Fondy stále váhají

Petr Fejtek | 12. 5. 2003 | 1 komentář
Fondy stále váhají
Uplynulý týden opět nebyl normální - nejen svátek, ale i letní počasí či hokej jistě odlákaly mnohé investory od všedních finančních starostí. Rekordy tak padaly jen teplotní…

Celkový čistý prodej fondů podle statistiky UNIS nedosáhl ani 400 milionů korun, po odpočtu institucionálních peněz pak na "drobné" investory zbývá jen něco málo přes 100 milionů korun. Na tuzemský trh tedy stále více cení zuby ČSOB, která svých KBC fondů prodala za 160 milionů korun. Dohromady se tedy příliv úspor našich obyvatel do fondů přece jen přehoupl alespoň přes čtvrt miliardy korun (v lednu a únoru to byl ovšem dvoj až trojnásobek).

Fondy peněžního trhu se sice již výkonnostně stabilizovaly, ale jejich obliba zůstává přesto nevelká. Dokonce jediný, komu se podařilo více prodat než odkoupit, je IKS Peněžní trh (profil, názory), a tak do celého segmentu přibylo jen zanedbatelných několik milionů. Jak ISČS Sporoinvest (profil, názory), tak ŽB Sporokonto (profil, názory) ještě stále podílníky ztrácejí. V tomto ohledu se situaci snaží zachránit Česká spořitelna nabídkou mladého ESPA Český fond peněžního trhu (profil, ) s rakouským domicilem, ale jeho týdenní prodeje dosahují zatím jen kolem 20 milionů korun. I tento týden tedy dominuje opět ČSOB se svým KBC Multi Cash (profil, ), kterého prodala za 84 miliony korun. Na rozdíl od drobných střadatelů si však fondy peněžního trhu pro institucionální investory vydobyly pozice letošních favoritů (jen od začátku roku získaly přes 10 miliard korun) a tento jev je natolik zajímavý, že se k němu ještě brzy vrátíme.

Dluhopisové fondy jsou nyní vlastně jediným stabilním segmentem našeho fondbusinessu a týdenních 176 milionů přírůstku za fondy UNIS je stále pěkná částka. Přičteme-li ještě 45 milionů KBC Czechrenty (profil, ), blížíme se čtvrtmiliardě. Na ročních výkonnostech stále oslňuje přes 6 až 8 procenty (s výjimkou hůře zraněného ŽB Obligačního (OFZBTOBL), jehož podílníci dokonce dostali od představenstva uklidňující exkulpaci) a český investor před takovými čísly ztrácí jakoukoli soudnost. Současní investoři si jistě uvědomí "investiční varování" o tom, že minulá výkonnost je jako loňské sněhy – ale to opět bude s křížkem po funuse. To se pak stamiliony dají na úprk, ovšem se ztrátou. Nabízí se zde navrhnout Komisi pro cenné papíry, aby podílníci varování museli odříkat alespoň třikrát (jako pokání) anebo pokyny k nákupu podepisovali vlastní krví. Chmurná prognóza Nejistá sezóna dluhopisů zatím žádnou diskusi o vyhlídkách nepřinesla, uvidíme tedy, jaký názor mají naši profesionálové, kteří se s námi o své názory podělí v nejbližší době.

Smíšené fondy pokračují v hubnutí čistým odlivem 73 milionů korun. Když však odhlédneme od 53 milionů úbytku IKS Globálního (profil, názory), z nichž zřejmě většina jde na konto redukce pozic vlastní banky, stabilizace se již na obzoru rýsuje.

Stále zajímavější je pak pohled na akciové fondy: na tříměsíčních výkonnostech se již blýská na lepší časy a kdo sebral odvahu v době historických minim před útokem na Irák, tomu naděje roste. Na půlroční výkonnosti se ovšem zatím mohou těšit jen ti, kdo věřili středoevropským akciím: například ISČS Sporotrend (profil, názory) hlásí pěkných osm procent. Ale na ročních výkonnostech vládnou stále červená čísla, když ztráta 25 nebo i přes 30 procent není výjimkou. A tak čistých pět milionů, které investoři do akciových fondů přinesli, hravě strčí do kapsy jediný ze zajištěných fondů ČSOB Světový Click+ 1 (profil, ), kterého se prodalo za 27 milionů korun, přestože kromě naděje nabízí "jistý" výnos pouhá čtyři procenta.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Kam dávají naši střadatelé své peníze, když ne do bank ani do fondů? Myslíte, že obliba zajištěných fondů dál poroste? Podělte se s ostatními o své názory!


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejistá sezóna dluhopisů

7. 5. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna dluhopisů

Dluhopisové fondy jsou dnes u nás nejoblíbenější. Zamysleli jsme se nad tím, jak se budou vyvíjet výnosy a tím i ceny dluhopisů. To je totiž podstatné pro výkonnost fondů.

Fondy se zasekly

5. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy se zasekly

Uplynulý týden byl sice o den kratší a počasí lákalo spíše k jiným hrám než finančním, přesto naše fondy nemusely pohořet jako čarodejnice. Co se to děje?

Nejistá sezóna úroků

29. 4. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna úroků

Jak se zdá, měli bychom se pomalu ale jistě začít loučit s nízkými úrokovými sazbami. Vypovídá o tom i změna inflační prognózy České národní banky. Jak ale na vzniklou situaci zareagují... celý článek

Fondy: útlum pokračuje

28. 4. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: útlum pokračuje

Další týden pokračoval v ospalém jarním tempu bez větších změn či překvapení. Investoři jen postupně odpouštějí fondům peněžního trhu jejich nedávný "podraz", zatímco obliba dluhopisových... celý článek

Partners Financial Services