Dojíždíte… Ovlivnilo vás zvýšení jízdného na železnici?

Dojíždíte… Ovlivnilo vás zvýšení jízdného na železnici?
Ráno se probudíte, rychle se nasnídáte a spěcháte na vlak, protože denně dojíždíte do zaměstnání. Možná jste ale po zdražení jízdného Českými drahami raději začali jezdit za prací autobusem nebo autem.

Víte, jak cestovat nejlevněji do zaměstnání? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. V některých regionech je pro jednotlivce nejlevnějším způsobem dopravy stále ještě vlak, v některých už autobus. Při rozhodování mezi autem, vlakem a autobusem často nehrají hlavní roli jen peníze, ale i délka cesty, čas odjezdu nebo počet přestupů.

Zůstali jste věrní vlaku

Protože České dráhy zvýšily v závěru ledna jízdné v průměru o pět procent, cestování vlakem se tak často zejména na kratší vzdálenosti stalo bez využití slev dražší než doprava autobusem. Jednosměrné obyčejné jízdné se zvedlo dokonce o 8,9 procenta, takže jestli si budete každý den kupovat jízdenku zaplatíte např. při cestě z Ostravy do Frýdku-Místku 22 korun (po železnici 22 kilometrů), za dopravu z Prahy do Kladna 30 korun (31 kilometrů), z Hořic v Podkrkonoší do Hradce Králové 26 korun (27 kilometrů). Jestliže cestujete z Prahy do Brna (255 kilometrů) počítejte s cenou 174 korun. Pokud si koupíte lístek v prodejním automatu, získáte slevu deseti procent z plné ceny jízdenky. S těmito automaty se zatím bohužel nemůžete setkat v každé železniční stanici, navíc nich lze koupit jen jízdenky na kratší vzdálenosti.

Změna cen ČD se nedotkla zpátečních a tarifních jízdenek. Při nákupu zpátečního lístku ušetříte denně proti běžnému jízdnému na vzdálenost 22 kilometrů až 27 kilometrů osm korun, na 31 kilometrů dokonce jedenáct korun. Na zmiňovanou vzdálenost dvaceti dvou kilometrů vás bude týdenní jízdenka stát 160 korun, to znamená, že jedna cesta vás přijde na šestnáct korun. Při používání čtvrtletní a měsíční jízdenky bude cena přepočtená na jednu cestu za předpokladu denního dojíždění samozřejmě ještě nižší.

Dojíždíte raději autobusem

Autobusoví dopravci nemají ceny sjednocené. Pokud ve vašem regionu funguje více konkurenčních společností, může se jízdné u jednotlivých dopravců výrazně lišit. Při cestě z Hořic v Podkrkonoší do Hradce Králové (24 km) se ceny pohybují od 22 do 27 korun. S rozdílem sedmi korun (od 18 korun do 25 korun) se můžete setkat při dojíždění z Ostravy do Frýdku-Místku. Jestliže jedete z Prahy do Kladna, asi vás překvapí, že za trasu dlouhou 26 kilometrů zaplatíte 34 korun a za vzdálenost 28 kilometrů jen 24,50 korun. Do Kladna můžete autobusem cestovat i za rovných dvacet korun.

Na delší vzdálenosti jsou rozdíly v cenách jednotlivých dopravců ještě propastnější. Z Prahy do Brna se ceny jízdenek pohybují od 118 korun až do 190 korun. Lze koupit i zpáteční lístek s časově neomezenou dobou návratu za 265 korun.

Pokud si na sledovaných vzdálenostech vyberete nižší ceny autobusových dopravců, budete bez využití časových jízdenek cestovat autobusem výhodněji než vlakem. Cesta autobusem je při srovnání s železnicí levnější často i proto, že pasažér ujede po silnici méně kilometrů než po kolejích. Mnozí autobusoví dopravci nabízejí týdenní nebo měsíční zvýhodněné jízdenky, zpravidla však nepřinášejí větší úsporu než vlakové.

Doprava automobilem nemusí být nejdražší

Jezdit do práce autem nemusí být nejdražší způsob dopravy. Při cenách benzinu okolo šestadvaceti korun a při spotřebě sedm litrů na sto kilometrů vás se cesta automobilem z Hořic do Hradce Králové přijde zhruba na 45 korun, z Kladna do Prahy na necelých 55 korun, z Ostravy do Frýdku-Místku na 40 korun. Jestliže je váš automobil obsazen alespoň dvěma pasažéry, utratíte méně než na železnici a přibližně stejně jako v autobuse. Při cestě z Prahy do Brna zaplatíte za benzín zhruba 385 korun. Cesta autem již ve dvou je levnější než vlak. Pokud pojedete ve třech, budete cestovat výhodněji než autobusem.

Dojíždíte do práce vlakem, autobusem nebo autem?Věděli jste před přečtením tohoto článku kolik stojí jízdné veřejnou dopravou? Kdy jste naposledy jeli vlakem? Co si o veřejné dopravě myslíte? Dejte nám vědět!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 3. 2001 18:14, urubkova

Vlak je v Anglii spíš luxusní záležitost, za poměrně vysokou cenu ale člověk získá opravdu kvalitní služby. Cesta Londýn - Oxford byla tím absolutně nejlepším železničním zážitkem mého života.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 3. 2001 11:54

Reforma železnice se v Británii (stejně jako ve Švédsku), podle mého, povedla. Lidé začali opět jezdit vlakem (i přes to že se zdražil), vlaků jezdí více, průměrná zpoždění se zkracují, snižují se i státní dotace. Problém nehod je vyvolán velkým nárůstem přepravy na podudržovasné infrastruktuře z dob BR. Teď se ještě švédsko-britská inspirace uchytila i v USA...

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services