Když ptáčka chytají… na dovolenou snů

Když ptáčka chytají… na dovolenou snů
Minulý týden oslovila v Carrefouru Annu dáma s dotazem, jestli ráda cestuje. Anna, náruživá turistka, přitakala a vyhrála bezplatnou týdenní dovolenou pro dva - na Maltě, Kanárských ostrovech nebo ve Španělsku. Podmínkou bylo převzít si ji na prezentační akci Platinum International. Kamarádka se tak dostala do soukolí "cestovního klubu"…

Anna ve svých 55 letech ještě nikdy nic nevyhrála a podobná nabídka ji samozřejmě zaskočila. Vědoma si existence různých podvodných společností by se normálně nad takovou nabídkou jen usmála a šla dál. Protože ale poslední týdny trávila právě vyhledáváním některého z přímořských letovisek, kde by si ještě na sklonku roku připomněla léto, nechtěla si nechat tuto příležitost ujít. Na otázku, proč vyhrála zrovna ona, agentka obratem odpověděla, že společnost sází na živou reklamu, a tak jí umožní dovolenou, o které ona pak bude referovat svým známým. Anna příliš nevěřila, ale přesto kývla na schůzku následující sobotu. Aby si to snad nerozmyslela a skutečně se dostavila, požádala ji agentka o vratnou zálohu 1 000 Kč. Anna zaplatila a odešla domů.

V článku Timesharing aneb proč si (ne) pronajmout dovolenkový apartmán si můžete také přečíst, jaká rizika obnáší dlouhodobý pronájem nemovitosti alias timesharing.

Poté, co ji začaly tížit myšlenky vahou jednoho tisíce, se o "výhru" podělila se mnou. Společně jsme prohledaly internet a zjistily, že jde o americkou společnost, jejíž česká pobočka se prezentuje pouze "mateřskými stránkami" (www.platinumresorts.com), na kterých se navíc člověk nedozví nic o fungování společnosti. Tedy kromě toho, že její misí je "Amaze our Clients with Excellence!" (dokonale ohromit klienty), což se jí v mém případě během sobotního setkání skutečně podařilo. Narazily jsme také na příspěvky v různých diskusních fórech, které zrovna chválou neoplývaly. Anna samozřejmě nebyla jediná, která vyhrála, ale pravděpodobně by byla jedna z mála (ne-li jediná), která by výhru skutečně získala.

Divadelní představení

Když dárek stojí půl milionu

Několik lidí přišlo do pobočky společnosti Platinum International převít poukaz na týdenní pobyt na Kanárských ostrovech, Maltě či ve Španělsku pro dvě osoby zdarma a odcházelo s podepsanou smlouvou o zprostředkování "13letého nájmu" apartmánu na Maltě, jinak řečeno do budoucna chudší o půl milionu korun.

Vyzbrojená těmito poznatky jsem se v sobotu vydala společně s Annou a jejím přítelem do sídla firmy Platinum International (dále PI). Ve 3. patře zchátralého paneláku v Ohradní ulici v Praze - Michli nás uvítala obchodní ředitelka společnosti, silně nalíčená blond padesátnice v růžovém kostýmku. Představila Anně "pána, který nám vše vysvětlí". Nutno dodat, že záloha byla skutečně vratná a kamarádka ji získala zpět hned při příchodu. Náš asistent, silný, potící se pán v lesklé tmavě fialové košili se zlatým předním zubem, říkejme mu pan Platina, nás odvedl do Prázdninového divadla, alespoň takový název místnost nesla, a usadil si nás ke stolku. Postupně přišlo dalších asi 10 párů, vždy se svým "informátorem".

Pan Platina začal velmi netradičně: "To si opravdu myslíte, že jsme si vás pozvali jen proto, abyste od nás dostali zadarmo pobyt u moře?" Alespoň je upřímný hned od začátku, pomyslela jsem si. To ovšem byla první a poslední jasná informace. Další byly zastřeny ať už zcela nepodstatnými řečmi například o tom, že američtí důchodci nemají rádi děti a že takový postoj museli změnit během Ropné krize (což mělo jaksi vysvětlovat vznik cestovního klubu), tak zejména částkami uváděnými jen a pouze v eurech.

