USD za každou akcii
nad uvedené množství (tzn. nad 2 000 ks)
11,99 USD první dva měsíce zdarma,
při realizaci min 10 obchodů měsíčně zdarma
Patria Direct
(profil, názory)
0,40% (min. 24,90 USD) při investici do 500 000 Kč Neuvádí
Bohm & Partner
(profil, názory)
17,50 USD + 0,003 USD na akcii Neúčtuje
BrokerJet
(Česká spořitelna)
14,95 USD,
při nákupu nad 10 000 USD přirážky
Neuvádí
Poplatky za vedení účtu

Broker Cena za realizovaný pokyn Cena za reálná data měsíčně
Ameritrade 10,99 USD Zdarma, luxusnější nástroje za poplatek
nebo při větším počtu obchodů.
e-Trade 9,99 USD Zdarma, luxusnější nástroje za poplatek
nebo při větším počtu obchodů.
Scottrade 7 USD za tržní pokyn
12 USD za limitovaný pokyn
Zdarma i další nástroje
Schwab 14,95 USD Zdarma, luxusnější nástroje za poplatek
nebo při větším počtu obchodů.

Řada amerických brokerů prakticky vůbec nepodporuje zahraniční zájemce, například JB Oxford pro zahraniční zákazníky nabízí dvojnásobné ceny. Jiné služby jako Freetrade nejsou vhodné pro začínající investory, protože nenabízejí prakticky žádné služby s přidanou hodnotou, ale díky tomu mohou nabízet nízké ceny za obchodování. Firmy jako A.B. Watley zase požadují vysoké minimální vklady na účet, Watley konkrétně 35 000 USD.
Pokud se bavíme o brokerských účtech vhodných pro začátečníky, doporučím zapřemýšlet o Ameritrade nebo eTrade, kde lze účet otevřít snadno i ze zahraničí posláním dokumentů poštou či faxem a kde jsou nabízeny sympatické ceny a další pomocné nástroje, jejichž užití si časem vysvětlíme. Pokud trváte na českém brokerovi, z ceníku jasně vyplývá, že budete volit mezi Fio a Atlantikem – aplikace Atlantiku je graficky vzhlednější a o něco snáze se v ní orientuje, jinak ale obě firmy nabízejí podobné služby a je to jen na vás.

Bez reálných dat to nejde

K čemu se budou hodit reálné kurzy akcií? Představují okamžité kurzy. Běžně dostupná data totiž mají dvacet minut zpoždění a to je při systematické práci s akciemi k ničemu. Proto musíte od brokera nakoupit či dostat reálná data, okamžité kurzy akcií. Většina amerických brokerů je dává v základní formě zdarma, nebo zdarma při určitém počtu obchodů, případně za mírný měsíční poplatek. Reálná data jsou pro obchodování s akciemi vlastně nezbytná nutnost, bez nich se neobejdeme, a proto jsou v tabulce s porovnáním brokerů uvedena.
Stejně tak se nám budou hodit dodatečné investiční nástroje, které jednotliví brokeři nabízejí. S těmi českými nemám velkou zkušenost – účet mám otevřený pouze u Patria Direct a tam se žádné analytické nástroje nenabízejí. Oproti tomu Ameritrade (i eTrade a další US brokeři) nabízí širokou paletu nástrojů umožňujících vyhledávat a třídit akcie, analyzovat je podle nejrůznějších kritérií. Postupem času se se způsobem použití těchto nástrojů seznámíme, ze začátku je potřebovat nebudeme.

Jak začít?

Při otevření účtu u amerického brokera bude potřeba vyplnit několik formulářů, přesný postup najdete zde – jde především o formulář stvrzující americkému brokerovi, že výnosy budete danit doma (a tedy ne v USA) a také o formulář, kterým musíte ČNB ohlásit, že máte zahraniční účet. Americký broker vás rovněž požádá o zaslání kompletní kopie pasu – nestačí mu jen stránka s fotkou, chce kopii celého pasu. Stačí ji dát do obálky a poslat poštou.
Pokud si časem rozmyslíte, že byste chtěli přejít k jinému brokerovi, stačí požádat o převedení svého účtu k novému brokerovi. Celá operace trvá zhruba týden a přesunuty jsou většinou jen akcie, peníze musíte nechat vrátit na svůj účet a znovu je zaslat na účet nového brokera.
Otevření účtu u amerického brokera jde poměrně rychle – pokud mu vyplněné dotazníky nafaxujete, otevře vám účet během dvou dnů, další týden bude trvat převedení prostředků z vašeho účtu v ČR na váš akciový účet v USA.

Co si povíme příště?

Jak vidíte, máte nyní co dělat, abyste si do příštího dílu věnovaného obchodováním s americkými akciemi stihli otevřít účet. To už si totiž povíme něco o základech obchodování s akciemi a o tom, co všechno s vaším účtem můžete dělat. Z hlediska kompatibility s výkladem by samozřejmě bylo lepší mít účet u Ameritrade, na němž budu výklad demonstrovat (protože ho mám), podobné funkce ale nabízejí i ostatní brokeři. A jak už bylo řečeno, volba mezi českým a americkým brokerem záleží pouze na vás.

Jak se vy díváte na možnost obchodování na amerických trzích? Zvolili byste českého, nebo amerického brokera? Proč? 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 49 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2003 20:03, tangero

Nokiu jen tak levně nekoupíte, podle mne bude chvíli oscilovat mezi 17-18 USD, než z kraje roku vyleze nad 18 USD. Hrdě chlapci prohlásili, že nebudou vydávat odhady zisků a tahle strategie se jim zřejmě vyplatí.

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2003 18:28, romanj

Osobne chci obchodovani s nejakymi zahranicnimi akciemi vyzkouset a chtel jsem to delat pres BrokerJet (Ceska sporitelna) - tusim, ze meli cenovou akci dolar za nakup, coz bylo strasne levne, ale uz je pozde.
Muze mi nekdo vysvetlit, kde ty mnou koupene a zaplacene akcie "fyzicky" budou?

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (49 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak hrát s akciemi?

18. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Jak hrát s akciemi?

Hra s akciemi nemá konce. Můžete nakupovat a prodávat, dokud máte co a za co. Schválně – kdy si myslíte, že vyděláte první tisícikorunu čistého? A jakého zhodnocení své investice dosáhnete?... celý článek

Hra s akciemi začíná

14. 2. 2003 | Patrick Zandl | 1 komentář

Hra s akciemi začíná

Chcete začít obchodovat? Dobře! Co tomu ale musí předcházet? Především nejdříve musíte mít možnost s akciemi vůbec obchodovat, tedy musíte se stát zákazníkem firmy, která nabízí takovou... celý článek

Hrajeme si s akciemi po internetu…

13. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Hrajeme si s akciemi po internetu…

Kdybyste v nejvhodnější chvíli koupili akcie Yahoo! v hodnotě tisíce dolarů a v nejvhodnější chvíli je zase prodali, získali byste téměř devět set tisíc dolarů.

Partners Financial Services