Technologie vládly propadům

David Petráček | 27. 5. 2002
Technologie vládly propadům
Vývoj obchodování na kapitálových trzích ve dnech 20. – 24. 5. 2002 V uplynulém týdnu došlo opět k propadům technologií díky prohlášení analytiků, že pozice získané před týdnem nemají reálný základ.

Spojené státy

V pondělí došlo na trzích k propadům, které se více dotkly technologií. Důvodem pro tento fakt bylo doporučení analytiků společnosti Merrill Lynch prodat akcie technologických firem. Oznámili, že růst zisků technologických společností bude velice pomalý a pozice, které technologické tituly získaly minulý týden, byly přehnaně pozitivní. Propad vedly akcie Microsoftu a Intelu, hlavní strůjci pozitivního obchodování v minulém týdnu. Další komentář, který rozhodně na trhu nenastolil optimismus, byl od Bryana Jordana z Bank One. Ten naznačil negativní dopad růstu nezaměstnanosti na spotřebitelskou důvěru, a tím na růst amerického HDP. Jordan předpokládá spíše mírné postupné oživení.

I v úterý pokračoval propad na amerických trzích a opět s technologiemi v čele. Pokles zájmu investoru se však nevyhnul ani maloobchodnímu sektoru. Home Depot, jeden z největších prodejců nářadí a vybavení pro kutily, sice ohlásil hospodářské výsledky, které předčily očekávání, ovšem výprodejní vlna stáhla i tuto společnost. Investoři totiž očekávají zpomalení růstu zisku Home Depot. Z technologií propadly Microsoft, Intel a Cisco Systems. Oživení naopak zaznamenal finanční sektor s Merrill Lynch i jinými finančními institucemi.

Přestože se ve středu obchodovalo téměř po celý den v záporném teritoriu, skončily indexy Nasdaq a DJIA v plusových hodnotách. Poklesy byly způsobeny obavami investorů před dalšími teroristickými útoky. Propady společnosti Home Depot a General Electric byly ještě umocněny nejistotou ve vývoji jejich firemních zisků. Oslabení se nevyhnulo ani společnosti Citigroup. Na Nasdaqu zaznamenaly největší propady opět tituly softwarových firem. Jde už o třetí pokles za sebou. Ani průzkum, který provedla společnost Goldman Sachs mezi firmami v sektoru informačních technologií, nepřinesl nic pozitivního. Vyplývá z něj, že technologické firmy nejsou schopny provádět kapitálové investice.

Ve čtvrtek začalo obchodování mírným růstem díky pozitivním makroekonomickým informacím. Mezi ně můžeme zahrnout především hodnotu objednávek pro zboží dlouhodobé spotřeby, která za měsíc duben vzrostla o 1,1 % (očekával se růst o 0,5 %). Avšak záhy poté začaly hlavní indexy klesat. Mezi tituly s negativním pohybem opět patřily akcie společnosti Home Depot. Klesající trend také podpořila obava investorů ze stagnace kapitálových investic telekomunikačních a technologických firem. V druhé polovině obchodování nastal zvrat a trh zasáhla nákupní vlna. Mezi společnosti, o jejichž akcie panoval největší zájem, patřily Microsoft a General Electric.

V pátek byla zveřejněna zpráva o růstu U.S. ekonomiky za první čtvrtletí, která překonala očekávání. Bylo totiž oznámeno, že vzrostla o šest procent. Tento den byla také zveřejněna hodnota nových prodaných domů, která by měla vzrůst o 0,8 % na 885.000 z březnových 878.000.

Evropa

Také v Evropě se obchodovalo spíše v záporném teritoriu. Vývoj byl samozřejmě ovlivněn situací, která panovala na amerických kapitálových trzích. Nedařilo se hlavně softwarovému a telekomunikačnímu sektoru. Společnost Deutsche Telekom, která ve čtvrtek dosáhla na trhu svého historického minima, musela omezit objem nabízených dluhopisů díky sníženému ratingu. DT také ohlásil své hospodářské výsledky, ze kterých vyplývá, že společnost obchodovala s větší ztrátou než se očekávalo. V úterý byla zveřejněna hodnota německého HDP, ze kterého vyplývá, že oživení největší evropské ekonomiky se zatím ještě nechystá. Čtvrtletní hodnota sice zaznamenala růst o 0,25 %, avšak v meziročním srovnání došlo k poklesu. Tento vývoj je způsoben vysokou nezaměstnaností, a také slabou domácí poptávkou, která zdaleka nedosahuje takových rozměrů jako v USA. Z toho také vyplývá, že úrokové sazby ECB zůstanou ještě nějaký čas na současné výši.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services