Kam s nimi?

Tomáš Prouza | 6. 1. 2003
Kam s nimi?
Dostali jste zajímavé vánoční prémie a přemýšlíte, kam je investovat? Připravili jsme pro vás několik tajných tipů.

Nabídka investičních příležitostí je nesmírně bohatá a jen málokdo může s klidným svědomím tvrdit, že ví, kam své peníze uložit. České státní dluhopisy? Akcie amerických bank? Japonské korporátní bondy? Peněžní trh Evropské unie? A co třeba nemovitosti, nemluvě o umění, starožitnostech nebo o víně? Možností je nepřeberně, ale při výběru investic na právě začínající rok 2003 se spolehneme na obvyklé dělení: investice na peněžním trhu, do dluhopisů a do akcií, nezapomeneme ani na slibně se rozvíjející oblast - nemovitosti.

"Základem dobré investiční strategie je, na jak dlouho chceme peníze investovat a kolik jich máme k dispozici," připomíná Henk de Bruijne, generální ředitel ING Investment Management v ČR. Chcete-li pouze zaparkovat peníze třeba na půl roku před tím, než si pořídíte dům, nemá cenu riskovat a peníze ukládat jinam než do fondů peněžního trhu. Jejich výnos samozřejmě není nijak závratný, ale vaše peníze ochrání před inflací a máte je kdykoliv k dispozici. Plánovat rozsáhlejší investiční strategie má cenu pouze v případě, máte-li peníze k dispozici minimálně na rok, ideálně pak na více než tři roky.

Peněžní trh a dluhopisy - horší než loni

"Vzhledem k tomu, že úrokové sazby jsou v ČR i v Evropě na historických minimech, nedá se na peněžním trhu očekávat žádný zázrak," připomíná de Bruijne. Na druhou stranu, investice do fondů peněžního trhu by nikdy neměla sloužit pro dlouhodobé zhodnocení peněz, ale pouze pro umístění pohotovostní rezervy, tedy peněz, které můžete v případě potřeby kdykoliv vybrat beze strachu z kolísání kursu či dokonce ztráty části investice.

Letos se ve srovnání s minulými lety nebude tolik dařit ani českým dluhopisům. "Nicméně v případě, že úrokové sazby nebudou výrazně stoupat, výnos u dluhopisových fondů překročí znatelně úroveň inflace, což samo o sobě je důvodem investovat" domnívá se Petr Beneš, místopředseda představenstva První investiční. A pokud by měl někdo zájem získat víc? "Zajímavé možná budou korporátní dluhopisy, jejichž výnosy v některých případech dostatečně kompenzují zvýšené riziko plynoucí ze současné turbulentní situace na domácích i světových trzích“ vysvětluje Beneš. Je ale potřeba být velmi opatrný a pečlivě si vybírat, čí dluhopisy nakoupit. Podle Beneše stojí letos za pozornost zejména eurobondy velkých firem, ovšem hlavní je najít dobrého portfolio manažera. "Právě v době nízkých výnosů, kdy je poznat každá desetina procenta, je důležité mít manažera, který umí správně diverzifikovat," připomíná Beneš.

Akcie - blýskání na lepší časy?

Dobré zprávy by investorům mohly přinést akcie. Podle Beneše mají akciové trhy to nejhorší za sebou a je tedy možné očekávat lepší zprávy. "Poslední tři roky byly pro akcie hrozné," souhlasí de Bruijne, ovšem českým akciím se již loni podařilo odpoutat od všeobecného trendu a skončit v černých číslech. "Americká i evropské ekonomiky porostou podprůměrně a i když by se mělo ekonomikám střední Evropy podařit odpoutat a vykázat mnohem vyšší růst, je stále třeba být opatrný," připomíná de Bruijne. Stále je zde podle něj řada rizik, které investoři poněkud podceňují. "Jde především o možnou válku v Iráku a růst ceny ropy, nepříznivý vývoj v Brazílii, pomalý růst vyspělých ekonomik a problémy s narůstajícím deficitem řady členů EU," vysvětluje.

Pokud se investor rozhodne pro investici do akcií, měl by se pokud možno držet České republiky. "Ta je spolu se zbytkem střední Evropy ve srovnání se západní Evropou oblastí vysokého růstu," připomíná de Bruijne, podle kterého se letos rozhodně nedá rychlejší růst v západní Evropě čekat. "Řada firem se zaměřuje na snižování nákladů a nižší výdaje firem i jejich zaměstnanců omezují růst evropských ekonomik," nabádá k opatrnosti de Bruijne. Na českém trhu samozřejmě narazíme na to, že investovat lze pouze do několika málo reálně obchodovaných akcií. Chce-li ovšem člověk investovat mimo ČR, měl by své investice co nejvíce rozložit, aby omezil rizika negativního vývoje v jednom průmyslovém segmentu nebo v jednom regionu.

Zájemcům o akcie, kteří stále ještě nedůvěřují dlouhodobějšímu oživení, lze doporučit zaručené fondy. Ty investorům garantují, že po určité době investice (obvykle 4-5 let) v případě nepříznivého vývoje trhů investorům vrátí vložené peníze, zatímco v případě růstu kursů podílník získá větší část tohoto růstu. "Jde o ideální investici právě v době, kdy se předpokládá růst akciových trhů, ale určitá rizika stále přetrvávají " připomíná Beneš.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv investici, nezapomeňte, že není dobré sázet na jedinou kartu. Své peníze rozdělujte tak, abyste co nejvíce omezili různá rizika, nevěřte slibům závratných výnosů a sledujte rady odborníků - často vám pomohou vyhnout se fatálním chybám.

Kam budete letos investovat vy? Co se vyplatí a co naopak bude letos propadák? Napište svůj tip!

Psáno pro měsíčník The Prague Tribune.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šéfové investiček: Budeme spravovat o hodně víc

6. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Šéfové investiček: Budeme spravovat o hodně víc

Mnoha nových fondů se podle výsledků ankety mezi šéfy investičních společností nedočkáme. Majetek pod správou by naproti tomu měl prudce růst. V otázce, zda rok 2003 bude již rokem... celý článek

Co nás čeká v roce 2003

2. 1. 2003 | redakce Peníze.CZ

Co nás čeká v roce 2003

Benzín, plyn či nájemné bude stát víc, naopak elektřina zlevní. Stavební spoření má před sebou pravděpodobně poslední rok se státní podporou v současné podobě, v oblasti drobného bankovnictví... celý článek

Partners Financial Services