Jak reagovat na výkyvy trhů

Daniel Gladiš | 31. 10. 2002
Jak reagovat na výkyvy trhů
Indexy akciových trhů se někdy pohybují jako loďka na moři. Působí na ně různé síly. Někdy je moře klidné, jindy rozbouřené. Někdy je bezvětří, jindy třeba fouká silný vítr stále jedním směrem a zase jindy je loďka nesena proudem.

Síly, které působí na akciové trhy jsou různé, některé působí společně jedním směrem, jiné jsou zas protichůdné a navzájem se spolu bijí. Můžeme se na ně dívat z různého úhlu pohledu a rozebírat si je podle různých kritérií. Jedním z těch jednodušších kritérií, ale při tom základních a názorných, je rozdělení sil podle toho, v jakém časovém horizontu působí. Všechny síly a vlivy působící na akciové trhy můžeme rozdělit na krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé.

V dlouhém období jsou akciové trhy úzce svázány s růstem hospodářství, s růstem produktivity práce, s vývojem techniky a technologií, s celkovým vývojem společnosti. Platí to jak o celých trzích, tak i o akciích jednotlivých společností. Jestliže společnost dlouhodobě prosperuje a její zisk a účetní hodnota roste, pak poroste i cena jejích akcií. To všechno v dlouhém období. Jak je dlouhé takové dlouhé období? Je poměrně hodně dlouhé. V našem případě je potřeba počítat s dlouhým obdobím v délce alespoň deseti let. Historie zná mnoho případů, kdy se trh odchýlil od své vnitřní hodnoty na několik let. Nahoru nebo dolů.

Nejmarkantnější případ je asi z období hospodářské deprese ve Spojených státech, kdy v roce 1929 byl trh vyhnán do šílené výše za obrovské euforie většiny investorů, aby vzápětí spadl o téměř 90 procent tak hluboko, že většina akcií byla výrazně podhodnocená. Ti sami investoři, kteří v roce 1929 kupovali akcie jako o závod a předbíhali se v optimistických předpovědích o jejich dalším růstu, tak o tři roky později, když akcie stály zlomek jejich předchozí hodnoty, zavrhovali akciové investice obecně jako zcela nevhodné.

Na tomto příkladě je vidět, jak se trh může ve středně dlouhém období, tedy řekněme v období dlouhém jeden až deset let, zcela odchýlit od své vnitřní rovnovážné hodnoty více méně díky davovým spekulacím a mániím a díky určité krátkozrakosti investorů. Podobných příkladů lze najít celá řada a není potřeba chodit ani tak daleko do historie.

V krátkém období, tedy v období dlouhém méně než jeden rok, jsou trhy velmi silně ovlivňovány momentálními náladami investorů, přehnanými reakcemi na čtvrtletní výsledky společností, propagandou médií a podobně. Moudrý a vzdělaný investor by měl myslet dlouhodobě a měl by jít svou vlastní cestou výběru jednotlivých akcií. Měl by téměř ignorovat nálady trhů. Pokud najdete akcie splňující našich sedm podmínek, pak je kupte a nehleďte na to, v jaké fázi euforie nebo skepse se zrovna nachází davy investorů a stejně tak, pokud vhodné akcie nemůžete najít, pak držte hotovost i kdyby kolem vás všichni kupovali hlava nehlava. Skutečně se vyplatí mít svůj vlastní názor a disciplínu.

Úspěšný investor musí být schopen udržet své emoce pod kontrolou. Emoce často ženou trhy příliš vysoko nebo příliš nízko. Úspěšný investor takovým emocím nesmí podléhat. Naopak, měl by jít proti nim a ještě z nich profitovat. Měl by spíše prodávat v dobách, kdy většina lidí, experty nevyjímaje, jsou přehnaně optimističtí a měl by nakupovat v dobách, kdy je většina lidí ve stavu velkého pesimismu. Časy maximálního optimismu jsou nejlepší pro prodej a časy maximálního pesimismu jsou nejlepší pro nákup. Úspěšný investor se musí za všech okolností držet svých investičních pravidel, jakkoliv nudná se mu budou zdát, musí se snažit vidět věci dlouhodobě a musí být trpělivý.

