Kolik akcií a kolik obligací?

Kolik akcií a kolik obligací?
Zatím jsme se věnovali jen investicím do akcií. Akcie by ale neměly být jediným druhem aktiv ve vašem portfoliu. Měli byste je kombinovat s obligacemi.

Obligace jsou jiný typ cenných papírů než akcie. Akcie představují podíl na majetku společnosti. S tím jsou spojená určitá práva. Hlasovací právo na valné hromadě, podíl na zisku, nárok na případnou dividendu, apod. Obligace představuje vztah dlužníka a věřitele. Společnost, která vydá obligaci, platí jejímu držiteli pravidelný úrok a v době splatnosti mu proplatí i jistinu. S oběma druhy cenných papírů jsou spojena i rozdílná rizika. Hodnota akcie závisí především na schopnosti firmy dosahovat zisku a na jejím majetku. Hodnota obligace závisí především na schopnosti společnosti dostát závazkům, které jsou s obligací spojeny. Tedy platit úroky a splatit jistinu.

Moudrý investor by měl kombinovat investice do akcií s investicemi do obligací. Akcie a obligace tak budou v jeho portfoliu dvěma základními třídami aktiv. V jakém poměru by měly být zastoupeny akcie a obligace? Na tuto otázku můžeme odpovědět ze dvou pohledů. Za prvé, podle toho jak jsou obě třídy aktiv zrovna drahé a za druhé, podle profilu investora.

První metoda doporučuje udržovat neutrální alokaci aktiv v portfoliu půl na půl. Padesát procent akcie a padesát procent obligace. Pokud má investor dojem, že akciový trh je obecně hodně levný a že výnosy z obligací jsou ve srovnání s akciemi nízké, pak může alokovat větší část portfolia do akcií, řekneme až na úroveň 75 procent akcie a 25 procent obligace. Pokud má investor dojem, že akciový trh je nebezpečně vysoko, měl by ubrat akcií a přidat obligací. Třeba až na úroveň 25 procent akcií a 75 procent obligací. Měl by se vyvarovat extrémních variant jako jsou jen samé akcie nebo jen samé obligace. A to z toho důvodu, že se ve svých úvahách může mýlit. Rozdělení portfolia mezi akcie a obligace je dalším stupněm diverzifikace a snížení rizika.

Druhá metoda, pohled na alokaci aktiv podle profilu investora, doporučuje vzít v úvahu jako pomůcku věk investora. Čím je investor mladší, tím více je schopen nést riziko a může si dovolit investovat více do akcií. S postupem věku se jeho postoj k riziku mění a měl by proto postupně ubírat akcií a přidávat obligací. Jako jednoduchou pomůcku si můžeme vzít pravidlo, že investor by měl mít tolik procent portfolia v akciích, kolik mu chybí do sta let. Třicetiletý investor 70 procent, padesátiletý investor 50 procent.

Obě tyto metody poskytují jen velmi obecné návody. Ukazují ale dobře, jak má moudrý investor o svém portfoliu přemýšlet.

Kolik procent osobního portfolia máte v obligacích? Jak se změnilo jejich zastoupení v něm zaposlední rok? Podělte se o své názory s ostatními.

Autor je generálním ředitelem ABN AMRO Asset Management. Článek je vybrán z jeho audioknihy Průvodce moudrého investora. Autor vycházel z údajů z ledna 2002.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak reagovat na výkyvy trhů

31. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Jak reagovat na výkyvy trhů

Indexy akciových trhů se někdy pohybují jako loďka na moři. Působí na ně různé síly. Někdy je moře klidné, jindy rozbouřené. Někdy je bezvětří, jindy třeba fouká silný vítr stále jedním... celý článek

Jak poznat dobrou akcii?

24. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Jak poznat dobrou akcii?

Index Standard and Poor’s 500 vzrostl během roku 1999 o plných 20 procent, ale 60 procent akcií obchodovaných na newyorské burze v tomto roce nevzrostlo.

Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor

17. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor

Sedm dobrých rad, kterými se řídit při snaze zhodnotit osobní majetek, pochází z pera či klávesnice Daniela Gladiše, autora audioknihy "Průvodce moudrého investora".

Jak sestavit osobní finanční plán

10. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 2 komentáře

Jak sestavit osobní finanční plán

Základní finanční plán může být docela jednoduchý a krátký. Stačí, aby měl čtyři body. Měl by zhodnotit vaši současnou finanční situaci, stanovit reálné finanční cíle, posoudit omezující... celý článek

Složené úroky – osmý div světa

3. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 1 komentář

Složené úroky – osmý div světa

Má smysl za současných podmínek spořit a investovat? Úrokové sazby z vkladů jsou na nízké úrovni a světové akciové trhy rostou plouživým tempem. Ale i tak, díky kouzlu složených úroků,... celý článek

Partners Financial Services