Poslední epizoda: Jak investovat do podílových fondů

Poslední epizoda: Jak investovat do podílových fondů
Závěrečný kurz základů investování vás seznámí s riziky a příležitostmi, které byste měli zvažovat stejně zodpovědně, jako výši poplatků či slibované výnosy.

Ve dvou předchozích lekcích kurzu základů investování do podílových fondů jsme vás seznámili s filozofií investování a náklady, které na potenciálního investora číhají. Dnes seriál uzavřeme rozborem zbývajících parametrů, které jsou pro úspěch vaší investice stejně důležité.

Minulá výkonnost. Je to zvláštní, ale sotva nalezneme kromě investování jinou oblast, kde by stále přežívalo tolik různých chimér, a to i přesto, že jsou neustále vyvraceny. Jednou z nich je obecné povědomí, že investiční profesionálové jsou obdařeni nějakými nadpozemskými schopnostmi, které jim umožňují předem určit akcie "odsouzené" k úspěchu. To se týká jak akciových analytiků, tak i manažerů podílových fondů. Podobnou chimérou nebo posedlostí, chcete-li, je honba investorů za nejvýnosnějšími akciemi a potažmo i za nejvýnosnějšími fondy. Taková strategie neomylně vede k tomu, že investoři nakupují draze, aby levně prodali. Výzkumy přesvědčivě ukazují, že strategie honby za rekordními výnosy je cesta do pekel, pokud se zdržíme eufemismů a nazveme tak situaci, kdy investor platí "profesionálům" za to, aby dosahovali pouze podprůměrných výsledků. Studie dokonce prozrazují, že pokud byste si každoročně koupili nejvýkonnější fondy z předcházejícího roku, i tak byste zaostávali za pasivně řízeným indexem v té či oné kategorii. Nemluvě o tom, že byste se nedoplatili na poplatcích.

  • ignorujte všechny žebříčky výkonnosti fondů, protože se jedná o ex-post výsledky a dá se s téměř stoprocentní pravděpodobností očekávat, že výkonnost rekordního fondu se dříve či později vrátí k průměru nebo lépe řečeno k podprůměru!
  • výkonnost sama o sobě nemá valného významu, podstatný je kontext, a to nejen srovnání s konkurencí, ale i podstoupeným rizikem! Nestačí například porovnávat jenom akciové fondy s akciovými, protože není akciový fond jako akciový fond!!
  • nekupujte fondy kvůli výkonnosti, ale pro jejich strategii!

Riziko. To je odvrácená strana výnosů, se kterou se investoři potkávají především v dobách, kdy se výkonnost fondů zcela neshoduje s jejich očekáváním. Právě proto je dobré si uvědomit, že riziko je vždy přítomné, je to příležitost, která se jednou realizuje ve formě výnosů, podruhé ve formě ztráty. Investor si udělá jistý obrázek o riziku pohledem na variabilitu minulé výkonnosti (jejíž statistické vyjádření se nazývá směrodatná odchylka). Čím je tato variabilita vyšší, tím vyšší je i riziko potenciální ztráty investice. Ve skutečnosti je problematika rizika ve vztahu k výnosům komplikovanější, ale podrobnější vysvětlení by patrně přesáhlo ambice tohoto článku.

  • není výnosu bez rizika. Nelze dosahovat nadprůměrných výnosů bez podstoupení nadprůměrného rizika
  • stejně jako u výnosů i u rizika platí, že rizika fondů, které investují do podobných instrumentů, se mohou diametrálně lišit
  • dívejte se do dáli na váš investiční horizont, ne na vlnobití v nejbližší blízkosti, protože by vás mělo primárně zajímat dosažení vašeho investičního cíle. Nenechte se otrávit krátkodobými poklesy!

