Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě

Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě
Moskva se už podruhé v řadě umístila na prvním místě žebříčku nejdražších měst pro život a práci zaměstnanců vyslaných do zahraničí. Druhý je Londýn, třetí je korejský Soul. Praha, která se umístila na 49. místě, je levnější než slovenská Bratislava.

Pracovat v Moskvě není žádné terno. Minimálně z pohledu výdajů firem, které tam vysílají pracovníky do svých poboček. V aktuálním průzkumu společnosti Mercer Human Resource Consulting se ruská metropole umístila už druhý rok v řadě na prvním místě mezi nejdražšími městy světa pro vyslané zaměstnance. Na druhé místo se letos vyšvihl Londýn, který si ve srovnání s loňskem polepšil o tři místa. Ze druhého na třetí příčku spadl korejský Soul. Čtvrtá nejhorší volba pro vyslání zaměstnance na dlouhodobou práci do zahraničí je Tokio.

Mercer při sestavování žebříčku hodnotí náklady na dvě stě položek, počínaje bydlením, přes dopravu, potraviny, oblečení, vybavení domácnosti a konče třeba zábavou. Praha je pro letošek 49. nejdražším městem. Loni skončila o příčku níže. Ze středo- a východoevropských měst jsou dražší čtyři - dvanáctý ruský St. Petěrburk, osmadvacátý ukrajinský Kyjev, třicáté kazašské Almaty a o příčku horší slovenská Bratislava.

Měřítkem pro porovnání jednotlivých metropolí je New York. Hodnotu jeho indexu nákladnosti stanovuje Mercer na sto. Americký gigant se umístil na patnáctém místě. Změny v žebříčku zdůvodňuje Mercer především pohyby kurzů měn. "Moskva si první příčku udržela jednak kvůli posilujícímu rublu vůči dolaru, jednak kvůli rychle rostoucím nákladům na bydlení," říká Yvonne Traber, manažerka výzkumu v Mercer. Stejné důvody stojí za postupem Londýna. I libra ve sledovaném období od března 2006 do března 2007 proti dolaru posílila. Růst kurzu eura vůči dolaru stojí za zvyšujícími se náklady pro zámořské pracovníky ve všech městech na kontinentu.

Kde je život nejdražší
Pořadí 2007 Město Země Index 2007 Pořadí 2006
1 Moskva Rusko 134,4 1
2 Lodnýn Velká Británie 126,3 5
3 Soul Jižní Korea 122,4 2
4 Tokio Japonsko 122,1 3
5 Hong Kong Hong Kong 119,4 4
6 Kodaň Dánsko 110,2 8
7 Ženeva Švýcarsko 109,8 7
8 Osaka Japonsko 108,4 6
9 Curych Švýcarsko 107,6 9
10 Oslo Norsko 105,8 10
31 Bratislava Slovensko 89,2 48
49 Praha Česko 85,6 50
Zdroj: Mercer Human Resource Consulting Cost of Living Survey - Worldwide Ranking 2007
Kde se žije nejkvalitněji
Pořadí 2007 Město Země Index 2007 Pořadí 2006
1 Curych Švýcarsko 108,1 1
2 Ženeva Švýcarsko 108,0 2
3 Vancouver Kanada 107,7 3
3 Vídeň Rakousko 107,7 4
5 Auckland Nový Zéland 107,3 5
5 Düsseldorf Německo 107,3 6
7 Frankfurt Německo 107,1 7
8 Mnichov Německo 106,9 8
9 Bern Švýcarsko 106,5 9
9 Sydney Austrálie 106,5 9
Zdroj: Mercer Human Resource Consulting Worldwide Quality of Living Survey 2007

Mercer zpracovává žebříček pro vlády a nadnárodní firmy, aby jim pomohl optimalizovat výdaje na vyslané zaměstnance. K němu přidává ještě pořadí měst podle kvality pobytu. V něm vyhodnocuje 39 kritérií. Mezi ně patří například politické a sociální prostředí, kvalita zdravotnictví či nemocnost, nebo kvalita bydlení, veřejných služeb, škol či přírodního prostředí. Na základě tohoto hodnocení přišel Mercer se závěrem, že nejlépe se žije ve švýcarském Curychu. Na druhém místě skončila Ženeva, na třetím se umístil kanadský Vancouver. Čtvrtá je Vídeň. Praha se do první padesátky nevešla.

Výzkumníci Merceru ovšem upozorňují, že kvalita pobytu neznamená totéž co kvalita života. Nejvýše umístěná města jsou podle nich určitě stabilní a bezpečná. Může jim však chybět šarm či dynamika, která přitahuje cizince, aby se do jiných zahraničních měst ve velkém stěhovali. Přitažlivost se však podle pracovníků Merceru nedá měřit, protože je čistě subjektivním pocitem.

Ve kterém zahraničním městě byste chtěli dlouhodobě pracovat a žít?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

bydlení, dolar, euro, Kurz, Měny, náklady, práce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

12. 6. 2007 | Jan Stuchlík

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

Euro ekonomice v rychlejším růstu nepomůže a vládu k ozdravění veřejných financí nedonutí. To si myslí Češi podle posledního výzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Ještě skeptičtější... celý článek

Slovensko spěchá za eurem

11. 6. 2007 | Jan Jedlička

Slovensko spěchá za eurem

Členy OECD se Česko stalo o pět let dříve, do Evropské unie vstoupilo společně, euro ale zavede později než Slovensko. Mělo by nás to trápit?

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

22. 5. 2007 | Jan Jedlička | 1 komentář

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

Nahrazení slovinského tolaru eurem bylo rychlé a hladké. Ekonomika se nezadrhla, inflace nevzrostla a lidé oceňují dostatek informací a pečlivé přípravy. Inspiruje slovinská „success... celý článek

Česká republika pod palbou čísel aneb rodná hrouda v kostce

27. 9. 2006 | Simona Ely Plischke

Česká republika pod palbou čísel aneb rodná hrouda v kostce

Z celé EU se u nás rodí nejméně dětí, z celé Evropy jsme nejtlustší a ze všech zemí světa se u nás vypije nejvíce piva. Vymíráme, stárneme, rozvádíme se a nebereme se. Také jsme 40.... celý článek

Korupce a úplatky: styďme se, v EU jsme nejhorší

21. 8. 2006 | Simona Ely Plischke

Korupce a úplatky: styďme se, v EU jsme nejhorší

Česká republika dosáhla dalšího prvenství. Z regionu střední a východní Evropy se u nás nejlépe vede úplatkářství v oblasti veřejných zakázek. A aby toho nebylo málo, jsme jediná nová... celý článek

Partners Financial Services