Fondy: další divný týden

Fondy: další divný týden
Ani uplynulý týden nepřinesl jasno do nálad našich investorů. Do fondů nosí peněz jen poskrovnu, a tak asi nejzajímavější událostí je chystané "sestěhování" fondů První investiční do ČSOB.

Celkový prodej fondů byl minulý týden dokonce silně záporný. Ve statistice prodejů sice ubylo přes půl miliardy, ale naštěstí v bilanci majetku došlo k přírůstku "nového" otevřeného Bohatství v hodnotě 2,1 miliardy korun. A které peníze z fondů odešly? Zřejmě především institucionální: 400 milionů z J&T AM Perspektiva-P (profil, názory), 190 milionů z ČSOB Výnosového (profil, názory), 95 milionů z Rentiérského a 55 milionů korun z IKS Globálního (profil, názory).

Podivnost analýzy tentokrát prohlubuje okolnost, že v týdenní statistice UNIS scházejí údaje za fondy Investiční společnosti České spořitelny (profil, názory), asi z technických důvodů. Používáme tedy odhady podle kurzovního lístku, ale žádné překvapení se nekoná: odliv ze Sporoinvestu (profil, názory) pokračuje v řádu půl sta milionů, což pouhých asi 15 milionů do nového ESPA Českého fondu peněžního trhu (profil, ) zdaleka nevyrovná. Úspěšné jsou však dluhopisové fondy ISČS, které získaly kolem 130 milionů korun. Celková bilance kdysi dominantní investiční společnosti však tentokrát stačí jen na bronzovou příčku.

Stříbra tentokrát dosáhla stabilní IKS KB (profil, názory) zejména pěknými 98 miliony prodejů IKS Peněžní trh s podporou 40 milionů IKS Dluhopisového (profil, názory). Pro zlatou medaili se již téměř pravidelně chodí ČSOB díky svému arzenálu KBC fondů. Tak i tentokrát je 78 milionů Multi Cash CZK (profil, ) a 22 milionů dluhopisového Renta Czechrenta podpořeno 67 miliony korun finišmana ČSOB Světový Click+ 1 (profil, ). Celkem i s cizoměnovými fondy tak prodeje KBC fondů dosáhly 195 milionů korun.

A výkonnost? U dluhopisových fondů se tříměsíční pohybuje kolem jednoho procenta, ale najdeme i zápornou – to by mělo být určitým varováním pro ty naivní investory, kteří čtou jen roční výkonnost kolem osmi procent. Zato u akciových fondů vidíme za pouhý poslední týden i přes dvě procenta, ačkoli roční kladnou hodnotu ještě nevidíme.

A nyní se podívejme na "velký úklid", který konečně mezi svými i po První investiční (profil, názory) zděděnými fondy odstartovala ČSOB. Cílem je však nejen zjednodušit strukturu, ale zejména zefektivnit správu a snížit náklady. Sloučené fondy umožní i větší diverzifikaci portfolia a tím zmenšení investičního rizika S tím souvisí i sloučení obou investičních společností do ČSOB Investiční společnosti a sestěhování z budovy na Bělehradské do Perly. Návrh schválila KCP a k realizaci sloučení dojde po uplynutí zákonem stanovených 3 měsíců od rozhodnutí Komise, tj. k 31. červenci 2003. Dnem sloučení původní fondy zaniknou a jejich majetek a podílníci přejdou do trojice přejímajících a přejmenovaných fondů.

ČSOB bond mix se při svém investování zaměří na pevně úročené instrumenty. Svým kratším investičním horizontem, očekávaným výnosem i investičním rizikem bude ležet mezi dvěma dalšími fondy skupiny, tj. mezi fondem peněžního trhu KBC Multi Cash a dluhopisovým fondem KBC Renta Czechrenta. Sloučí:

ČSOB český peněžní trh (profil, názory)
ČSOB český dluhopisový (profil, názory)
1.IN - Fond peněžního trhu (profil, názory)
1.IN - Dluhopisový fond (profil, názory)
+ přejímající 1.IN - Výnosový fond (profil, názory)

