Investujte „reálně“

Investujte „reálně“
Vedle klasických finančních aktiv, jakými jsou akcie, dluhopisy či podílové listy, lze investovat i do reálných aktiv, například nemovitostí, komodit nebo uměleckých předmětů. Ty nabízejí často vyšší výnosnost, ale nesou s sebou i řadu nevýhod. Každopádně se hodí spíše pro pokročilejší investory.

Máte-li zajištěny základní finanční potřeby, to jest dokážete hradit běžné výdaje z běžného příjmu, splácíte dluhy, jste pojištěni proti majetkovým, životním, úrazovým, eventuelně odpovědnostním rizikům, spoříte si na důchod a na bydlení a ještě k tomu investujete do podílových listů či akcií, neváhejte se přesunout k náročnějším instrumentům jakými jsou reálná aktiva.

Aktivum je cokoliv, co má nějakou hodnotu plynoucí z významu pro člověka. Reálná aktiva jsou aktiva mající reálnou, tj. fyzickou podobu. Mezi reálná aktiva řadíme například nemovitosti, komodity nebo umělecké předměty. Na rozdíl od finančních aktiv, která vyjadřují pouze finanční pohledávku nebo nějaký podíl, jsou reálná aktiva sama o sobě člověku užitečná. V nemovitostech je tak možné po čas vlastnictví bydlet, umělecké předměty si můžeme doma vystavit a láhve s archivovaným vínem lze při některé z příležitostí spotřebovat.

Nevýhodou reálných aktiv je, že ve většině případů z nich neplynou pravidelné příjmy, díky čemuž ale na druhé straně nepodléhají některým rizikům jako je nebezpečí poklesu zisku a z toho vyplývající riziko platební neschopnosti či bankrotu. Další nevýhodou je jejich nižší likvidita, protože na rozdíl od finančních aktiv pro ně buďto neexistuje vysoce rozvinutý trh nebo je jejich prodej složitější či dlouhodobější záležitostí. Nevýhodami jsou potom i vyšší nominální hodnota investice a její středně-dlouhodobý charakter.

Jako první příklad reálného aktiva lze uvést nemovitosti. Ty jsou vzhledem k současné úrovni úrokových sazeb a dostupnosti hypoték velmi dobrou investiční volbou. Investor může začít u bytů, a to zejména menších bytů do velikosti 2+1. V případě rodinných domů je situace o něco horší, neboť rodinné domy lze hůře pronajímat. Disponujete-li vyššími částkami, investujte do nájemních domů, zejména těch, kde je část bytů pronajímána za regulované nájemné. Dříve nebo později totiž bude stát muset tuto deformaci řešit a v tuto chvíli se vaše investice zhodnotí. Zajímavé jsou také investice do moderních kancelářských budov, kde však jde o desítky až stovky milionů korun. Disponujete-li nižšími částkami, investujte prostřednictvím zahraničních nemovitostních fondů. Pokud jde o investice do pozemků, nabízejí se jako atraktivní investice stavební parcely nebo pozemky, které se stavebními teprve stanou. Pozemek ale většinou nelze pronajmout a tak je možná lepší koupit nemovitost, ze které lze realizovat pravidelný příjem, zatímco cena bude růst také.

Vedle nemovitostí může náročnější investor zhodnocovat své peníze také prostřednictvím komodit jako jsou zlato a ostatní drahé kovy, průmyslové kovy, ropa, zemní plyn nebo zemědělské produkty. Ty lze nakupovat jak na promptním, tak i derivátovém trhu. Pokud se investor rozhodne pro derivátové obchody, nabízejí se mu komoditní opce a futures. Pro obchodování s komoditními deriváty investoru stačí zhruba 10 - 15 % z nominální hodnoty kontraktu, zpravidla 5 000 - 10 000 USD. Je však třeba připomenout, že jde o obchody vysoce rizikové, neboť i samotné komodity patří mezi vysoce volatilní aktiva. V dlouhodobém horizontu však nepřinášejí větší výnosy než akcie.