Investiční strategie. Podívejte se do statutu fondu, abyste zjistili, jakou investiční strategie fond vyznává. Zjistěte, zda je definice této strategie konkrétní nebo naopak vágní. Nejasná definice investiční strategie může vytvářet iluzi, že má manažer fondu volnou ruku k tomu, aby mohl umně manévrovat mezi sektory, regiony či dokonce různými aktivy, o čemž nás spousta českých fondů implicitně přesvědčuje. Takovou volnost ve skutečnosti manažeři fondů neumějí využít a nakonec se to obrátí proti investorům zvýšenými náklady, které překotné obchodování typu "kam vítr, tam plášť" vyvolává. Vyberte si strategii, o které jste přesvědčeni, že vás dovede nejlépe k vašemu investičnímu cíli. Jakmile máte přesnou představu o tom, jak se fond bude probíjet investičním světem, stále sledujte, jestli náhodou nedošlo ke změně této strategie, ať již aktivně například vzhledem k benevolentní definici této strategie ve statutu fondu nebo pasivně, k čemuž může dojít při změně manažera fondu. Pokud nějaká změna nastala, pořádně zvažte, jaký to bude mít vliv na vaši osobní investiční strategii, tedy váš investiční cíl.

  • zjistěte si, jakou strategii fond aplikuje, v žádném případě se nespokojte s tvrzením, že například investuje do podhodnocených akcií s obrovským růstovým potenciálem - vás by mělo především zajímat, jak chce naplnění této strategie fond docílit
  • volně definovaná investiční strategie se vždy obrátí proti vám
  • pozorně sledujte, zda se fond drží inzerované strategie. Odklon může znamenat nebezpečí na vaší cestě ke zvolenému investičnímu cíli

Manažer fondu. Toto je často podceňovaný faktor. Manažer fondu je ovšem člověk, který drží prst na tepu vaší investice. Tu a tam trochu přitlačí a může vás vmanévrovat někam, kam jste se původně ani dostat vůbec nechtěli. Sledujte, zdali nedošlo ke změně manažera fondu, protože to může - ale nemusí - znamenat i změnu investiční strategie, k čemuž může samozřejmě dojít i při respektování definovaných pravidel. Ve statutu se můžete dočíst o tom, že fond bude investovat tolik a tolik procent prostředků do akcií v tom či onom regionu, ale nikdy se nedočtete, jakou alchymii při výběru fond použije. Pokud můžete, pokuste se zjistit, jak si manažer fondu, do kterého se chystáte investovat, vedl v minulosti, jak se vypořádal s podobnými úkoly. Přikládejte velkou pozornost tomu, jak dlouho trvala průměrná investorova štace, zda nepřebíhá od jednoho fondu ke druhému.

  • sledujte, kdo je manažer fondu a jaké měl předchozí výsledky
  • když už sledujete manažera, pozorujte, co dělá, ne to, co říká...
  • u akciových fondů platí výše uvedené zásady dvojnásob

Poslední epizoda

Doufám, že vám přecházející teze budou alespoň trochu oporou při vašem investičním rozhodování. Jak jsem několikrát zdůraznil, investování je vysoce subjektivní záležitost, proto by vaším primárním cílem mělo být jasné určení toho, co od investování očekáváte. Jakmile už víte, co chcete a vyberete konkrétní fond, stále ještě není dobojováno. Především by bylo krajně nezodpovědné nechat vaše investice svému osudu. Své investice pravidelně sledujte, dávejte si především pozor na změny manažera fondu, investiční strategie, poplatků a podobně. Příliš se neupínejte k vývoji kurzu podílového listu, a to obzvláště tehdy, pokud máte sklony propadnout panice a podílové listy okamžitě prodat. Krom toho se také snažte vzdělávat, sledujte odborné diskuse v tisku i na tomto serveru, ale berte skutečně s velkou rezervou jakákoliv konkrétní investiční doporučení.

Pomohl vám náš třídílný kurz v něčem? Nebo jste nějaké informace postrádali? A jaké? Neváhejte a napište nám.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2001 23:01, ajka

Souhlasím s Vámi, že opakování je matkou moudrosti...obzvláště když jde o peníze. A o ty jde až v první řadě:). I když tato série článků byla určena výhradně pro INVESTORY a ne spekulanty, tak jsem rád, že se najde i spekulant, který uznává v článcích zmíněné zásady. Proto se odvážím tvrdit, že uvědomělý spekulant je lepší neuvědomělého investora:-).
Tomáš Janča, Peníze.cz

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2001 22:35

...no, tak hlavne, aby zase nesli nekam jinam

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services