Fondy: bude Slovensko všelék?

Fondy: bude Slovensko všelék?
Nejen že by se na Slovensko mohly přesunout české fondy a Slovensko by mohlo hrát roli středoevropského Lucemburska, ale odtéct by tam mohly také peníze z českých dluhopisových fondů. Jste připraveni?

České investiční společnosti již řadu let pláčou, jak jsou daňově znevýhodněny oproti fondům zakládaným v Lucembursku či Irsku. V době, kdy činily roční výnosy dluhopisových fondů osm až deset procent, nebyly rozdíly až tak důležité, neboť kvalitní portfolio manažer mohl daňovou nevýhodu překonat. Ovšem v době, kdy výnosy směřují ke třem až čtyřem procentům ročně, bude o úspěchu rozhodovat každá desetina procenta. Také čeští investoři se učí investovat do zahraničních fondů, které jsou stále dostupnější a pomalu mizí rozdíl mezi českým a zahraničním fondem.

Právě slovenská reforma by mohla znevýhodnění českých fondů dále zvýraznit. Jednou ze součástí slovenské reformy je totiž zrušení zdanění dividend, kupónů a dalších kapitálových výnosů, takže se dá očekávat, že na Slovensko začne již brzy proudit kapitál dosud umisťovaný do Lucemburska či na Kypr. Blízkost a známost Bratislavy by navíc mohla k přesunu peněz inspirovat i řadu "normálních" lidí. Uvidíme, jak se slovenské reformy vyvinou a kolik peněz začne na Slovensko směřovat po letní přestávce.

Popularita slovenské reformy v Čechách se může vyplatit i jinak. Pokud přinese očekávaný růst ekonomiky i posilování slovenské koruny (profil, názory), může se stát, že investice do Slovenska bude velmi zajímavá. Jako první tento trend využila ČSOB (profil, ), která minulý týden s mateřskou KBC na český trh přivedla dluhopisový fond KBC Renta Slovakrenta. Fond je denominován ve slovenských korunách, takže jeho celkovou výnosnost může zvyšovat nejen pokles úrokových sazeb na slovenském trhu, ale také posilování slovenské měny vůči české koruně.

Nezapomeňte ale, že měny se mohou často pohybovat i opačným směrem a podléhat nečekaným výkyvům. O tom se ostatně minulý týden přesvědčili podílníci Trendbondu (profil, názory) a IKS Plus bondového (profil, názory), tedy dvou dluhopisových fondů investujících do dluhopisů střední Evropy. Po nečekané devalvaci maďarského forintu (profil, názory) došlo k prudkým pohybům kursu středoevropských měn a oba fondy tak vedou naši tabulku fondů s nejhorší týdenní výkonností se ztrátou 2, respektive 1,4 procenta.

Procenta zatím netáhnou

Naopak velmi dobře se dařilo akciovým fondům, které v průměrupodílníkům minulý týden přinesly dvě procenta a ve tříměsíčním horizontu dokonce procent deset. I přesto ale čisté prodeje akciových fondů činí pouhých pět procent prodejů fondů dluhopisových… Nejlépe se minulý týden dařilo fondům 1.IN akciový (profil, názory), IKS fond světových indexů (profil, názory) a ISČS Globaltrendu (profil, názory). I přes více než tříprocentní skok ovšem tyto fondy stále zůstávají v čele tabulky fondů s nejnižší roční výkonností se ztrátou přesahující 25 procent. Na druhou stranu tato ztráta bledne ve srovnání s propadem jednoho z nejmenších fondů na českém trhu, Akro Eurotech (profil, názory), který za uplynulý rok dokázal ztratit 42 procent hodnoty.

Teplé počasí i nepovedený výnos dluhopisových fondů v posledních týdnech vzaly investorům elán přinášet nové peníze. Na první pohled je sice statistika přílivu peněz příznivá, ale jako již dlouho jde o pěknou Potěmkinovu vesnici. V kolonce čisté prodeje za minulý týden sice září vynikajících 1,7 miliardy korun, ovšem správně by se v ní mělo ocitnout mínus sto milionů korun. Statistiku totiž jako obvykle vychýlil institucionální ČSOB Výnosový (profil, názory) s čistými prodeji přesahujícími 1,8 miliardy korun. Institucionální bonanza ovšem brzy skončí a tak budeme mít k dispozici opět statistiky s lepší vypovídací hodnotou.

Z retailových fondů se již tradičně i minulý týden nejlépe vedlo Sporobondu (profil, názory), do kterého dokázala mašinérie poboček České spořitelny (profil, názory) přitáhnout přes 244 milionů korun. I přes druhé místo v tabulce se spíše nedaří IKS (profil, názory) a jejímu IKS Dluhopisovému, který přilákal jen necelých 64 milionů korun. Třetí pak skončil IKS Peněžní trh (profil, názory) s 56 miliony, čtvrtý Trendbond (profil, názory) přilákal již jen 16 milionů. Standardně dobré výsledky vykázala minulý týden také ČSOB s fondy KBC (profil, názory). Celkové čisté prodeje dosáhly téměř 178 milionů korun, a to především díky fondům peněžního trhu KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, ) a dluhopisovému KBC Renta Czechrenta. Téměř 25 milionů korun přilákal v prvním týdnu upisování nový garantovaný fond ČSOB Světový Click+ 2. To je již přes deset procent peněz, které získal Click+ 1 a zdá se, že nový garantovaný fond by jej mohl překonat.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Investovali byste do slovenského dluhopisového fondu? Jak podle vás dopadne slovenská reforma? Má KBC Slovakrenta ve slovenských korunách šanci na lepší zhodnocení než Trendbond nebo IKS Plus bondový? Nebo už je čas investovat do akcií? Máte na to nějaké názory?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 6. 2003 11:24, TGP

Jen si dejte pozor - pokud se reforma na slovensku nepovede, půjde kurs slovenské koruny do kytek a klidně zrealizujete slušnou ztrátu!

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy před emigrací

2. 6. 2003 | Petr Fejtek

Fondy před emigrací

Hrozivé dvě miliardy se za pouhý týden vypařily z našich fondů. Ale žádný tunel – to jen speciální "výnosové" fondy pro institucionální investory své obvykle velké přírůstky vystřídaly... celý článek

Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách

26. 5. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách

Ještě před rokem byl Sporoinvest supermagnetem, přitahujícím stovky milionů korun týdně. Dnes po něm neštěkne ani pes. Klienti zatím houfně přecházejí k dluhopisům, kam ale půjdou,... celý článek

Fondy: další divný týden

19. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: další divný týden

Ani uplynulý týden nepřinesl jasno do nálad našich investorů. Do fondů nosí peněz jen poskrovnu, a tak asi nejzajímavější událostí je chystané "sestěhování" fondů První investiční do... celý článek

Fondy stále váhají

12. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy stále váhají

Uplynulý týden opět nebyl normální - nejen svátek, ale i letní počasí či hokej jistě odlákaly mnohé investory od všedních finančních starostí. Rekordy tak padaly jen teplotní…

Nejistá sezóna dluhopisů

7. 5. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna dluhopisů

Dluhopisové fondy jsou dnes u nás nejoblíbenější. Zamysleli jsme se nad tím, jak se budou vyvíjet výnosy a tím i ceny dluhopisů. To je totiž podstatné pro výkonnost fondů.

Partners Financial Services