Vývoj dluhopisového trhu

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 20. 6. 2007
Vývoj dluhopisového trhu
Trh ve Spojených státech se připravoval na vyšší údaje o inflaci. Zveřejněná čísla proto v závěru týdne poslala výnosy dolů. Evropský trh pokračoval v poklesu, když investoři zohledňovali předpoklad pokračujícího ekonomického oživení i ve zbytku letošního roku.

Očekávat zlepšení na dluhopisových trzích ve Spojených státech se příliš nedá. Inflační očekávání jsou stále vysoká, a i když v pátek inflace dopadla lépe, než trh předpokládal, mohou v dalším období opět převážit názory na přiostření měnové politiky. Podle agentury Bloomberg někteří analytici očekávají opětovný návrat k 5,25 procenta i u delších splatností, protože pokles inflace nebude v letošním roce dostatečný, aby umožnil americkému Fedu snížit úrokové sazby.

Evropské dluhopisy se obchodují s o něco vyššími výnosy. Rétorika i důvody zůstávají stejné: očekávání dalšího nárůstu úrokových sazeb ze strany Evropské centrální banky. Desetileté výnosy se v současnosti pohybují nejvýše za posledních pět let. V aktuálním týdnu se očekává jejich další růst a pokles cen dluhových instrumentů, především v souvislosti s vysokými očekávanými čísly indikátorů ekonomické důvěry.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů


Spojené státy

Hodnota růstu spotřebitelských cen byla oznámena až v pátek. Výnosy reagovaly na nižší růst jádrových cen (bez cen energií a potravin), který v meziročním porovnání skončil na úrovni 2,2 procenta namísto očekávaných 2,3 procenta.

Překvapení pro investory přinesla hodnota indexu spotřebitelského sentimentu. Jelikož je spotřeba domácností hlavním tahounem americké ekonomiky, má jakákoliv změna v očekávání velký vliv také na dluhopisové trhy. Index spotřebitelského sentimentu byl zveřejněn minulý pátek. Hodnocení současné situace i očekávání se zhoršily.

Přesto situace z druhé poloviny týdne nevypadá na změnu investorského sentimentu. Další propad japonského jenu v minulém týdnu potvrzuje pokračující tzv. carry trades (využívání japonské měny při investování do amerických cenných papírů). Také američtí analytici jsou, co se týče budoucnosti a vývoje v USA, spíše zdrženlivější. Pravděpodobným scénářem tak zůstává stagnace sazeb, na kratším konci trh však nyní počítá s jedním snížením sazeb v horizontu jednoho roku. Další vývoj bude úzce spojen s vývojem inflace.


Evropa

Ani minulý týden jsme se nedočkali změny v rétorice Evropské centrální banky. Její prezident Jean-Claude Trichet potvrdil, že ECB hodlá úrokové sazby dále navyšovat. Evropský trh s vládními dluhopisy proto zaznamenal další ztráty a současně nejdelší období týdenních poklesů.

Růst výnosů a pokles cen jednotlivých instrumentů ženou především lepší projekce růstu ekonomiky celé Evropské unie. To přináší také zvýšení odhadů pro růst inflace, která by se měla brzy podívat nad úroveň dvou procent.

Květnové hodnoty inflace, i přes varování představitelů ECB, zůstaly pod hranicí dvou procent (1,9 %). Meziměsíční růst byl o 0,1 procentního bodu nižší než trh původně očekával. Nejvíce se na růstu cen podílely energie.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Kombinace silného růstu poptávky domácností a slabšího kurzu české koruny může přinést dřívější růst sazeb. Koruna (profil, názory) minulý týden prorazila psychologickou úroveň 28,50 CZK/EUR a trh se růstem výnosů připravuje na možný nárůst úrokových sazeb již v červenci.

Výnosy na domácím trhu s dluhopisy vzrostly více na delším konci, očekávají se vyšší sazby a slabší koruna měla vliv také na slabou poptávku po novém patnáctiletém státním dluhopisu, jehož průměrný výnos dosáhl 4,82 procenta.

Polský trh pokračoval v růstu výnosů. Středeční stagnující růst inflačních čísel ve srovnání s očekávaným poklesem nastavil trh na další růst sazeb v tomto roce. Opakem je vývoj v Maďarsku, kde se investoři postupně připravují na snižování sazeb. Inverzní výnosová křivka tomu také odpovídá.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co dělat, když vám někdo způsobil škodu svým vozidlem

13. 6. 2007 | Michal Pravda

Vývoj dluhopisového trhu

6. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Dluhopisové trhy ve Spojených státech i v Evropě klesaly. Na domácím trhu i přes růst úrokových sazeb ceny spíše rostly, čímž ale spíše korigují silný růst výnosů z předešlého období. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

30. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Nálada na dluhopisových trzích se v minulém týdnu nesla opět ve znamení pokračujícího růstu výnosů. Ve Spojených státech se stabilizuje situace na nemovitostním trhu, v Evropě roste... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

23. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Pokračující růst výnosů byl minulý týden k vidění u evropských dluhopisech. Statistiky stále přinášejí pozitivní informace ohledně pokračujícího ekonomického oživení na starém kontinentu. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

16. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Trh se státními dluhopisy v minulém týdnu nezaznamenal ve Spojených státech, ani v Evropě větší změny. V USA investoři dále čekají, jak rychle bude letos Fed uvolňovat měnovou politiku.... celý článek

Partners Financial Services