Fondy před emigrací

Fondy před emigrací
Hrozivé dvě miliardy se za pouhý týden vypařily z našich fondů. Ale žádný tunel – to jen speciální "výnosové" fondy pro institucionální investory své obvykle velké přírůstky vystřídaly rázným úbytkem. Navíc nad fondy svítá, kupodivu na východě.

Mnohé naše žabomyší starosti o budoucnosti fondů mohou mít rázné řešení. Pod nánosem demisí-nedemisí a jiných malicherných půvabů naší pseudoreformy si totiž mnozí možná ani nevšimli, co se děje za humny. Tedy za moravskými humny. Nad Tatrou "sa blýska", a to doslova. Zaváděná daňová reforma může ze Slovenska nejen udělat ekonomického tygra, ale také rázně uzemnit tuzemský fondbusiness. Její součástí je totiž zrušení zdanění dividend, kuponů a dalších kapitálových výnosů (včetně dědictví). Spousta kapitálu ze široka daleka vzápětí začne z "daňových očistců" do tohoto ráje pod Tatrami ve velkém prchat. Proč se pachtit do Lucemburska či na Kypr, když stačí skočit do Blavy?

Na otázky minulého týdne (Konec Sporoinvestu v Čechách? ani přejmenování ŽB-Trustu) odpovědi zatím neznáme. Peněžní trh však nadále skomírá a další 80milionový úbytek ze Sporoinvestu (profil, názory) a Sporokonta (profil, názory) jen polovičním přílivem IKS Peněžního trhu (profil, názory) nevyrovná. Ještě že Multi Cash ČSOB CZK (profil, ) přinesl více než 50 milionů korun.

Alespoň dluhopisy

Našim retailovým investorům zatím stále vládnou s 360 miliony čistých prodejů dluhopisové fondy, jimž vévodí Sporobond (profil, názory), ale zdatně sekundují i IKS Dluhopisový (profil, názory), ISČS Trendbond (profil, názory) a Živnobanka obligační (profil, názory) (oproti nim si s 15 miliony korun vzala ČSOB Czechrenta oddychový čas).

Výnosy dluhopisových fondů však po předminulém euforickém týdnu mírně vystřízlivěly a uvidíme, jak se s poklesem 0,1 až 0,15 procenta vyrovná psýcha našich investorů. Dluhopisy se těší na snížení sazeb v eurozóně: Německu hrozí deflace a úroky musí dolů! Stále více analytiků naznačuje, že ECB sníží sazbu až o 3/4 procenta. Je zapotřebí "napumpovat spotřebu", ať to stojí, co to stojí. A když to nejde po dobrém, tak to půjde na úvěr! Snad by se tím alespoň trochu snížil tlak laviny přitékajících dolarů (profil, názory) a euro (profil, názory) by mohlo trochu klesnout. Silné euro totiž dále dusí evropské firmy.

Takže kontrolní otázka: Už jste redukovali podíl dluhopisů v portfoliu? Snížení sazeb se již dnes do cen kalkuluje: připravte se! Například výnos do splatnosti (roční výnos, který dluhopis investorovi přinese, pokud jej nyní koupí a bude ho držet do doby jeho splatnosti) našeho čtyřletého státního dluhopisu klesá pod 2,7 procenta!

Standardně se vyvíjejí smíšené a akciové fondy: ze smíšených odešlo dalších 134 milionů korun a odliv – ačkoli mnohem menší, jen čtyřmilionový – pokračuje i z akciových fondů. Přitom akciové trhy zaznamenaly od začátku roku i 20% růsty, ale dokud nebudou 200%, asi u nás příležitost nedostanou. Anebo že by se šance přece jen dočkaly, až "vystydnou" dluhopisy? ČSOB (profil, ) také dnes spouští nový zajištěný fond Světový click+ 2 s již poněkud delším horizontem (5 let a 4 měsíce), kde je sice jistých jen osm procent, ale slibný 30% potenciál.

Pokusem ISČS (profil, názory) o podporu prodeje svých fondů je inovace systému slev ze vstupních poplatků. Ty se nově týkají nejen investorů, kteří v jejích fondech mají víc než 200 000 korun, ale i těch, kteří budou pravidelně měsíčně ukládat a mají ve fondech největší české investiční společnosti více než 20 000 korun. Obě slevy na sebe navíc navazují, takže přesahuje-li váš majetek ve fondech ISČS (zvlášť se berou v úvahu Sporoinvest (OFICSSPI) a Merkur (profil, názory) a zvlášť další fondy, na Bondinvest (profil, názory) se slevy nevztahují) 200 000 korun a investujete-li pravidelně, můžete na vstupních poplatcích zajímavě ušetřit. Kdo na zázraky nevěří, ať tam běží.

Zdaleka žádný zázrak za letošních pět měsíců nenaznačují ani celkové součty fondů UNIS: po odpočtu devíti institucionálních miliard a dvoumiliardové injekce z otevření IF Bohatství dostáváme prostou aritmetiku: 1,8 + 5,7 – 3,9 = 3,6 miliardy čistých prodejů. Kdeže loňské růsty jsou? Vždyť třímiliardových čistých prodejů korunových fondů již letos dosáhla sama ČSOB svou artilerií made in KBC (profil, názory). Za celé první pololetí má tak proti UNIS poprvé reálnou šanci zvítězit alespoň "na body" AKAT. Možná tak nakonec slovenské reformní blesky rozsvítí i ty naše fondy, kterým zatím říkáme domácí či tuzemské. Bude ale nutné, aby byla česká vláda alespoň tak odvážná jako vláda slovenská a reformy vzala alespoň trchu vážně.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Jak vidíte perspektivy zhodnocování peněz ve fondech, anebo hospodaření s penězi vůbec? A co říkáte na slovenskou daňovou reformu? Máte na to nějaké názory?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách

26. 5. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách

Ještě před rokem byl Sporoinvest supermagnetem, přitahujícím stovky milionů korun týdně. Dnes po něm neštěkne ani pes. Klienti zatím houfně přecházejí k dluhopisům, kam ale půjdou,... celý článek

Fondy: další divný týden

19. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: další divný týden

Ani uplynulý týden nepřinesl jasno do nálad našich investorů. Do fondů nosí peněz jen poskrovnu, a tak asi nejzajímavější událostí je chystané "sestěhování" fondů První investiční do... celý článek

Fondy stále váhají

12. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy stále váhají

Uplynulý týden opět nebyl normální - nejen svátek, ale i letní počasí či hokej jistě odlákaly mnohé investory od všedních finančních starostí. Rekordy tak padaly jen teplotní…

Nejistá sezóna dluhopisů

7. 5. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna dluhopisů

Dluhopisové fondy jsou dnes u nás nejoblíbenější. Zamysleli jsme se nad tím, jak se budou vyvíjet výnosy a tím i ceny dluhopisů. To je totiž podstatné pro výkonnost fondů.

Fondy se zasekly

5. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy se zasekly

Uplynulý týden byl sice o den kratší a počasí lákalo spíše k jiným hrám než finančním, přesto naše fondy nemusely pohořet jako čarodejnice. Co se to děje?

Partners Financial Services