ČSOB akciový mix bude orientován na akcie a podílové fondy bez vyhraněného teritoriálního, oborového nebo měnového zaměření a sloučí:
ČSOB světový akciový (profil, názory)
ČSOB smíšený (profil, názory)
ČSOB evropský akciový (profil, názory)
1.IN - Akciový fond (profil, názory)
+ přejímající 1.IN - Fond fondů (profil, názory)

ČSOB středoevropský vzniká z dosavadního 1.IN - Středoevropského fondu (profil, názory), původně i nově orientovaného na smíšené (akciové i dluhopisové) investice ve středoevropském regionu.

Jako další krok transformace privatizačních fondů (1.IN - Restituční fond, 1.IN - PIF , 1.IN - Rentiérský fond a dále po otevření zbývajících investičních fondů pod správou 1.IN a ČSOB a po vypršení období uplatňování tzv. ochranné odkupní srážky) se předpokládá jejich spojení do ČSOB fondu stability.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Je podle vás reforma fondů skupiny ČSOB perspektivní? Nebo byste to udělali jinak? Myslíte, že obliba investování do fondů klesla trvale? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2003 19:59, CSrypatschek

Nelze také zapomínat na významné strategické množství akcií IP-Banky ( bývalá IPB ) v portfoliích fondů 1.IN, nyní oceněno 0,- Kč. Je zcela dle dosavadního postupu ČSOB nesporné, že pokud by byly tyto akcie a tedy i samotné fondy mimo vliv ČSOB, tak by byly naděje podílníků na alespoň částečné znovuzhodnocení ČOJ fondů z tohoto titulu výrazně větší. Zájmy podílníků fondů jsou tak v příkrém rozporu se zájmy ČSOB, která fondy spravuje a která má zájem na likvidaci zbytků IP-Banky a tedy na nulovém ocenění těchto akcií ! Proto jsou akcie IP-Banky v portfoliích fondů 1.IN pro ČSOB tak důležité, neboť skrze ně vykonává akcionářská práva, a to destruktivním způsobem, na valných hromadách IP-Banky ! A zcela bezmocní podílníci fondů nemají ani tu moc, aby si nechali od ČSOB za tyto manipulace, které ČSOB provádí ve svém sobeckém úzkém zájmu, odpovídajícím způsobem zaplatit. To by bylo alespoň částečné prozatimní a spravedlivé zhodnocení pro podílníky. A jde přitom o hodně, jsou zde nějaké ty soudy a mezinárodní arbitráž, hi, hi, hi.... No, ale jsme v Absurdistánu, asi bude ještě hůř !

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 5. 2003 9:45, TGP

Máte samozřejmě kus pravdy, původně i "plán restrukturalizace" s tuzemským moneymarketem počítal. Ale - a jistě i z daňových důvodů - nakonec rozhodnutí ponechat jen jeden MM (KBC Multi Cash CZK) je také schůdné řešení, protože tento fond je denominován v korunách a investuje do českého trhu.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy stále váhají

12. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy stále váhají

Uplynulý týden opět nebyl normální - nejen svátek, ale i letní počasí či hokej jistě odlákaly mnohé investory od všedních finančních starostí. Rekordy tak padaly jen teplotní…

Nejistá sezóna dluhopisů

7. 5. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna dluhopisů

Dluhopisové fondy jsou dnes u nás nejoblíbenější. Zamysleli jsme se nad tím, jak se budou vyvíjet výnosy a tím i ceny dluhopisů. To je totiž podstatné pro výkonnost fondů.

Fondy se zasekly

5. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy se zasekly

Uplynulý týden byl sice o den kratší a počasí lákalo spíše k jiným hrám než finančním, přesto naše fondy nemusely pohořet jako čarodejnice. Co se to děje?

Nejistá sezóna úroků

29. 4. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna úroků

Jak se zdá, měli bychom se pomalu ale jistě začít loučit s nízkými úrokovými sazbami. Vypovídá o tom i změna inflační prognózy České národní banky. Jak ale na vzniklou situaci zareagují... celý článek

Partners Financial Services