Vývoj dluhopisového trhu

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 16. 5. 2007
Vývoj dluhopisového trhu
Trh se státními dluhopisy v minulém týdnu nezaznamenal ve Spojených státech, ani v Evropě větší změny. V USA investoři dále čekají, jak rychle bude letos Fed uvolňovat měnovou politiku. Na kontinentu se do cen dál započítává pokračující navyšování úrokových sazeb.

Událostmi minulého týdne byla jednání o budoucím nastavení úrokových sazeb ve Spojených státech a Evropě. Sazby zůstávají na obou březích Atlantiku na stávajících úrovních. V komentáři amerického Fedu se výrazněji hovoří o zpomalení tempa růstu, což v souvislosti s dobrými inflačními čísly z předminulého týdne může trh chápat jako zvýšení pravděpodobnosti dřívějšího snížení sazeb. Tento týden bude zveřejněna hladina spotřebitelských cen v měsíci dubnu. Šéf Fedu Ben Bernanke ale nadále upozorňuje, že boj s inflací zůstává hlavním cílem Fedu a že rizika vyšší inflace nadále existují.

V Evropě se úrokové sazby také neměnily. Evropská centrální banka (ECB) potvrdila své obavy z růstu inflace, především ve střednědobém horizontu. ECB prohlásila, že bude ostražitá, což v minulosti pokaždé znamenalo navýšení sazeb na následujícím zasedání. Čekejme tedy nárůst úrokových sazeb v červnu.

Nejvíce ovšem trh překvapila domácí inflace. Výše růstu spotřebitelských cen za duben byla výrazně nad očekáváním trhu a pomohla tak k výraznému růstu výnosů na domácím trhu. Investoři do cen započítali rychlejší utahování měnové politiky.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů


Spojené státy

Týden mohlo ovlivnit jen zasedání měnového výboru Fedu. Ten ale úrokové sazby ponechal podle očekávání na stávající úrovni 5,25 procenta. Postupně si připravuje prostor pro snížení, zároveň jej ale straší růst cen, který stále zůstává nad hranicí dvou procent. Právě cenová hladina může do budoucna hrát v neprospěch snižování sazeb.

Trh na komentář centrální banky příliš nereagoval. Prohlášení je sice mírnější než doposud, zaměření na inflaci ale může výnosy na trhu držet i delší dobu na stávajících úrovních. Krátkodobě se pod tlakem ocitnou především dvouleté dluhopisy, které na nová data reagují nejcitlivěji.

V současnosti se na krátkém konci počítá s dvojím poklesem sazeb v letošním roce (dvakrát 25 bodů). Dvouleté vládní dluhopisy nesou 4,67 procenta ročně do splatnosti. Delší konec je již jen 40 bodů nad desetiletými dluhopisy eurozóny. Ostrý tón z Evropy oslabuje také americký dolar (profil, názory).


Evropa

Ve čtvrtek se vše odehrálo podle scénáře analytiků. Na zasedání Evropské centrální banky se úrokové sazby neměnily. Současná úroveň 3,75 procenta ale podle komentáře dozná změn již na červnovém jednání.

Dluhopisy díky ostrému komentáři ECB minulý týden opět oslabily, výnosy se pohybují nejvýše od července 2004. Trh již začíná přemýšlet nad tím, jestli se letos dočkáme dvou nebo dokonce tří navýšení. A ECB bude v této monetární politice pokračovat, dokud bude ekonomika v měnové unii i nadále růst.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů

Region střední Evropy

Výrazný pokles cen zaznamenal domácí trh i státní dluhopisy v Polsku. Na domácí scéně se do poklesu cen a růstu výnosů promítla překvapivě vysoká čísla inflace za duben. Meziroční růst cen 2,5 procenta (očekávání: 2,2 procenta) zvýšil očekávání rychlejšího navyšování úrokových sazeb. Česká národní banka (profil, názory) je také pod tlakem rostoucího úrokového diferenciálu, pro nezměněné sazby nyní nehovoří ani silnější koruna (MEZCK).

Polský růst mají na svědomí také obavy z vyšší inflace. Polské sazby jsou nastaveny na úrovni 4,25 procenta a v tamním měnovém výboru sedí spíše příznivci dalšího utahování měnové politiky. Otázkou jen zůstává, jakým způsobem se projeví pětiletá maxima polského zlotého (profil, názory).

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vývoj dluhopisového trhu

3. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Údaj týdne, americký odhad HDP za první čtvrtletí letošního roku potvrdil klesající trend růstu americké ekonomiky, a i když dluhopisové trhy příliš nereagovaly, zvyšuje se pravděpodobnost... celý článek

Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA

25. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA

Inflační tlaky poněkud polevily, což se na americkém trhu s vládními dluhopisy projevilo poklesem výnosů. Trh získal nejvíce od počátku března. Také v Evropě minulý týden trhy získaly,... celý článek

Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA

18. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA

S dalším týdnem přišel i další růst výnosů. Dluhopisy ztratily ve Spojených státech i v Evropě, na vině jsou ostřejší komentáře ohledně vývoje inflace.

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

12. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

Kdo čekal, že se alespoň v minulém týdnu projeví některé ze známek slábnoucí americké ekonomiky, byl zklamán. Údaj týdne, počet nově vytvořených pracovních míst, dopadl nad očekávání... celý článek

Dluhopisy: výnosy stále rostou

4. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: výnosy stále rostou

Již druhý týden po sobě můžeme na světových dluhopisových trzích sledovat rostoucí výnosy. Trh se vzpamatoval z korekční vlny na akciových trzích velmi rychle, což dluhovým instrumentům... celý článek

Partners Financial Services