Mezi komodity bychom mohli teoreticky zařadit i vína. Investice do vína je záležitostí minimálně na 5 let, u velmi kvalitních vín potom spíše 10-15 let. Z hlediska výnosu a rizika patří víno mezi průměrné investiční instrumenty - při správném výběru se výnos pohybuje kolem 10-15 % ročně, při velmi dobrém nákupu může dosáhnout i 30 % ročně. Podle odborného magazínu Decanter činil v letech 1978-2000 hrubý roční výnos (tj. bez započtení inflace) indexu Bordeaux 12 %. Pokud chce investor začít investovat do vína, je třeba si uvědomit, že jsou s tím spojeny dodatečné náklady na uložení vína, ať už ve vlastních prostorách, kde je potřeba zajistit určitou teplotu, nebo ve specializovaných sklepích. Při výběru může investor volit jak z moravských, tak i zahraničních vín. Pokud se rozhodne pro moravská vína, chybu neudělá u veltlínského, sauvignonu nebo chardonnay. U zahraničních vín patří mezi nejvíce ceněná vína z oblasti Bordeaux, červené burgundské nebo archivní portské.

Jinou možností zhodnocování volných peněz prostřednictvím reálných aktiv jsou investice do umění jako jsou například obrazy, sochy, mince či poštovní známky. Začínajícím investorům bývá doporučováno procházet galerie a výstavy a navštívit několik aukcí. Pro orientaci v dané oblasti stejně jako ke zjištění vývoje cen mohou dobře posloužit starší aukční katalogy. Pokud jde o obrazy, největší výnosy slibuje současné umění, které je ale také nejrizikovější. Jste-li konzervativnějšího rázu, zvolte některého ze známých umělců. Ceny děl se pohybují v řádech desetitisíců, u proslulejších umělců pak spíše statisíců korun. Prostřednictvím aukcí pak můžete přijít k dílům od takových autorů jako Max Švabinský, Jan Zrzavý, František Kupka či Josef Lada. Jelikož zhodnocování peněz prostřednictvím umění vyžaduje čas, lze za nejkratší možný investiční horizont považovat pět let. Dobře zvolené dílo pak za tu dobu může dosáhnout růstu hodnoty o sto až tři sta procent, to jest 15 až 30 procent ročně.

Více o netradičních investicích se můžete dočíst v naší nové sekci Univerzity, Investování trochu jinak.

Vyplatí se podle vás investovat do reálných aktiv? Nebo jsou lepší volbou podílové fondy? Podělte se o své názory zde.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ježíšek nakupuje na aukcích

11. 12. 2002 | Jan Skřivánek

Ježíšek nakupuje na aukcích

Někdo pod stromečkem najde bačkory, někdo knihu, někdo možná historický porcelán či třeba obraz od Františka Tichého. Soudě podle počtu aukcí, konaných v posledních dvou týdnech, podle... celý článek

Investice na zdi

19. 9. 2002 | Petr Vykoukal

Investice na zdi

Pokud si pod slovem investice představíte pouze akcie, dluhopisy či podílové fondy, připravujete se o řadu příležitostí dobře uložit své peníze. Vhodně zvolené umělecké dílo vám totiž... celý článek

Zlato jako investice

15. 8. 2002 | Vavřinec Kryzánek

Zlato jako investice

V sedmdesátých letech, kdy vyspělé státy včetně USA zažívaly dvoucifernou inflaci, bylo zlato excelentní investici, v osmdesátých a devadesátých letech, kdy inflace spíše klesala, bylo... celý článek

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

25. 6. 2001 | Jan Skřivánek | 1 komentář

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

Nalákán článkem v novinách jsem se v sobotu šel podívat na aukci, na které se dražil obraz malířky Toyen. Očekával jsem velkolepou společenskou událost, na které budu usrkávat šampaňské... celý článek

Partners Financial Services