Opona se spouští, smyčka utahuje

 Přes vyprávění o soukromých cestách pana Platiny a zrazování od návštěvy egyptských pyramid, což je místo, které Annu láká nejvíce (PI nejspíš zprostředkovává v Egyptě pouze místa na pobřeží Rudého moře), jsme se po zhruba dvou hodinách nakonec dostali k podstatě, principu cestovního klubu.
Ten spočívá v tom, že si klient - člen klubu na několik let "pronajme" apartmán na Maltě (členové z jiných zemí mají k dispozici zase jiná letoviska), a to vždy na konkrétní až čtyři týdny v roce. Ty může český klient buď využít a na Maltu odjet, případně poslat tam své známé, nebo je nevyužít a poskytnout do on-line databáze jako v tu dobu neobsazené, a nabídnout je tak jiným členům klubu. Na oplátku může zase on, vlastník apartmánu na Maltě, využít apartmán jinde ve světě, který si "pronajal" jiný člen klubu a který je v on-line nabídce. Vše je ale samozřejmě spojeno s jistými poplatky...

Za normálních okolností nabízí PI "pronájem" apartmánu na Maltě pro dvě osoby na 10 let za 14 500 eur v červené sezóně (nejatraktivnější týdny), 13 500 ve žluté a 11 500 eur v zelené (nejméně lákavé). "V rámci dnešní akce ale nabízíme ceny zcela jiné: červenou sezónu za 9 500 a žlutou za 8 500 eur. A to vše na 13 let," dozvídáme se. K těmto "skvělým cenám" je ovšem nutné připočítat poplatek za využití apartmánu (118 eur za týden ve "svém", podstatně více za "cizí", získaný z on-line systému), roční poplatek do fondu oprav (300 eur) a 96 eur za přístup do rezervačního systému ("První rok jej máte zdarma."). Suma sumárum, za 13 let zaplatí členové PI skoro půl milionu korun! Pokud vyrazí na dovolenou každý rok na týden do "svého" apartmánu, tento pobyt je vyjde na téměř 60 tisíc pro dvě osoby. Bez jídla.

Kolik taková dovolená s cestovním klubem stojí?
Poplatky 

Roční poplatek

Poplatek za 13 let

 

V eurech

V korunách *

V korunách

"Časového podíl" v apartmánu
(žlutá sezóna) na 13 let (8 500 eur)

-

-

272 000

Fond oprav

300

9 600

124 800

Přístup do rezervačního systému **

96

3 072

36 864

Týdenní pobyt ve "svém" apartmánu

118

3 776

49 088

CELKEM POPLATKY

 

482 752

Letenky pro 2 osoby na Maltu ***

20 000

260 000

CELKEM POBYT (bez stravy)

57 135

742 752

Vysvětlivky:
* - přepočítáno kurzem 32 Kč/1 euro
** - 1. rok zdarma
*** - cena odhadnutá podle současných cen levnějších letenek

Pro srovnání

Fischer, jedna z našich dražších cestovních kanceláří, nabízela v týdnu od 1. 9. 2003 8denní pobyt na Maltě ve 4hvězdičkovém hotelu Topaz s polopenzí za 14 900 Kč (nutno přičíst ještě letištní taxu, zhruba 1 000 Kč). Dvě osoby tak zaplatily přibližně 32 000 Kč.
(Nejednalo se o tzv. last minute.)
 Zástupci PI při vyčíslování ceny "velmi výhodné" dovolené tento komplexní pohled, rozpočítavající do nákladů na týden na Maltě všechny poplatky, nikdy neposkytli. Částky, na které potenciální členy lákaly, byly tak velmi daleko od reality.

Prezentační akce, při které mělo dojít k převzetí ceny, se tak dostala do zcela jiné roviny. Jediným cílem bylo okamžité podepsání smlouvy na "nájem" apartmánu na Maltě. "Nabídka platí pouze teď a tady, zítra už toho budete litovat! Zaplatíte-li část již v pondělí, získáte slevu!" A tak dále, vše ve smyslu nebuďte hloupí a berte… Kdo statisíce "po ruce" neměl, dostal nabídku bezúročných splátek, jejichž výše v průběhu vyjednávání klesala až na 3 000 Kč měsíčně. (Nutno ale dodat, že "svůj" apartmán na Maltě mohou klienti začít využívat až po splacení 50 % částky, přičemž 13 let začíná běžet okamžitě.)
Také Anně pan Platina spolu s obchodní ředitelkou nabízeli stále nižší splátky. Ani informace o skoro 9tisícovém měsíčním zatížení leasingem, což byla spíše zoufalá snaha o to dostat se pryč, je neodradila a vymýšleli různé scénáře, jak s tím naložit (na možnost splácení jiného úvěru by se sami asi nezeptali). Po půlhodinovém vyjednávání nás uvolnili.

