Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?

Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?
Světové akciové trhy uzavřely rok 2002 již potřetí v řadě se ztrátou, a to na pozadí klesajících podnikových zisků, množství účetních skandálů a bankrotů mezi americkými firmami, rostoucího napětí na Středním východě, zvyšujících se cen ropy a několika teroristických útoků.

Právě uplynulý rok byl pro akciové trhy ve většině světových regionů obdobím dalšího poklesu, když globální ekonomika nedosáhla očekávaného oživení, zatímco podnikovou sféru zasáhly další případy falšování účetních výkazů a neetického jednání některých manažerů. Navíc se objevila i geopolitická rizika v podobě rostoucího napětí mezi Spojenými národy a Irákem, nukleární hrozby ze strany Severní Koreje a ekonomicko-sociální krize v Jižní Americe. Ke klidu nepřispěly ani další teroristické útoky na Bali, v Jemenu či Keni. To vše kromě vyšší volatility cen akcií vedlo především k poklesu napříč všemi sektory. Zvýšené riziko se pak projevovalo v rostoucím zájmu investorů o bezpečnější investice, například státní dluhopisy, zlato či nemovitosti. Jen cena zlata se díky tomu vyšplhala na šestileté maximum.

Chmurná nálada doprovázela zejména Wall Street

Ačkoliv počátek roku vypadal pro americký akciový trh nadějně, postupně se objevovaly další případy či podezření na manipulaci s účetními údaji u firem jako WorldCom či Tyco, čímž navázaly na skandál Enronu z prosince 2001. Zneužití insider informací se zase dotklo společnosti ImClone a vedlo ke kauze Martha Stuart. O soudní ochranu před věřiteli požádaly například telekomunikační společnost Global Crossing či letecký dopravce United Airlines.

Akciový trh pak pod vlivem těchto událostí skončil již třetí rok po sobě se ztrátou, k čemuž došlo naposledy v letech 1939-41. Reprezentativní index Dow Jones Industrial Average zahrnující třicítku předních společností newyorské burzy během roku oslabil o 16,8 %, zatímco širší indikátor S&P 500 představující asi 70 % tržní kapitalizace amerického trhu ztratil 23,4 %. Technologicky více orientovaný Nasdaq pak ze své celkové kapitalizace ztratil 31,5 % a poprvé v historii zažil tříletý pokles. Z jednotlivých odvětví byl největší zájem o akcie těžařských společností, naopak největší pokles zaznamenaly akcie v energetickém a telekomunikačním sektoru.

Mezi tituly z indexu Dow Jones nejvíce posílily akcie Eastman Kodak (+19,1 %), Procter & Gamble (+8,6 %) a 3M Co. (+4,3 %), naopak největší pokles zaznamenaly akcie Home Depot (–52,9 %), Intel (–50,5 %) a McDonald's (–39,3 %).

Americká centrální banka FED se po celý rok snažila stimulovat ekonomiku a do listopadu udržovala úrokové sazby na úrovni 1,75 %. Poté vlivem zvýšení ekonomické a politické nejistoty přistoupila ke snížení sazeb o dalších 0,5 %.

Z ostatních severoamerických trhů skončila kanadská burza o 14 % a mexická o 3,9 % níže.

Nejhůře dopadla Evropa

Pokračující útlum světové poptávky se podepsal i na ekonomice eurozóny a výrazně se projevil na cenách evropských akcií. Ani zde nepomohlo poměrně razantní snižování úrokových sazeb celkem o 2 % na konečných 2,75 %. Pan-evropský index FTSE Eurotop 300 skončil rok se ztrátou 32 %, užší index DJ Euro Stoxx 50 sledující vývoj padesátky předních evropských společností („blue-chips“) pak umazal ze své hodnoty 37 %. Z jednotlivých trhů se nejhůře vyvíjely akcie v Německu, kde index DAX ztratil 44 %, následován francouzským CAC 40, jenž klesl o 34 %. Ve Velké Británii skončil klíčový barometr trhu FTSE 100 rovněž třetí rok po sobě se ztrátou, když znehodnotil o 24,5 %.

Kandidátské země překvapivě vedly

Jiná situace se odehrávala v zemích usilujících o vstup do Evropské unie. Zdejší akciové trhy pod vlivem přílivu přímých zahraničních investic a z toho vyplývajícího ekonomického růstu dokázaly během roku na svých hodnotách podstatně získat. Index pražské burzy PX 50 během roku posílil o 16,7 %, polský WIG vzrostl o 3,8 %. Maďarský BUX si připsal 9,4 % a slovenský SAX skončil se ziskem 15,9 %. Pro zajímavost, ruský index Moscow Times zhodnotil během roku o 47,5 %.

V České republice centrální banka během roku celkem pětkrát snížila úrokové sazby, a to z původních 4,75 % na 2,75 %. Na českém akciovém trhu největší vzestup zaznamenaly akcie Nové huti (+280 %) a Pražských pivovarů (+175 %), největší pokles vykázaly České radiokomunikace (–50 %) a Český Telecom (-30 %).

Pokles se dotkl i Asie

Ačkoliv jde o stále nejrychleji rostoucí region světové ekonomiky, také v Asii směřovaly burzy v uplynulém roce do záporných hodnot. Japonský index Nikkei 225 zaznamenal meziroční ztrátu 18,6 %, v Hongkongu klesl index Hang Seng o 18,2 %. Tchajwanské akcie uzavřely rok o 19,8 % níže, singapurské o 17,4 % níže. Index čínské burzy pak ze své hodnoty ztratil 17,5 %, zatímco jihokorejský KOSPI oslabil o 9,5 %.

Jaký vývoj očekáváte v roce 2003 na světových akciových trzích? Podělte se o své názory zde.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nízké tržby maloobchodních řetězců

30. 12. 2002 | David Petráček

Nízké tržby maloobchodních řetězců

Negativně ovlivňovaly vývoj na trzích nízké tržby maloobchodních řetězců, které vykázaly nejmenší nárůst za posledních 30 let.

Příchod Velkého medvěda (1996-2002) – (část 2)

27. 12. 2002 | Stanislav Volek

Příchod Velkého medvěda (1996-2002) – (část 2)

Zatímco se investoři v telekomunikačním sektoru vzpamatovávali z dražeb UMTS, zaměstnávaly jejich kolegy na "Novém trhu" zcela jiné problémy.

Technologická euforie a příchod Velkého medvěda

20. 12. 2002 | Stanislav Volek

Technologická euforie a příchod Velkého medvěda

Ve druhé polovině devadesátých let pokračuje ve Spojených státech a v Evropě akciový boom. Nevídaný vzestup kurzů technologických akcií vrcholí s příchodem nového tisíciletí. To jsou... celý článek

Partners Financial Services