Když něco děláte, musíte vědět proč

Když něco děláte, musíte vědět proč
Investování je činnost, která je lehčí, než si mnoho lidí myslí, ale k tomu, aby investor byl úspěšný, je potřeba, aby měl tři základní vlastnosti. Disciplínu, trpělivost a sebedůvěru. Na prvním místě stojí určitě disciplína.

Disciplína, která má dvě podoby. První, která znamená najít si svůj cíl, ujasnit a napsat si ho a ta druhá, která vyžaduje držet se toho, co jste si předsevzali. Neměli byste se pouštět do investic, aniž byste si předem ujasnili, proč chcete investovat a jakých výsledků chcete dosáhnout. Musíte mít jasný, nejlépe psaný plán. Písemná forma je velmi důležitá, protože vám slouží jako budoucí reference a taky vás při jejím psaní donutí věci si pořádně rozmyslet a formulovat. Nestačí mít jen nějaké vágní povědomí o tom, jak chcete investovat. Musí to být všechno černé na bílém. Každý investor je během času vystaven nesčetným vlivům, datům a faktům o trzích, jednotlivých společnostech, celých hospodářstvích, politickým událostem. K tomu všemu ještě přistupují nálady davů a emoce, a podobné druhy pokušení a je velmi lehké zapomenout na své původní předsevzetí a cíle. Je snadné sejít z cesty a začít vědomě či nevědomě bloudit a tápat. Na výsledky investic to má potom často katastrofální dopad. Disciplína je pro úspěšného investora naprosto klíčová.

Těsně v závěsu za disciplínou stojí trpělivost. Kdo vidí za kapitálovými trhy rychlé zbohatnutí, ten je předurčen k neúspěchu. Investicemi je možné rychle zbohatnout, ale taky rychle zchudnout. Kdo sází na štěstí, spekuluje a snaží se rychle dobrat k penězům, ten toho bude brzy litovat. Při investování si musíte vždy uvědomit, co víte, co jste schopni s uspokojivou mírou pravděpodobnosti a přesnosti odhadnout a co naopak jsou jen čisté domněnky. Hodně investorů, kteří dosáhli dílčích úspěchů, má tendenci propadnout mylnému dojmu o svých vlastních výjimečných schopnostech a zapomíná na základní investiční pravidla a svá předsevzetí. Přestávají být opatrní, čím dál tím více riskují a je téměř pravidlem, že takové počínání končí velkými ztrátami.

Vždy se držte jen toho, co víte a čemu rozumíte, nikdy neinvestujte jen na základě něčího tipu, používejte selský rozum, myslete dlouhodobě, nenechte se strhnout davem a věřte svému vlastnímu úsudku. Jen tak si budete postupně budovat vlastní sebedůvěru. Ta vám umožní jít svou vlastní cestou a nenechat se zmítat mezi náladami trhů.

Nebojte se vlastních chyb. Každý člověk je dělá a budete je dělat i vy. Snažte se ze svých chyb poučit. Když se nějaké chyby dopustíte, dobře si proberte, o jakou chybu jde a proč jste ji udělali. Když si to zapíšete, pomůže vám to efektivně s chybami nakládat, poučit se z nich, vyhýbat se jim. Hlavně se nesmíte vlastních chyb bát. Jediný způsob, jak se občasným investičním chybám vyhnout je neinvestovat vůbec, což je ta největší chyba ze všech.

Autor je generálním ředitelem ABN AMRO Asset Management. Článek je vybrán z jeho audioknihy Průvodce moudrého investora. Autor vycházel z údajů z ledna 2002.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik akcií a kolik obligací?

7. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Kolik akcií a kolik obligací?

Zatím jsme se věnovali jen investicím do akcií. Akcie by ale neměly být jediným druhem aktiv ve vašem portfoliu. Měli byste je kombinovat s obligacemi.

Jak reagovat na výkyvy trhů

31. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Jak reagovat na výkyvy trhů

Indexy akciových trhů se někdy pohybují jako loďka na moři. Působí na ně různé síly. Někdy je moře klidné, jindy rozbouřené. Někdy je bezvětří, jindy třeba fouká silný vítr stále jedním... celý článek

Jak poznat dobrou akcii?

24. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Jak poznat dobrou akcii?

Index Standard and Poor’s 500 vzrostl během roku 1999 o plných 20 procent, ale 60 procent akcií obchodovaných na newyorské burze v tomto roce nevzrostlo.

Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor

17. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor

Sedm dobrých rad, kterými se řídit při snaze zhodnotit osobní majetek, pochází z pera či klávesnice Daniela Gladiše, autora audioknihy "Průvodce moudrého investora".

Jak sestavit osobní finanční plán

10. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 2 komentáře

Jak sestavit osobní finanční plán

Základní finanční plán může být docela jednoduchý a krátký. Stačí, aby měl čtyři body. Měl by zhodnotit vaši současnou finanční situaci, stanovit reálné finanční cíle, posoudit omezující... celý článek

Partners Financial Services