"Dárek od nás dostáváte, ať se vám to líbí, nebo ne," zopakoval nakonec pan Platina větu, kterou jsme během odpoledne slyšeli již několikrát. Anna obdržela slíbený certifikát na "dovolenou snů". Když jsme po 4 hodinách odjížděli, pročetla jsem si "podmínky snů". Kromě registračního poplatku 100 eur, na který jsme byli upozorněni, v nich dále stálo: ubytování je závislé na dostupnosti, pár musí společně vydělávat více než 12 tisíc eur ročně (pozn. autora: zhruba 32 tisíc Kč měsíčně), jako záruku klienti ponechají PI již v momentě rezervace kreditní kartu, během pobytu se zúčastní prezentace společnosti, pokud ne, z kreditní karty jim bude strženo 300 eur. A na závěr: letenky a další služby si klienti musí zařídit pouze prostřednictvím PI. Takže na tom to vydělává…

Někteří lidé, kteří přišli do pobočky společnosti Platinum International převít poukaz na bezplatnou dovolenou, odcházeli s podepsanou smlouvou o zprostředkování "nájmu" apartmánu na Maltě. Za zhruba půl milionu. Pro koho to tedy nakonec je dovolená snů?

Dostali jste se někdy na podobnou prezentaci? Máte dokonce zkušenost se členstvím v takovém cestovním klubu? Je to od společnosti Platinum International rovný přístup?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 110 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 7. 2006 22:09, JB

Zdravim, ohladne coho sa s nimi sudis. Prave zvazujeme podobne riesenie. Po roke splacania ani smrad po "docasnom" clenstve a podobnych slubenych vyhodach. Na asi 100 urgencii nam vzdy odpovedal iny pracovnik, ktory nevedel, o co ide, pretoze zrovna nastupil. V tomto momente sa stahuju do bratislavy a kedze ja som momentalne v Prahe, tak je to este dalsie brutalne plus - to aby som platil aj za vsetky medzinarodne telefonaty s nekompetentnymi ludmi ... Netusim, ci sa mi nieco podari vysudit (skor asi nie), ale uz nemam trpezlivost dalej cakat na splnenie slubov.

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 4. 2005 23:52

jeee, ono to mozna nebude takova sranda - uz se mi nezobrazilo "odpoveded" u posleniho prispevku, tak jakoby odpovidam na predposledni - schvalne co to udela...

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (110 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Timesharing aneb proč si (ne)pronajmout dovolenkový apartmán

27. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Timesharing aneb proč si (ne)pronajmout dovolenkový apartmán

Už vás někdy před nákupním centrem zastavili s otázkou, zda rádi jezdíte na dovolenou a že pokud odpovíte na pár otázek, můžete vyhrát "dovolenou snů"? Toto je jen jeden ze způsobů,... celý článek

Vítr v plachtách neznamená vítr v peněžence

8. 8. 2003 | Simona Ely Plischke

Vítr v plachtách neznamená vítr v peněžence

Chorvatsko je již několik let naší nejčastější letní destinací. Pokud jej chcete zažít jinak než z pohledu jedné z nespočtu "volejovek" na pláži, zkuste jachtu. Týdenní dobrodružství... celý článek

Báječné ceny na létajících strojích

25. 7. 2003 | Tomáš Hampl

Báječné ceny na létajících strojích

Chcete cestovat levněji než autobusem? Za pár stovek korun letenka do Německa, Itálie či Velké Británie? Ne, nejsou to letenky k stání, stačí využít nabídek nízkonákladových aerolinií. celý článek

Cestovka zkrachovala! Zůstanu v zahraničí?

11. 7. 2002 | Lenka Fialová

Cestovka zkrachovala! Zůstanu v zahraničí?

Než si vyberete, kam letos na dovolenou, pečlivě zkontrolujte, s kým se vydáváte. Nestyďte se vyžádat předložení certifikátu o pojištění proti úpadku nebo se podívejte do registru... celý článek

V cestovkách se k zákazníkům chovají lépe

23. 5. 2001 | Lukáš Půda | 4 komentáře

V cestovkách se k zákazníkům chovají lépe

Nastává doba dovolených. Stovky tisíc lidí využívají každoročně služeb cestovních kanceláří. U koho si zájezd koupit? Dát přednost malé nebo větší cestovce? Rozhodování sice ovlivňuje... celý článek

Partners Financial Services