Poklesy trhu mají svou terminologii. Pokles trhu o pět procent se nazývá korekce. Dochází k ní párkrát do roka. Dvakrát, třikrát. Při poklesu trhu o dvacet procent mluvíme o medvědím trhu. Takový medvědí trh přichází jednou za několik let a může trvat v průměru asi osmnáct měsíců, i když to není samozřejmě pravidlem. Pokud trh poklesne o dvacet procent během jednoho nebo několika dní, pak mluvíme o krachu. Zatím poslední takový krach zažily rozvinuté trhy v říjnu 1987. S tím vším musíme počítat a být na to připraveni.

John Templeton k tomu říká: "Buďte připraveni emotivně i finančně na medvědí trh. Pokud jste skutečně dlouhodobými investory, pak budete považovat medvědí trh za příležitost, jak vydělat peníze. Kupovat, když ostatní panicky prodávají a prodávat, když ostatní chamtivě nakupují, vyžaduje velkou odvahu, ale přináší největší odměnu."

Pokud se jako investor dočkáte krachu akcií, nepanikařte. Pokud budete v pokušení prodávat, řekněte si, že prodávat mělo smysl před krachem, ne po něm. Nejlepší příležitosti k nákupům jsou právě po takových kraších. Využijte paniky ostatních a v klidu nakupujte. Zdánlivě špatné časy mohou ve skutečnosti být dobrými časy.

Na výkyvech trhu může investor hodně vydělat. A to dvěma základními způsoby. Buď se bude snažit odhadnout, kam se trh v nejbližší budoucnosti pohne, zda půjde nahoru nebo dolů a nebo se bude snažit hledat jednotlivé akcie, které jsou díky pohybům na trhu přechodně levné. Pokud se bude investor snažit předpovídat vývoj trhu a snažit se o tzv. Market timing, dostává se na tenký led spekulací. Předpovídat vývoj trhu s uspokojivou přesností nebo pravděpodobností je v podstatě nemožné. Co ale docela dobře možné je, je najít levné jednotlivé akcie. I ceny jednotlivých akcií podléhají různým výkyvům a náladám, které nemusí být podloženy změnou vnitřní hodnoty akcie. A na takovéto případy, na takovou strategii, by se měl úspěšný investor zaměřit. Zcela nepochybně existují lidé, kteří dokáží předpovídat vývoj trhu a vydělávat tím hromady peněz. Bylo by ale absurdní domnívat se, že touto cestou může k úspěchu dojít i běžný investor.

Jak snášíte medvědí trh? Myslíte, že když vydržíte, vyděláte více než kdybyste teď ze svých akciových investic vystoupili? Podělte se o své názory s ostatními.

Autor je generálním ředitelem ABN AMRO Asset Management. Článek je vybrán z jeho audioknihy Průvodce moudrého investora. Autor vycházel z údajů z ledna 2002.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak poznat dobrou akcii?

24. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Jak poznat dobrou akcii?

Index Standard and Poor’s 500 vzrostl během roku 1999 o plných 20 procent, ale 60 procent akcií obchodovaných na newyorské burze v tomto roce nevzrostlo.

Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor

17. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Sedm věcí, na které si dejte při investování pozor

Sedm dobrých rad, kterými se řídit při snaze zhodnotit osobní majetek, pochází z pera či klávesnice Daniela Gladiše, autora audioknihy "Průvodce moudrého investora".

Jak sestavit osobní finanční plán

10. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 2 komentáře

Jak sestavit osobní finanční plán

Základní finanční plán může být docela jednoduchý a krátký. Stačí, aby měl čtyři body. Měl by zhodnotit vaši současnou finanční situaci, stanovit reálné finanční cíle, posoudit omezující... celý článek

Složené úroky – osmý div světa

3. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 1 komentář

Složené úroky – osmý div světa

Má smysl za současných podmínek spořit a investovat? Úrokové sazby z vkladů jsou na nízké úrovni a světové akciové trhy rostou plouživým tempem. Ale i tak, díky kouzlu složených úroků,... celý článek

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

5. 9. 2002 | Tomáš Mergl

Jak úspěšně řídit své osobní finance?

Předpokladem úspěšného řízení osobních financí je osvojení několika zásad finančního plánování. Zejména jde o dodržování rozpočtu, účelné využívání dluhu, pojištění vlastních rizik... celý článek

Partners Financial Services